Výborný Božkin (našej babkin) perník

Tento perník robím podľa receptu manželovej mamy. Pokojne ho môžem nazvať aj „dovolenkový“, pravidelne som ho piekla  na cestu. Nielen na cestu, ešte aj na pobyt nám čosi zostalo, niečo čo „voňalo domovinou“. Ja zvyknem do perníka pridať 1-2 ks nadrobno nakrájaných sterilizovaných orechov, ktoré mi zostanú po príprave orechového likéru. Výborne chutí v tomto ročnom období i k popoludňajšej káve alebo k výbornému teplému čaju.

Potrebujeme: 4 vajcia, 400 g práškového cukru, 10 g sódy bikarbóny, kôru a šťavu z jedného citróna, 2-3 klinčeky, kúsok škorice, 1-2 ks nového korenia, 100 g rozpusteného medu, 600 g hladkej múky, 250 ml kyslej smotany,  4 PL vody, prípadne umu(rumu), 100 g nastrúhanej horkej čokolády, 100 g nasekaných orechov alebo mandlí, 100 g kandizovaného ovocia, 200 g hrozienok, 20 PL uvarenej a vychladnutej zrnkovej kávy a 1 kypriaci prášok do perníka.

Postup: vajcia vymiešame s práškovým cukrom, pridáme sódu bikarbónu, citrónovú šťavu a kôru, pomleté klinčeky, škoricu, nové korenie, rozpustený med a 4 PL vody umu(rumu). Pridáme múku a kyslú smotanu, všetko spolu dobre premiešame. Pridáme ďalšie prísady (druh a množstvo podľa chuti): hrozienka, orechy, mandle, čokoládu, kandizované ovocie, uvarenú kávu a opäť dobre premiešame. Nakoniec pridáme kypriaci prášok do pečiva. Vznikne polotekuté cesto, ktoré vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech, príp. na papier na pečenie alebo na fóliu. Pečieme v dobre vyhriatej teplovzdušnej rúre pri teplote 200°C prvých 5-7 minút, potom teplotu znížime na 160°C a pečieme ešte 25 minút. Vychladnutý perník posypeme práškovým cukrom a krájame na malé kúsky (kocky, obdĺžniky).

Dobrú chuť!

Alzheimer – vieme o ňom všetko?

09.02.2025

Hovorí sa, že prekonanie strachu je začiatkom múdrosti. Ak máme niekedy strach vôbec to nevadí, dôležité je strach prekonať a pozitívne sa posúvať životom. Poznala som jednu pani (lekárka na dôchodku), naša susedka, ktorá mi vždy hovorila: „Chôdza je nesmierne dôležitá. Chodiť treba, kým chodím a viem, od ktorého bytu mám kľúče som [...]

Jóbova správa, jobovka…

08.01.2025

Nebudem vás zaťažovať Jóbovým životným príbehom. Toto označenie pravdepodobne pochádza zo Starého zákona, z knihy Jób,iba chcem poukázať na „jóbove správy“ dnešnej doby. Toto označenie sa mi celkom hodí. „Toľko múdrych ľudí“ na jeden meter štvorcový nenájdeme snáď nikde, či…Každý deň sa objaví nejaká „Jóbova zvesť“, nestačím sa [...]

Vypustiť „paru“alebo radšej dusiť hnev v sebe?

06.01.2025

„Ou, čo s ňou, s nervóznou vašou famíliou…“ S úsmevom spomínam na túto pesničku. Zrejme v tom čase bol pôvodným interpretom spevák a herec Jozef Krištof. Pravda, bolo to dávno, veľmi dávno, keď ma nedokázalo ešte nič „vytočiť.“ Dokonca, vtedy som mala tendenciu napodobňovať „zlostníkov“. Časy sa menia a my sa meníme s nimi. [...]

medveď

Na území Muránskej planiny vznikol nový zásahový tím pre medveďa hnedého

09.05.2025 10:45

Zásahový tím v Muráni bude pôsobiť v okresoch Revúca, Rimavská Sobota, Rožňava a v časti okresu Brezno.

Ide o pravdu, Marek Krajčí

Krajčí v Ide o pravdu: Matovič je pracovitý a vie upútať, bez neho by hnutie zrejme zaniklo. Rázsochy sa už mohli stavať

09.05.2025 10:30

Za rastom podpory hnutia Slovensko vidí exminister Marek Krajčí veľkú pracovitosť Igora Matoviča, ktorý to "odmaká" a ľudia potom podľa neho vidia, ako mu na krajine záleží.

putin

Putin: Celé Rusko podporuje ofenzívu na Ukrajine

09.05.2025 10:05

Ruský prezident to povedal na vojenskej prehliadke na Červenom námestí v Moskve.

Trump Inauguration

Biden uznal, že je sčasti zodpovedný za Trumpov návrat do Bieleho domu

09.05.2025 09:59

Svojho nástupcu v úrade zároveň obvinil, že nebráni záujmy Spojených štátov.

anina

Svet robí cestu ľuďom, ktorí vedia kam idú. (Ralph Waldo Emerson)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 154
Celková čítanosť: 311201x
Priemerná čítanosť článkov: 2021x

Autor blogu