Založ si blog

Samozrejmosť…

hľadala som synonymum k slovu samozrejmosť. Možno  prirodzený, daný prírodou, normálny… Často to slovo vyslovíme a ešte častejšie niečo za samozrejme považujeme, a ono to samozréjme NEmusí byť..

Bývalý zdravotnícky pracovník, čo iné môže byť v mojom zornom poli než ZDRAVIE. Zdravie je najvyššia hodnota, to je fakt! Spomeňme si koľko krát sme za ostatné dni želali zdravie svojim blízkym, priateľom a pravdaže aj sebe. Slová, by mali nasledovať činy. ZDRAVIE, nemožno považovať za samozrejmosť, mali by sme sa oň starať.

Spomínam si na obdobie, kedy sa presadzovala potreba klinických psychológov, najmä pre všetky oddelenia, kde boli hospitalizovaní pacienti  s náročnými diagnózami. Spomínam si na obdobie, kedy sa uvažovalo o tom, že je potrebný takmer rovnaký počet všeobecných lekárov aj psychiatrov. Slová, slová, slová…, takéto úvahy boli vedené dávnom pred rokom 2020.

Dnes je potreba klinických psychológov a psychiatrov oveľa naliehavejšia. Dovolím si povedať, že nebola nikdy, tak naliehavá. Z literatúry z rôznych odborných článkov, z vyjadrenia odborníkov sa dozvedáme, že ľudia, ktorí mali v nedávnej minulosti diagnostikované ochorenie Covid 19 majú až o tretinu väčšiu náchylnosť na vznik duševných ochorení. Zdôrazňujem v nedávnej minulosti lebo si pomaly na toto ochorenie zvykáme. IBAŽE, JE ALARMUJÚCE, ČO DOKÁZALA PANDÉMIA UROBIŤ S NAŠOU PSYCHIKOU.

Všetci sme boli skúšaní, zasiahlo nás niečo, na čo sme neboli pripravení. Konfrontovaní so strachom o seba, o svojich blízkych, atakovaní chorobou, stratou najbližších, ktorí umierali za murami nemocnice bez toho, aby sme sa s nimi mohli rozlúčili.

Pandémia zamávala dušou  nás všetkých, skôr narodených, našich detí i vnúčat. Navyše rôzne opatrenia, prepáčte často aj nelogické, nahrávali  vzájomnému nepochopeniu až odsudzovaniu sa naprieč generácia. Seniori verzus mladá a stredná generácia, často to boli nechutné, netaktné konštatovania, výčitky.  LOCKDOWN poškodzoval naše duševné zdravie, a to je tiež fakt!

Namieste je otázka, či je za všetko zodpovedná pandémia? Dovolím si povedať, že to bol iba spúšťací moment. Mnohí ľudia, najmä mladí ľudia neboli pripravení na záťaž, ktorú priniesla doba.

Eufória po roku 1989 priniesla so sebou okrem iného, že sme my starší stratili obozretnosť a mladí nemali vypestovanú takmer žiadnu ostražitosť, verili všetkému. Média sú často označované ako „siedma veľmoc“. Či si to chceme pripustiť alebo nie.  MOC médií manipuluje s verejnou mienkou, hýbe kolesami dejín. Kto má moc rozhoduje o dejinách, dokonca „ má možnosť pozmeniť históriu“. Zrejme  spoliehajú na to, že už nie je veľa pamätníkov.  

A že sa im darí? Nuž, pridali sa k tomu NEzmyselné reality show, filmy, ktoré nemali s našou kultúrou nič spoločné. Neiformovali, nevychovávali, neobohacovali… Nepravdivé, pozmenené informácie, ak chcete hoaxy. Toto masírovanie mozgov nám nepomohlo a nepomáha.

Potom sa nemôžeme čudovať, čo sa deje u nás i vo svete, koľko nebezpečných ľudí sa pohybuje vo verejnosti, ktorí ublížia sebe, ale žiaľ aj ďalším nevinným ľuďom iba preto, že boli v nesprávny čas na nesprávnom mieste.

Hranice duševného zdravia sú tenké. Kdesi som čítala, že duševné  ochorenie vzniká pri absencii duševnej pohody, a že duševná pohoda chýba mnohým ľuďom, o tom snáď nikto nepochybuje.

Varovné signály existujú, ale vnímame ich? Čo rodina, priatelia? Duševné zdravie sa podceňuje a akékoľvek  náznaky  poškodenia duševného zdravia sa  stále považujú za stigmu.

Čo môžeme urobiť? Asi najskôr zo všetkého sa snažiť vrátiť rozum na internet – vyberať a overovať si informácie. Nedovoľme, aby sa náš mozog vypol pod vplyvom hoaxov, nekonajme pod vplyvom emócii. Racionálne zvažujme a posudzujme informácie. Zapojme všetky zmysly. Bráňme sa hoaxom.

Chráňme si svoje duševné zdravie!

PS: Aj, keď je dnes už druhý deň v kalendári pripájam moje osobne želanie pre rok 2024 všetkým návštevníkom blogu: veľa, veľa, veľa zdravia…

Víno pije, vodu káže alebo Reči sa hovoria, chlieb sa je…

20.04.2024

Začala som slovenskými prísloviami, pokračovať by som chcela generačnými problémami. Mám pocit, akoby sa pomyslené generačné nožnice roztvárali stále viac a viac. Nechápem autorov niektorých internetových, zvukových a printových príspevkov, ktorí neváhajú prilievať „olej do ohňa“. Iste, nič nie je biele, ani čierne, ale zovšeobecňovať problémy [...]

Život a smrť – krehká hranica

15.04.2024

Existuje vôbec hranica medzi životom a smrťou? Nechcem navodiť situáciu filozofických, či náboženských otázok. Skôr sa chcem zamýšľať nad zlomovými životnými situáciami v dôsledku, ktorých život končí a nastáva smrť. Život je to najdrahšie, čo máme a dostaneme ho iba raz. Často sa stretávam sa tým, že ľudia prirovnávajú svoj život [...]

Propaganda, propaguj, rozširuj…

11.04.2024

Komu, čo vyhovuje to propaguje, rozširuje… Myslím si, že sa to týka aj volebného práva a práva mať názor. Mám pocit, že si to vysvetľujeme každý po svojom. „Volebné právo je všeobecné, rovné a priame, a vykonáva sa tajným hlasovaním. Podmienky výkonu volebného práva ustanoví zákon“ (Ústava SR). Názor – mienka, pohľad, [...]

Dušan Lehotský, učiteľ, tréner atletiky

Vychoval viacerých majstrov ČSSR v atletike: Na školských pretekoch som len čumel. Keď to takto pôjde ďalej, v tridsiatke budú o barlách

29.04.2024 00:00

Dušan Lehotský v Levoči učil telocvik a viedol mladých športovcov 44 rokov.

Peniaze, euro, kufrík

Rakúski colníci našli na letisku vo Viedni v batožine 700-tisíc eur

28.04.2024 21:39

Rakúski colníci objavili 700 000 eur v hotovosti v batožine na letisku vo Viedni, ktorá patrila dvom bratrancom cestujúcim do Istanbulu.

oheň, kozub, kachle, plameň

Kysucký hotel Marlene horel, požiar strechy už lokalizovali

28.04.2024 19:09

Strechu hotela v Oščadnici zasiahol v nedeľu popoludní požiar, rozšíril sa aj do jeho podkrovných priestorov a ubytovacej časti.

Russia Lenin Death Anniversary

Ruskí komunisti zúria. Tvrdia, že Putinov obľúbený filozof bol silný zástanca fašizmu

28.04.2024 17:00

Komunisti žiadajú prokuratúru, aby posúdila tvorbu filozofa Ivana Iľjina. Riaditeľ školy, ktorú po ňom pomenovali, vidí v pozadí sprisahanie Západu.

anina

Svet robí cestu ľuďom, ktorí vedia kam idú. (Ralph Waldo Emerson)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 125
Celková čítanosť: 228730x
Priemerná čítanosť článkov: 1830x

Autor blogu