Založ si blog

Marokánky- verte/neverte recept má viac ako 110 rokov

Hovorí sa, že všetci ľudia všetko vedia. Potvrdzujem, tento recept ma spája s priateľkou Etelkou, ktorú som stretla počas mojej prvej Univerzity tretieho veku pri UK v Bratislave, kde sme spolu študovali odbor žurnalistika.

Možno marokánky podľa tohto receptu nie sú ničím nové, ibaže pre mňa majú svoju cenu. Tento recept dýcha históriou. Etelka, ho získala  od mamy a tá zase od jej mamy. S láskou ho dlhé roky opatrovala, až napokon si našiel pred 10 rokmi cestu do mojej kuchyne. Takto som získala do svojej zbierky ďalší „skoro zabudnutý,“ ale vynikajúci recept. Pomenovala som ho podľa priateľky „Etelkine marokánky“. Na marokánky s nostalgiou spomínam, ako na „dobrotu“ môjho detstva. Za ušetrené vreckové som si ich z času na čas kupovala v cukrárni. Ak ich raz upečiete doma, už ich viac nebude hľadať v cukrárni.

Etelkine marokánky

Potrebujeme: 200 g kryštálový cukor, 200 g masla, 200 g orechy, prípadne mandle, z toho 2/3 mleté a 1/3 posekané, 100 ml mlieka, 60 g hladkej múky, 50 g hrozienka, 100 -150 g kandizované ovocie, pomarančová a citrónová kôra.

Postup: maslo, cukor a mlieko dáme variť. Varíme za stáleho miešania až kým sa nám nevytvorí hustá masa, ktorá sa ťahá, ako med. Po odstavení necháme trochu vychladnúť pridáme 2/3 mletých orechov a múku. Všetko dobre premiešať. Na múkou vysypaný plech, na papier na pečenie alebo na fóliu na pečenie robíme malé kôpky, ktoré ukladáme ďalej od seba, nakoľko sa ich objem pečením zväčší. Placky posypeme sekanými orechmi, kandizovaným ovocím, mandľami, hrozienkami, pomarančovou a citrónovou kôrou, ktoré sme i vopred spolu namiešali. Pečieme v rúre vyhriatej na 160º C 10-15 minút. Vyberieme ich, keď chytia zlatistú farbu. Placky necháme vychladnúť na plechu. Guľatým nožom ich podoberieme a zo spodnej strany ich polejeme čokoládovou polevou. Po zaschnutí ich otočíme a môžeme ich ešte prizdobiť čokoládou alebo bielkovou polevou.

Poleva: 150 g kryštálový cukor, 50 g maslo, 6 lyžíc vody a 20 g kakao. Vo vodnom kúpeli rozohrejeme suroviny, až sa všetky časti dobre spoja. Polievame rýchlo, čokoláda tuhne.

Ja najradšej používam varovú čokoládu. Polevu si pripravíme tak, že nad parou rozpustíme varovú čokoládu a maslo v pomere 1:1, poleva je oveľa chutnejšia, ak do nej pridáme 1/2 kávovej lyžičky instantnej kávy.

Chutné a trvanlivé pečivo, ktoré dlho vydrží, ak vydrží. U nás sa veru  rýchlo rozoberie.

Dobrú chuť!

Fotografia: autorka blogu zo súkromného archívu

Víno pije, vodu káže alebo Reči sa hovoria, chlieb sa je…

20.04.2024

Začala som slovenskými prísloviami, pokračovať by som chcela generačnými problémami. Mám pocit, akoby sa pomyslené generačné nožnice roztvárali stále viac a viac. Nechápem autorov niektorých internetových, zvukových a printových príspevkov, ktorí neváhajú prilievať „olej do ohňa“. Iste, nič nie je biele, ani čierne, ale zovšeobecňovať problémy [...]

Život a smrť – krehká hranica

15.04.2024

Existuje vôbec hranica medzi životom a smrťou? Nechcem navodiť situáciu filozofických, či náboženských otázok. Skôr sa chcem zamýšľať nad zlomovými životnými situáciami v dôsledku, ktorých život končí a nastáva smrť. Život je to najdrahšie, čo máme a dostaneme ho iba raz. Často sa stretávam sa tým, že ľudia prirovnávajú svoj život [...]

Propaganda, propaguj, rozširuj…

11.04.2024

Komu, čo vyhovuje to propaguje, rozširuje… Myslím si, že sa to týka aj volebného práva a práva mať názor. Mám pocit, že si to vysvetľujeme každý po svojom. „Volebné právo je všeobecné, rovné a priame, a vykonáva sa tajným hlasovaním. Podmienky výkonu volebného práva ustanoví zákon“ (Ústava SR). Názor – mienka, pohľad, [...]

rafah, stanový tábor, pásmo gazy

Polícia odstránila propalestínske tábory na troch amerických univerzitách

28.04.2024 10:58

Polícia v sobotu zadržala takmer 200 ľudí na troch amerických univerzitách, kde sa konali protesty proti vojenskej operácii Izraela v Pásme Gazy.

Joe Biden, kampaň 2024

Biden vtipkoval na Trumpov účet, exprezident mu adresoval štipľavú poznámku

28.04.2024 09:57

Americký prezident Joe Biden na sobotňajšej večeri organizovanej združením spravodajcov v Bielom dome vtipkoval na adresu Donalda Trumpa.

Vzácny desaťdukát, zbierka Václava Brunu

Zbierka mincí českého zubára vyniesla milióny. Kôň doktora Brunu vyhral trikrát Veľkú Pardubickú

28.04.2024 08:30

Draží sa zbierka mincí českého zubára, významného zberateľa aj chovateľa koní Václava Brunu. Už počas prvého dňa vyniesla milióny eur.

mrož, ryba

Poľský turista dostal vysokú pokutu za to, že sa na Špicbergoch príliš priblížil k mrožovi

28.04.2024 07:24

Turista z Poľska pri návšteve nórskeho arktického súostrovia Špicberky dostal pokutu za to, že sa až veľmi priblížil k mrožovi.

anina

Svet robí cestu ľuďom, ktorí vedia kam idú. (Ralph Waldo Emerson)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 125
Celková čítanosť: 228593x
Priemerná čítanosť článkov: 1829x

Autor blogu