Založ si blog

Detvianska kapustnica – Zabíjačková – Vianočná – Silvestrovská…

Kapustnica sa zrejme najčastejšie varí na konci roka. Výborná tradičná slovenská polievka z kyslej kapusty, mäsa, klobásy a zo sušených húb. U nás doma, teda v mojej pôvodnej rodine, sa varila kapustnica na zabíjačku, okrem iného bola aj „výslužkou“ za pomoc.

Na Vianoce sa varila hneď dvojaká. Pôstna kapustnica a kapustnica s mäsom. Ja som zostala verná tej z mäsom, varím ju na Silvestra. Na Vianoce varím halászlé, čo som prevzala zase z manželovej rodiny.

AKO  PRIPRAVIŤ NAŠU TRADIČNÚ RODINNÚ KAPUSTNICU

Potrebujeme: 1 ks údené koleno, 1 až 1,5 kg bravčového mäsa, 1,5-2 kg kyslej kapusty, 1 väčší pár údenej klobásy, 30- 40 g sušených húb, 100 g sušených sliviek, soľ, mleté čierne korenie, červenú mletú papriku, 5 stredne veľkých hlávok cibuli, 3 veľké zemiaky, 1 šľahačkovú smotanu a 5 strúčikov cesnaku.

Postup:

Sušené huby namočíme v troche mlieka a necháme napučiť, aspoň 1 -2 hodiny. Údené koleno dáme variť, keď je mäkké vyberieme ho a do vývaru z údeného mäsa (podľa potreby pridáme vodu) pridáme huby, klobásu, sušené slivky a nechám povariť. Klobásu vyberieme a pridáme kyslú kapustu. Krátko povaríme.

Medzitým si na masti osmažíme cibuľku, pridáme červenú mletú papriku, mleté čierne korenie a na kocky nakrájané mäso, ktoré udusíme vo vlastnej šťave. Aj mäso z údeného kolena nakrájam na kocky a klobásu na kolieska. Nakoniec pridám do kapustnice mäso udusené vo vlastnej šťave, údené koleno, klobásu a cesnak, nechám spolu krátko povariť. Kapustnicu rozdelím na dve polovice, jednu zahustím nastrúhaným zemiakom a druhú smotanou, každému podľa chuti. Obidve kapustnice nechám ešte krátko prejsť varom.

Môžem povedať, že  moja kapustnica  mala vždy úspech. Na konci roka sme si zvykli do práce priniesť každý z tej svojej. Moja celkom iste chutila všetkým. Na môj dušu, je to pravda! Na konci roka mi prízvukovali: „Nezabudni priniesť kapustnicu.“ Rada som to urobila tak, ako sa teraz rada podelím o rodinný recept.

Kapustnica je vraj tým lepšia, čím  častejšie sa ohrieva. Neváhajte, vyskúšajte alebo sa podeľte o svoj recept.

Na záver ešte jedna informácia – Kyslá kapusta obsahuje veľké množstvo vitamínu C, E, vitamínov skupiny B a K. Obsahuje aj železo, fosfor, flór, horčík, draslík a laktobacily-  prírodné probiotiká. Kapustu nepremývame, ak je viac kyslá, nanajvýš, vyžmýkame. Kapustu varíme krátko, aby bola ešte chrumkavá.

Vieme hovoriť, vieme písať. Znamena to, že vieme aj komunikovať?

23.03.2024

Nič nové na svete: hádky, konflikty, názorové nezhody často vznikajú, ako dôsledok komunikácie. Presviedčajú ma o tom debaty na rôznych úrovniach. Podľa môjho názoru to platí v reálnom živote i v tomto virtuálnom. Paradoxom doby sa stáva, že zdrojom konfliktov je komunikácia, resp. spôsob komunikácie a pritom by efektívna verbálna, [...]

Čistota pol života…

19.03.2024

Vieme byť úžasne vynaliezaví, aj zo slovenského príslovia urobíme politickú tému, či pokus o paródiu. Stretla som sa s názorom, že vraj „čistota pol života“ znamená „umývanie rúk a pranie špinavých peňazí“. Každý to má inak. Niekto nemá, čo prať, zatiaľ iní by možno potrebovali „práčku“, ale ruky by sme si mali umývať všetci. Vrátim [...]

Keď dvaja posudzujú to isté, nemusí to byť to isté…

13.03.2024

Všetci sa usilujeme upevniť si svoje zdravie. Mladším ide o zlepšenie pracovnej schopnosti alebo chcú urýchliť návrat do pracovného procesu. Skôr narodeným, seniorom, dôchodcom ide o predlženie životnej aktivity. Ak má niekto z kúpeľnej liečby frustráciu zrejme to bude iba jeho problém. Jedného takého som našla – blogéra. Ak mal kúpeľnú liečbu pridelenú [...]

Rusko Navaľnyj úmrtie

Biskup na Veľký piatok prirovnal zaobchádzanie s Navaľným k osudu Ježiša

29.03.2024 15:17

„Skončil až v neľudskom gulagu v polárnom ľade," povedal. Zvyšok sveta uvidí "jeho posolstvo slobody" vo večnosti, povedal biskup.

Rural Emergency Hospitals

Slováci si skryli kódy pod klobúky a nadchli špičkových amerických technológov

29.03.2024 15:00

Organizácia Slovak PRO pomáha Slovákom uchytiť sa na americkom trhu. Kto má skvelé nápady, má šancu uspieť aj v silnej konkurencii v USA.

zalužnyj, syrskyj

Syrskyj: Rusi vypália šesťkrát viac munície. V Charkove sme mohli dosiahnuť viac

29.03.2024 14:16, aktualizované: 15:55

Ukrajinské obranné sily pozdĺž celej rozsiahlej frontovej línie podľa neho majú len minimum zbraní a munície.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10, aktualizované: 15:42

Evakuovať museli 50 ľudí.

anina

Svet robí cestu ľuďom, ktorí vedia kam idú. (Ralph Waldo Emerson)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 121
Celková čítanosť: 218928x
Priemerná čítanosť článkov: 1809x

Autor blogu