Založ si blog

Detvianska kapustnica – Zabíjačková – Vianočná – Silvestrovská…

Kapustnica sa zrejme najčastejšie varí na konci roka. Výborná tradičná slovenská polievka z kyslej kapusty, mäsa, klobásy a zo sušených húb. U nás doma, teda v mojej pôvodnej rodine, sa varila kapustnica na zabíjačku, okrem iného bola aj „výslužkou“ za pomoc.

Na Vianoce sa varila hneď dvojaká. Pôstna kapustnica a kapustnica s mäsom. Ja som zostala verná tej z mäsom, varím ju na Silvestra. Na Vianoce varím halászlé, čo som prevzala zase z manželovej rodiny.

AKO  PRIPRAVIŤ NAŠU TRADIČNÚ RODINNÚ KAPUSTNICU

Potrebujeme: 1 ks údené koleno, 1 až 1,5 kg bravčového mäsa, 1,5-2 kg kyslej kapusty, 1 väčší pár údenej klobásy, 30- 40 g sušených húb, 100 g sušených sliviek, soľ, mleté čierne korenie, červenú mletú papriku, 5 stredne veľkých hlávok cibuli, 3 veľké zemiaky, 1 šľahačkovú smotanu a 5 strúčikov cesnaku.

Postup:

Sušené huby namočíme v troche mlieka a necháme napučiť, aspoň 1 -2 hodiny. Údené koleno dáme variť, keď je mäkké vyberieme ho a do vývaru z údeného mäsa (podľa potreby pridáme vodu) pridáme huby, klobásu, sušené slivky a nechám povariť. Klobásu vyberieme a pridáme kyslú kapustu. Krátko povaríme.

Medzitým si na masti osmažíme cibuľku, pridáme červenú mletú papriku, mleté čierne korenie a na kocky nakrájané mäso, ktoré udusíme vo vlastnej šťave. Aj mäso z údeného kolena nakrájam na kocky a klobásu na kolieska. Nakoniec pridám do kapustnice mäso udusené vo vlastnej šťave, údené koleno, klobásu a cesnak, nechám spolu krátko povariť. Kapustnicu rozdelím na dve polovice, jednu zahustím nastrúhaným zemiakom a druhú smotanou, každému podľa chuti. Obidve kapustnice nechám ešte krátko prejsť varom.

Môžem povedať, že  moja kapustnica  mala vždy úspech. Na konci roka sme si zvykli do práce priniesť každý z tej svojej. Moja celkom iste chutila všetkým. Na môj dušu, je to pravda! Na konci roka mi prízvukovali: „Nezabudni priniesť kapustnicu.“ Rada som to urobila tak, ako sa teraz rada podelím o rodinný recept.

Kapustnica je vraj tým lepšia, čím  častejšie sa ohrieva. Neváhajte, vyskúšajte alebo sa podeľte o svoj recept.

Na záver ešte jedna informácia – Kyslá kapusta obsahuje veľké množstvo vitamínu C, E, vitamínov skupiny B a K. Obsahuje aj železo, fosfor, flór, horčík, draslík a laktobacily-  prírodné probiotiká. Kapustu nepremývame, ak je viac kyslá, nanajvýš, vyžmýkame. Kapustu varíme krátko, aby bola ešte chrumkavá.

Víno pije, vodu káže alebo Reči sa hovoria, chlieb sa je…

20.04.2024

Začala som slovenskými prísloviami, pokračovať by som chcela generačnými problémami. Mám pocit, akoby sa pomyslené generačné nožnice roztvárali stále viac a viac. Nechápem autorov niektorých internetových, zvukových a printových príspevkov, ktorí neváhajú prilievať „olej do ohňa“. Iste, nič nie je biele, ani čierne, ale zovšeobecňovať problémy [...]

Život a smrť – krehká hranica

15.04.2024

Existuje vôbec hranica medzi životom a smrťou? Nechcem navodiť situáciu filozofických, či náboženských otázok. Skôr sa chcem zamýšľať nad zlomovými životnými situáciami v dôsledku, ktorých život končí a nastáva smrť. Život je to najdrahšie, čo máme a dostaneme ho iba raz. Často sa stretávam sa tým, že ľudia prirovnávajú svoj život [...]

Propaganda, propaguj, rozširuj…

11.04.2024

Komu, čo vyhovuje to propaguje, rozširuje… Myslím si, že sa to týka aj volebného práva a práva mať názor. Mám pocit, že si to vysvetľujeme každý po svojom. „Volebné právo je všeobecné, rovné a priame, a vykonáva sa tajným hlasovaním. Podmienky výkonu volebného práva ustanoví zákon“ (Ústava SR). Názor – mienka, pohľad, [...]

Dušan Lehotský, učiteľ, tréner atletiky

Vychoval viacerých majstrov ČSSR v atletike: Na školských pretekoch som len čumel. Keď to takto pôjde ďalej, v tridsiatke budú o barlách

29.04.2024 00:00

Dušan Lehotský v Levoči učil telocvik a viedol mladých športovcov 44 rokov.

Peniaze, euro, kufrík

Rakúski colníci našli na letisku vo Viedni v batožine 700-tisíc eur

28.04.2024 21:39

Rakúski colníci objavili 700 000 eur v hotovosti v batožine na letisku vo Viedni, ktorá patrila dvom bratrancom cestujúcim do Istanbulu.

oheň, kozub, kachle, plameň

Kysucký hotel Marlene horel, požiar strechy už lokalizovali

28.04.2024 19:09

Strechu hotela v Oščadnici zasiahol v nedeľu popoludní požiar, rozšíril sa aj do jeho podkrovných priestorov a ubytovacej časti.

Russia Lenin Death Anniversary

Ruskí komunisti zúria. Tvrdia, že Putinov obľúbený filozof bol silný zástanca fašizmu

28.04.2024 17:00

Komunisti žiadajú prokuratúru, aby posúdila tvorbu filozofa Ivana Iľjina. Riaditeľ školy, ktorú po ňom pomenovali, vidí v pozadí sprisahanie Západu.

anina

Svet robí cestu ľuďom, ktorí vedia kam idú. (Ralph Waldo Emerson)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 125
Celková čítanosť: 228728x
Priemerná čítanosť článkov: 1830x

Autor blogu