Založ si blog

Čír s mliekom alebo Mrvenička s mliekom

Opäť pridám jeden zo starých rodinných receptov. V mojej pôvodnej rodine považovali ČÍR, za  hustejšiu polievku s mliekom. Ibaže na ČÍR si spomínam tiež, ako na polievku so zápražkou. Základ v obidvoch prípadoch tvorili zemiaky a mrvenička (rajbanička). Rozdiel bol iba v tom, že jedna bola s mliekom a druhá bez mlieka. Výborná polievka, ktorá  často nahradila aj druhé jedlo. Niekto si čír s mliekom osladí, inému chutí na slano. V minulosti sa tieto polievky radili medzi lacnejšie jedla. Pravda otázne ostáva, čo je dnes lacné…

Potrebujeme:  1000 g zemiaky, 200 g polohrubá múka, 1 vajce, 1 000 ml mlieko, 500 ml vody, 1 ČL soli,  podľa chuti cukor.

Postup: zemiaky očistíme, umyjeme, nakrájame na kocky a dáme variť do vriacej osolenej vody, aby sme zachovali, čo najviac  vitamínov a minerálnych látok. (Zemiaky nám dodajú draslík, fosfor, vápnik, železo, horčík a mangán, ako aj vitamíny B1, B5, B6, A, C, E a K). Ak zostanú dlhšie v studenej vode,  stratia cenné zložky. Medzi tým si z múky a z vajíčka  pripravíme  cesto na mrveničku, podľa potreby pridáme vodu. Cesto nesmie byť tvrdé ani mäkké, aby sa z neho  dala medzi prstami vytvárať mrvenička. Ak sa rozhodneme pre rajbaničku cesto musí byť tvrdšie. Hotovú mrveničku/rajbaničku posypeme hladkou múkou, aby sa cestovina nezlepila.

Keď sú zemiaky takmer uvarené pridáme k ním mrveničku/rajbaničku spolu dovaríme a nakoniec pridáme mlieko. Krátko povaríme. V hotovej polievke by mali byť zemiaky jemne rozvarené.

Verte/neverte kedysi bola táto polievka pripravená z domácich zdrojov. Naši starí rodičia kupovali iba soľ a cukor.

Poznámka: recepty nekorešpondujú s mojim denným menu.

Výborný Božkin (našej babkin) perník

19.01.2023

Tento perník robím podľa receptu manželovej mamy. Pokojne ho môžem nazvať aj „dovolenkový“, pravidelne som ho piekla na cestu. Nielen na cestu, ešte aj na pobyt nám čosi zostalo, niečo čo „voňalo domovinou“. Ja zvyknem do perníka pridať 1-2 ks nadrobno nakrájaných sterilizovaných orechov, ktoré mi zostanú po príprave orechového likéru. Výborne chutí v tomto [...]

Nič nové na svete…

15.01.2023

História sa opakuje! Prečo asi? Zrejme sme sa nepoučili a obávam sa, že sa ani nepoučíme. Dobro a zlo. Pravda a lož – dva protipóly, ktoré boli, sú a budú predmetom našich diskusií. Ďalšími podnetmi do diskusie môžu byť pojmy ako: Konšpirácia, sprisahanie, komplot, úklady, intrigy… Pridružujú sa otázky týkajúce sa manipulácie [...]

Garderóba – cudzie slovo alebo archaizmus? RTVS-Výstava kostýmov

15.12.2022

Myslím si, že sa dnes slová garderóba, garderobier, garderobierka vyskytujú pomerne málo, nanajvýš v súvislosti s divadlom. Ja si pod pojmom garderóba predstavujem honosné šaty, kostýmy, uniformy z konca 19. a zo začiatku 20. storočia. Dnes som si k slovu GARDERÓBA pridala slovíčko ČAROVNÁ. Taký pocit som mala z výstavy v priestorov RTVS [...]

Žreb

Neznámy páchateľ ukradol v stávkovej kancelárii v Bratislave 4-tisíc žrebov

04.02.2023 17:57

Páchateľ celkovo spôsobil škodu 2 400 eur, a to krádežou a poškodením dverí.

Strom / Padnutý strom /

Silný vietor vyvracia stromy po celej Bratislave

04.02.2023 17:43

Mestská polícia odporúča v sobotu vynechať návštevu mestských lesov v Bratislave a počkať, kým neprestane platiť výstraha druhého stupňa pred vetrom.

Wikipedia, Wikipédia, encyklopédia, Wikimedia Foundation

Pakistan zablokoval Wikipediu pre údajný bohorúhačský obsah

04.02.2023 17:38

Rúhanie je v silne konzervatívnom Pakistane, druhej najľudnatejšej moslimskej krajine sveta, veľmi citlivou otázkou.

jadrová zbraň strela nuclear

Ruský moderátor navrhuje použiť jadrovú zbraň pri „vstupe“ do Poľska

04.02.2023 16:39

Týmto spôsobom by sa podľa Vladimira Solovjova, hlasnej trúby Kremľa, podarilo zabrániť dodávkam západných zbraní Kyjevu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 111
Celková čítanosť: 181058x
Priemerná čítanosť článkov: 1631x

Autor blogu