Založ si blog

Marokánky- verte/neverte recept má viac ako 110 rokov

Hovorí sa, že všetci ľudia všetko vedia. Potvrdzujem, tento recept ma spája s priateľkou Etelkou, ktorú som stretla počas mojej prvej Univerzity tretieho veku pri UK v Bratislave, kde sme spolu študovali odbor žurnalistika.

Možno marokánky podľa tohto receptu nie sú ničím nové, ibaže pre mňa majú svoju cenu. Tento recept dýcha históriou. Etelka, ho získala  od mamy a tá zase od jej mamy. S láskou ho dlhé roky opatrovala, až napokon si našiel pred 10 rokmi cestu do mojej kuchyne. Takto som získala do svojej zbierky ďalší „skoro zabudnutý,“ ale vynikajúci recept. Pomenovala som ho podľa priateľky „Etelkine marokánky“. Na marokánky s nostalgiou spomínam, ako na „dobrotu“ môjho detstva. Za ušetrené vreckové som si ich z času na čas kupovala v cukrárni. Ak ich raz upečiete doma, už ich viac nebude hľadať v cukrárni.

Etelkine marokánky

Potrebujeme: 200 g kryštálový cukor, 200 g masla, 200 g orechy, prípadne mandle, z toho 2/3 mleté a 1/3 posekané, 100 ml mlieka, 60 g hladkej múky, 50 g hrozienka, 100 -150 g kandizované ovocie, pomarančová a citrónová kôra.

Postup: maslo, cukor a mlieko dáme variť. Varíme za stáleho miešania až kým sa nám nevytvorí hustá masa, ktorá sa ťahá, ako med. Po odstavení necháme trochu vychladnúť pridáme 2/3 mletých orechov a múku. Všetko dobre premiešať. Na múkou vysypaný plech, na papier na pečenie alebo na fóliu na pečenie robíme malé kôpky, ktoré ukladáme ďalej od seba, nakoľko sa ich objem pečením zväčší. Placky posypeme sekanými orechmi, kandizovaným ovocím, mandľami, hrozienkami, pomarančovou a citrónovou kôrou, ktoré sme i vopred spolu namiešali. Pečieme v rúre vyhriatej na 160º C 10-15 minút. Vyberieme ich, keď chytia zlatistú farbu. Placky necháme vychladnúť na plechu. Guľatým nožom ich podoberieme a zo spodnej strany ich polejeme čokoládovou polevou. Po zaschnutí ich otočíme a môžeme ich ešte prizdobiť čokoládou alebo bielkovou polevou.

Poleva: 150 g kryštálový cukor, 50 g maslo, 6 lyžíc vody a 20 g kakao. Vo vodnom kúpeli rozohrejeme suroviny, až sa všetky časti dobre spoja. Polievame rýchlo, čokoláda tuhne.

Ja najradšej používam varovú čokoládu. Polevu si pripravíme tak, že nad parou rozpustíme varovú čokoládu a maslo v pomere 1:1, poleva je oveľa chutnejšia, ak do nej pridáme 1/2 kávovej lyžičky instantnej kávy.

Chutné a trvanlivé pečivo, ktoré dlho vydrží, ak vydrží. U nás sa veru  rýchlo rozoberie.

Dobrú chuť!

Fotografia: autorka blogu zo súkromného archívu

Vieme hovoriť, vieme písať. Znamena to, že vieme aj komunikovať?

23.03.2024

Nič nové na svete: hádky, konflikty, názorové nezhody často vznikajú, ako dôsledok komunikácie. Presviedčajú ma o tom debaty na rôznych úrovniach. Podľa môjho názoru to platí v reálnom živote i v tomto virtuálnom. Paradoxom doby sa stáva, že zdrojom konfliktov je komunikácia, resp. spôsob komunikácie a pritom by efektívna verbálna, [...]

Čistota pol života…

19.03.2024

Vieme byť úžasne vynaliezaví, aj zo slovenského príslovia urobíme politickú tému, či pokus o paródiu. Stretla som sa s názorom, že vraj „čistota pol života“ znamená „umývanie rúk a pranie špinavých peňazí“. Každý to má inak. Niekto nemá, čo prať, zatiaľ iní by možno potrebovali „práčku“, ale ruky by sme si mali umývať všetci. Vrátim [...]

Keď dvaja posudzujú to isté, nemusí to byť to isté…

13.03.2024

Všetci sa usilujeme upevniť si svoje zdravie. Mladším ide o zlepšenie pracovnej schopnosti alebo chcú urýchliť návrat do pracovného procesu. Skôr narodeným, seniorom, dôchodcom ide o predlženie životnej aktivity. Ak má niekto z kúpeľnej liečby frustráciu zrejme to bude iba jeho problém. Jedného takého som našla – blogéra. Ak mal kúpeľnú liečbu pridelenú [...]

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

anina

Svet robí cestu ľuďom, ktorí vedia kam idú. (Ralph Waldo Emerson)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 121
Celková čítanosť: 218854x
Priemerná čítanosť článkov: 1809x

Autor blogu