Poznáte vôňu práve čerstvo upečeného chleba, ktorá rozvonia celý dom?

Možno sa témou netrafím do povolebnej atmosféry, ibaže tým nikoho neurazím a voňavý domáci chlebík môže potešiť. A tak začne opäť a inak:

„Povedal mi jeden chlapec, že ja neviem chleba napiecť…,“ Ibaže ja viem… Nepečiem často a tak je oveľa vzácnejší. Najčastejšie pečiem podľa receptu, ktorý je z mojej pôvodnej rodiny. Trochu náročnejší na čas, ale oplatí sa. Okrem toho mám ďalšie dva recepty od priateliek a tak recepty občas vystriedam. Tento chlebík je hrnčekový a upečený v mojej kuchyni – v teplovzdušnej rúre.

Domáci hrnčekový chlieb – nenáročný na miesenie

Potrebujeme: 3 hrnčeky hladkej múky (250ml) – pšeničná múka hladká špeciál 00 extra,  1,5 ČL sušené droždie, 2 ČL, soli, 1 ČL drvenej rasce, 2 PL slnečnicové semená a 1,5 hrnčeka vlažnej vody.

Postup: múku preosejeme (prevzdušníme), pridáme sušené droždie, soľ, drvenú rascu, dobre premiešame a postupne prilievame vodu. Prvý pohár som vyliala naraz, potom som prilievala opatrne, niečo málo vody mi z polovice hrnčeka ešte ostalo. Cesto som pripravila večer a nechala ho stáť – kysnúť do rána, cca 10-12 hodín.

Ráno som cesto premiesila, pridala som 2 PL slnečnicových semienok, opäť premiesila a nechala 15 minút podkysnúť. Cesto som rozváľala na hrúbku asi 3 cm, prikryla utierkou a nechala ďalších 15 minút kysnúť. Rozvaľkané cesto som preložila na tretiny, vložila do obdĺžnikovej nádoby, ktorú som vystlala utierkou posypanou múkou a zakryla som ho ďalšou utierkou. Takto si cesto  odpočívalo ešte ďalších 30 minút.

Medzitým som teplovzdušnú rúru vyhriala na 210 °C.  Plech na pečenie som predhriala, vložila doň pripravený chlebík, ktorý som predtým potrela slanou vodou a vrch narezala nožom. Piekla som 20 min.Teplotu som znížila na 175 °C a piekla ďalších 30 minút. Chlieb som dopiekla 10 min. pri teplote 160 °C.  Upečený som vybrala, opäť potrela slanou vodou, zabalila do utierky, aby vychladol – cca 2 hodiny.  Chutí výborne, keď skúsite neodoláte.

                                                           Dobrú chuť!

Obrázky: autorka – fotografie z osobného archívu

Človek sa vraj vždy bude báť toho, čomu nerozumie…

23.08.2025

Zaujímavá a pravdivá myšlienka, ktorá „pristála“ pri mne priamo z internetu. Na prvé počutie som si povedala: „Pravda odveká“, ibaže, nie som si istá, či to platí aj na sociálnych sieťach. Tiež som na FB. Vyžiadali si to okolnosti, keď som sa po prvý raz prihlásila na UTV. Okrem zmysluplných informácii z internetovej stránky UTV, z e-mailovej [...]

Alzheimer – vieme o ňom všetko?

09.02.2025

Hovorí sa, že prekonanie strachu je začiatkom múdrosti. Ak máme niekedy strach vôbec to nevadí, dôležité je strach prekonať a pozitívne sa posúvať životom. Poznala som jednu pani (lekárka na dôchodku), naša susedka, ktorá mi vždy hovorila: „Chôdza je nesmierne dôležitá. Chodiť treba, kým chodím a viem, od ktorého bytu mám kľúče som [...]

Jóbova správa, jobovka…

08.01.2025

Nebudem vás zaťažovať Jóbovým životným príbehom. Toto označenie pravdepodobne pochádza zo Starého zákona, z knihy Jób,iba chcem poukázať na „jóbove správy“ dnešnej doby. Toto označenie sa mi celkom hodí. „Toľko múdrych ľudí“ na jeden meter štvorcový nenájdeme snáď nikde, či…Každý deň sa objaví nejaká „Jóbova zvesť“, nestačím sa [...]

parlament, nrsr

Poslanci venovali piatkové rokovanie návrhom rezortu financií

12.09.2025 16:33

Opoziční poslanci v piatok počas svojich vystúpení opakovane kritizovali snahu koalície rokovať o konsolidačnom balíku zrýchlene.

Congo

Pri nehode lode v Kongu zomrelo najmenej 86 ľudí. Veľká časť z nich sú študenti

12.09.2025 16:18

Riečna doprava je v krajine hojne využívaná, keďže sú zlé cesty alebo nie sú vôbec.

Germany Power Cut

Metropola si niečo také nepamätá od vojny. Následky útoku v Berlíne sú masívne, podpaľači v liste uviedli, na čo cielili

12.09.2025 15:58

Odstraňovanie následkov výpadku prúdu môže trvať až do roku 2026.

anina

Svet robí cestu ľuďom, ktorí vedia kam idú. (Ralph Waldo Emerson)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 155
Celková čítanosť: 326615x
Priemerná čítanosť článkov: 2107x

Autor blogu