Založ si blog

Zemiakové pochúťky – Zemiakové lokše na slano i na sladko

Tradičné slovenské jedlá sú aj dnes v obľube. Vyvolávajú spomienky na detstvo, na prázdniny a na láskavé staré mamy. Chutné domáce, jednoduché a pomerne lacné jedla sú aj v dnešnej dobe na „nezaplatenie“.

Dnes navrhujem zemiakové lokše, ktoré patria k jeseni rovnako ako burčiak a hus. Pravda, hus dnes nie je najlacnejšia. Staré mamy si husi dochovali (na mäso i na perie). Nemáme hus? Nevadí, môžeme si lokše pripraviť na sladko. Napríklad so slivkovým lekvárom a makom. Mimochodom, staré mamy varili aj kotlíkový slivkový lekvár a mak si  dopestovali. Nuž, iná doba! My budeme pracovať s tým čo máme.

Poďme na to! Potrebujeme cca 50 minút a máme hotové. Čas varenia zemiakov 20 minút, čas spracovania, vyhotovenia 30 minút a máme pripravených 12 -14 lokší.

Potrebujeme: 700 g zemiakov, 210 – 250 g hladkej múky a soľ. Môžete a nemusíte pridať 1 vajce. Ja robím bez vajca.

Postup: zemiaky umyjeme, uvaríme v šupke (najlepšie večer, deň pred prípravou  zemiakových lokší). Necháme vychladnúť od večera do rána, aby sa z nich oparilo čo najviac vody (takto pripravujem zemiaky vždy, ak ich použijem do cesta).

Zemiaky ošúpeme, na jemno nastrúhame, zmiešame s preosiatou hladkou múkou a soľou. Z cesta vytvoríme 40 – 45 cm valček, pokrájame na 2,5 cm hrubé kúsky. Spojíme do guľôčky a  následne rozváľame  na pomúčenej doske, čím nám vznikne zemiaková lokša o prieme cca 24 cm, práve na panvicu. Pečieme z obidvoch strán na suchej rozohriatej panvici, až  kým  na zemiakovej lokši nevzniknú hnedé fľaky. Priebežne si z panvice zotierame zvyšnú múku. Každú hotovú zemiakovú lokšu potrieme z obidvoch strán maslom, prípadne kačacou alebo husacou  masťou. Ukladáme na seba, prikryjeme, aby nevyhladli. Na slano alebo na sladko?  To už nechám na vás.

                                                   Želám dobrú chuť!

Poznámka: Pridám ešte jednu informácia. Zemiaky sú, okrem chleba, dôležitým zdrojom energie, a pritom sa po zemiakoch nepriberá na váhe – pravda pokiaľ ich veľa nemastíme a nesolíme. Ako príloha sú oveľa racionálnejšie ako knedle. Porcia knedlí predstavuje až tri krát viac kalórií, než porcia zemiakov.  

Obrázok: autorka blogu

Nemám šťastie… Nemám peniaze… Nemám zdravie…

20.07.2024

Určite ste sa stretli s človekom, ktorý túži po šťastí, nakoniec, kto by netúžil. Ibaže, tento „človiečik“ má v repertoári životných tém iba také vety, ktoré so železnou pravidelnosťou začínajú slovom N E M Á M. Tento raz sa podelím o zážitok z cestovania vlakom. Cesta zo Zvolenia do Bratislavy trvá niekoľko hodín, prisadla som si do kupé, kde [...]

Všetko s mierou a platí to aj o vode…

12.07.2024

Hoci je voda pre život nesmierne dôležitá slovné spojenie „všetko s mierou“ platí aj o vode. Tým však v žiadnom prípade nechcem podceňovať pitný režim, a už vôbec nie v týchto extrémne horúcich dňoch. Pekne po poriadku, začnem prepotrebnou hydratáciou organizmu s otázkou: „Dodržiavame pitný režim?“ Je všeobecne známe, že v extrémnych [...]

Čože sa to stalo, čo sa prihodilo?

06.07.2024

Príbeh, či historka? Už samotné slovo „príbeh, historka“ nás nabáda zbystriť pozornosť. Príbehy priťahujú našu pozornosť… Okrem samotného príbehu, historky je dôležitý aj rozprávač. On vdýchne dušu príbehu. Príbeh môže byť inšpiratívny, motivačný, ale rovnako môže byť odstrašujúci. V každom prípade môže byť poučný, či už [...]

Peter Gregor, ta3

Podplukovník Gregor: Kto lietal na migoch, si do F-16 nesadne. Výcvik sme postavili na nových a mladých ľuďoch

27.07.2024 10:00

Na F-16 sa lieta úžasne. Vieme s nimi robiť veci, ktoré sme doteraz nemohli so žiadnym iným strojom, povedal pre ta3 veliteľ letky F-16 Peter Gregor.

Biden

Biden plánuje justičné zmeny a obmedzenie prezidentskej imunity

27.07.2024 09:35

Americký prezident predstaví verejnosti svoje reformné plány týkajúce sa Najvyššieho súdu.

Trump atentát

FBI potvrdila, že Trumpa zasiahla do ucha guľka atentátnika alebo jej fragment

27.07.2024 08:58

Federálny úrad pre vyšetrovanie ukončil dohady a konšpiračné teórie ohľadne príčiny Trumpovho zranenia.

Usain Bolt

KVÍZ: Najslávnejší olympijskí víťazi všetkých čias, poznáte ich?

27.07.2024 08:35

V Paríži sa práve začali hry XXXIII. olympiády a my sa pozrieme do histórie. Kto sú najúspešnejší športovci všetkých čias? Otestujte sa.

anina

Svet robí cestu ľuďom, ktorí vedia kam idú. (Ralph Waldo Emerson)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 135
Celková čítanosť: 254974x
Priemerná čítanosť článkov: 1889x

Autor blogu