Založ si blog

Zemiakové pochúťky – Zemiakové lokše na slano i na sladko

Tradičné slovenské jedlá sú aj dnes v obľube. Vyvolávajú spomienky na detstvo, na prázdniny a na láskavé staré mamy. Chutné domáce, jednoduché a pomerne lacné jedla sú aj v dnešnej dobe na „nezaplatenie“.

Dnes navrhujem zemiakové lokše, ktoré patria k jeseni rovnako ako burčiak a hus. Pravda, hus dnes nie je najlacnejšia. Staré mamy si husi dochovali (na mäso i na perie). Nemáme hus? Nevadí, môžeme si lokše pripraviť na sladko. Napríklad so slivkovým lekvárom a makom. Mimochodom, staré mamy varili aj kotlíkový slivkový lekvár a mak si  dopestovali. Nuž, iná doba! My budeme pracovať s tým čo máme.

Poďme na to! Potrebujeme cca 50 minút a máme hotové. Čas varenia zemiakov 20 minút, čas spracovania, vyhotovenia 30 minút a máme pripravených 12 -14 lokší.

Potrebujeme: 700 g zemiakov, 210 – 250 g hladkej múky a soľ. Môžete a nemusíte pridať 1 vajce. Ja robím bez vajca.

Postup: zemiaky umyjeme, uvaríme v šupke (najlepšie večer, deň pred prípravou  zemiakových lokší). Necháme vychladnúť od večera do rána, aby sa z nich oparilo čo najviac vody (takto pripravujem zemiaky vždy, ak ich použijem do cesta).

Zemiaky ošúpeme, na jemno nastrúhame, zmiešame s preosiatou hladkou múkou a soľou. Z cesta vytvoríme 40 – 45 cm valček, pokrájame na 2,5 cm hrubé kúsky. Spojíme do guľôčky a  následne rozváľame  na pomúčenej doske, čím nám vznikne zemiaková lokša o prieme cca 24 cm, práve na panvicu. Pečieme z obidvoch strán na suchej rozohriatej panvici, až  kým  na zemiakovej lokši nevzniknú hnedé fľaky. Priebežne si z panvice zotierame zvyšnú múku. Každú hotovú zemiakovú lokšu potrieme z obidvoch strán maslom, prípadne kačacou alebo husacou  masťou. Ukladáme na seba, prikryjeme, aby nevyhladli. Na slano alebo na sladko?  To už nechám na vás.

                                                   Želám dobrú chuť!

Poznámka: Pridám ešte jednu informácia. Zemiaky sú, okrem chleba, dôležitým zdrojom energie, a pritom sa po zemiakoch nepriberá na váhe – pravda pokiaľ ich veľa nemastíme a nesolíme. Ako príloha sú oveľa racionálnejšie ako knedle. Porcia knedlí predstavuje až tri krát viac kalórií, než porcia zemiakov.  

Obrázok: autorka blogu

Je priznanie názoru zároveň priznaním, resp. potvrdením charakteru?

08.05.2024

Myslela som si, alebo inak, očakávala som, že už konečne nastanú dni a s nimi aj útlm „planých reči“. Žiaľ, nestalo sa, a zrejme sa, tak ľahko ani nestane. Sociálne siete, milované i zatracované. Nuž, keby moja „titulka“ nebola otázkou, ale všeobecne potvrdenou pravdou možno by mnohí ľudia vyjadrovali svoje názory opatrnejšie, [...]

Víno pije, vodu káže alebo Reči sa hovoria, chlieb sa je…

20.04.2024

Začala som slovenskými prísloviami, pokračovať by som chcela generačnými problémami. Mám pocit, akoby sa pomyslené generačné nožnice roztvárali stále viac a viac. Nechápem autorov niektorých internetových, zvukových a printových príspevkov, ktorí neváhajú prilievať „olej do ohňa“. Iste, nič nie je biele, ani čierne, ale zovšeobecňovať problémy [...]

Život a smrť – krehká hranica

15.04.2024

Existuje vôbec hranica medzi životom a smrťou? Nechcem navodiť situáciu filozofických, či náboženských otázok. Skôr sa chcem zamýšľať nad zlomovými životnými situáciami v dôsledku, ktorých život končí a nastáva smrť. Život je to najdrahšie, čo máme a dostaneme ho iba raz. Často sa stretávam sa tým, že ľudia prirovnávajú svoj život [...]

Volodymyr Zelenskyj

Oligarcha, ktorý podporoval Zelenského, je podozrivý z prípravy vraždy

08.05.2024 22:04

Vlani Kolomojskému urobili domovú prehliadku a vzali do vyšetrovacej väzby pre ekonomickú trestnú činnosť.

Boeing 747

A opäť Boeing. Stroju sa pri pristávaní nevysunul predok podvozku

08.05.2024 21:18

Nikomu sa nič nestalo, nehodu ale vyšetruje turecké ministerstvo dopravy.

plenkovič

Chorvátsku bude vládnuť aj krajná pravica. Plenkovič sa dohodol s Penavom

08.05.2024 20:40

Hnutie za vlasť povedie ministerstvo poľnohospodárstva a aj nové ministerstvo demografie.

petr pavel

Rusko rozpútalo rovnako ničivú vojnu, akou bola druhá svetová, uviedol Pavel a citoval Havla

08.05.2024 19:43

Vojnu na Ukrajine označil český prezident za ťažkú skúšku nielen pre Európu.

anina

Svet robí cestu ľuďom, ktorí vedia kam idú. (Ralph Waldo Emerson)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 126
Celková čítanosť: 230834x
Priemerná čítanosť článkov: 1832x

Autor blogu