Založ si blog

Zemiakové pochúťky – Krumpeľ paprikáš alebo Falošný guľáš

Zemiaky majú niekoľko benefitov, ktoré výrazne podporujú kvalitu nášho zdravia. Spomeniem aspoň tie najdôležitejšie:

  1. Podporujú trávenie – čo vyplýva z ich stráviteľnosti, obsahujú prevažne sacharidy. Vláknina zase stimuluje peristaltiku čriev a zabraňuje zápche.
  2. Znižujú zápal –  majú veľa vitamínu C, ktorý je výborný antioxidant. Draslík a vitamín B 6 zmierňujú zápal v tráviacom systéme. Zemiaky robia dobrú službu  pre ľudí, ktorí trpia artritídou alebo majú dnu.
  3. Verte, neverte, zemiaky podporujú aj mentálnu sviežosť – obsahujú  kvalitné sacharidy, ktoré sa štiepia v tráviacom trakte a následne sa dostávajú do krvi. Vďaka ním sa do mozgu dostáva glukóza, stúpa hladina cukru v krvi. Máme pocit sviežosti a sme viac koncentrovaní.
  4. Ovplyvňujú tlak krvi – vláknina je užitočná pri znižovaní hladiny cholesterolu. Okrem toho draslík v zemiakoch  znižuje krvný tlak,  pôsobí ako vazodilatátor (rozširuje cievy). Posilňujú aj srdce – okrem vitamínov obsahujú aj karoténoidy prospešné pre zdravé srdce.
  5. Zemiaky majú odvodňujúce účinky – čo je dôsledok účinku draslíka, ktorý je tiež dôležitou zložkou všetkých buniek. Vápnik je zase potrebný pre kosti. Prospievajú i pokožke. Naše staré mamy postrúhali zemiaky, zmiešali  s medom a mali pleťovú masku.
  6. Zlepšujú spánok. Je preukázané, že tryptofán, ktorý  sa nachádza v zemiakoch  je prirodzené  sedatívum, ktoré zabezpečuje dobrý spánok.

Myslím, že stačilo, aby som vás neodradila od samotného receptu. Ako inak, aj dnes to bude zemiaková variácia.

Krumpeľ paprikáš alebo Falošný guľáš

Potrebujeme: 100 g zemiaky, 150 g slaniny, 2 väčšie cibule, 2 menšie klobásy, masť alebo olej, červená mletá paprika, môže byť údená,  čierne mleté korenie, soľ a majorán.

Postup: zemiaky ošúpeme, umyjeme a nakrájame na menšie kocky. Medzi tým si na oleji opečieme na kocky nakrájanú slaninu  pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a zľahka opražíme. Podľa chuti dáme papriku, čierne korenie, soľ a napokon zemiaky. Krátko podusíme. Podlejeme  vriacou vodou a dusíme do mäkka. Nakoniec pridáme na polmesiačiky nakrájanú klobásu, opäť krátko podusíme. Servírujeme so šalátom, výber podľa chuti.

Poznámka: Môžete a nemusíte dať klobásu. V mojej pôvodnej rodine dávali klobásu, recept som prevzala.

Chceli ste si pôvodne pripraviť Falošný  guľáš?  Môže sa tak sťať. Základ je ten istý iba pri varení pridáme viac vody a môžeme dať malé lečo. Nakoniec ochutíme majoránom, ktorý pre lepšiu vôňu pošúchame v dlani.

Obrázok: autorka blogu

Víno pije, vodu káže alebo Reči sa hovoria, chlieb sa je…

20.04.2024

Začala som slovenskými prísloviami, pokračovať by som chcela generačnými problémami. Mám pocit, akoby sa pomyslené generačné nožnice roztvárali stále viac a viac. Nechápem autorov niektorých internetových, zvukových a printových príspevkov, ktorí neváhajú prilievať „olej do ohňa“. Iste, nič nie je biele, ani čierne, ale zovšeobecňovať problémy [...]

Život a smrť – krehká hranica

15.04.2024

Existuje vôbec hranica medzi životom a smrťou? Nechcem navodiť situáciu filozofických, či náboženských otázok. Skôr sa chcem zamýšľať nad zlomovými životnými situáciami v dôsledku, ktorých život končí a nastáva smrť. Život je to najdrahšie, čo máme a dostaneme ho iba raz. Často sa stretávam sa tým, že ľudia prirovnávajú svoj život [...]

Propaganda, propaguj, rozširuj…

11.04.2024

Komu, čo vyhovuje to propaguje, rozširuje… Myslím si, že sa to týka aj volebného práva a práva mať názor. Mám pocit, že si to vysvetľujeme každý po svojom. „Volebné právo je všeobecné, rovné a priame, a vykonáva sa tajným hlasovaním. Podmienky výkonu volebného práva ustanoví zákon“ (Ústava SR). Názor – mienka, pohľad, [...]

gangy, švédsko

Na podujatie švédskej Ľavicovej strany vtrhli útočníci, hlásia troch zranených

24.04.2024 23:24

Večerné podujatie v Štokholme malo byť o rastúcom fašizme vo Švédsku.

bombic

Británia rozhodla o vydaní extrémistu Bombica na Slovensko. Odkázal, že nikam nejde

24.04.2024 22:40

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, môže sa proti nemu odvolať.

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.

anina

Svet robí cestu ľuďom, ktorí vedia kam idú. (Ralph Waldo Emerson)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 125
Celková čítanosť: 228149x
Priemerná čítanosť článkov: 1825x

Autor blogu