Zemiakové pochúťky – Haruľa (zemiaková placka) – dva spôsoby

Nie vždy prikladáme zemiakom taký význam, aký si zaslúžia a pritom  zemiaky majú vynikajúcu nutričnú hodnotu. Obsahujú približne 24% sušiny z čoho až 75%, pripadá škrobu. Bielkoviny tvoria 5-10%, cukry okolo 2% a tuky 0,4% sušiny. Zemiaky obsahujú aj veľké množstvo vitamínov, najmä vitamínu C, ale i vitamínov B1, B2 a B3 a množstvo minerálnych látok, ako magnézium, železo, zinok, sodík, draslík, vápnik, horčík, meď a jód.

Vitamín C je veľmi citlivý a nestály. Nevhodná a nešetrná úprava zemiakov môže viesť k veľkým stratám na ich vitamínovej hodnote. Pri ich spracovaní to treba mať na pamäti. Olúpané zemiaky dávam do sklenených alebo nerezových nádob. Najväčšie množstvo vitamínu C sa zachová v zemiakoch varených  v šupke. Zemiaky vkladám do vriacej posolenej vody (1 KL na 1 kg zemiakov). Ak navyše pridáme 1-2 bobkové listy zemiaky získajú zaujímavú korenistú chuť. Množstvo použitej vody ovplyvňuje šťavnatosť a chuť zemiakov, preto dávame len toľko vody, aby boli zemiaky zaliate. Zo začiatku varíme prudko, neskôr teplotu znížim a dovarím ich pri zníženom vare. Prudký a rýchly var nespôsobuje zďaleka také straty vitamínu C, ako pomalé a dlhé zahrievanie. Nikdy ich nešúpem do zásoby, ale až tesne pred tepelným spracovaním. Dobrá rada sa vždy hodí.

Dnes si zemiaky pred úpravou nastrúhame a to bezprostredne pred spracovaním, aby zemiaky nesčernali, čo spôsobuje enzým tyrozináza, ktorý pri kontakte s kyslíkom oxiduje a spôsobuje zmeny farby.

1)Haruľa – Zemiaková placka

Potrebujeme: 8  väčších zemiakov, 2 vajcia,  cca ½ hlávky cesnaku (na každý zemiak počítame 1 strúčik), 2-3 PL hladkej múky, podľa chuti čierne korenie soľ, majoránku, masť alebo olej.

Postup: zemiaky ošúpeme, umyje a najemno nastrúhame. Ak majú zemiaky viac vody túto zlejeme, pridáme vajcia,  múku a dobre premiešame. Ochutíme prelisovaným cesnakom, soľou, korením, majoránkou, ktorú  v dlani pomrvíme, aby lepšie rozvoňala cesto. Môžeme začať vyprážať, Ja robím placku na celu panvicu. Vyberám na papierové obrúsky, aby odsali tuk.

Môžete a nemusíte hotové placky naplniť duseným mäsom, preložiť na polovičku a posypať strúhaným syrom.

2)Haruľa – Zemiaková placka

Potrebujeme: 8 – 10 väčších zemiakov, 1 väčšiu cibuľu, 4 strúčiky cesnaku, 2 vajcia,  1 – 2 PL hladkej múky, 2 PL krupice, majorán, soľ, čierne korenie, na špičku noža prášok do pečiva alebo sódu bikarbónu, masť alebo olej.

Postup: zemiaky umyjeme, najemno postrúhame. Medzitým si na masti opražíme cibuľu. Ak zemiaky pustia vodu túto zlejeme, pridáme vajcia, múku, krupicu, vychladnutú  opraženú cibuľu, prelisovaný cesnak. Ochutíme soľou korením, pridáme majoránku (rovnako pomrvíme v dlani, aby lepšie rozvoňala cesto).  Nakoniec primiešame prášok do pečiva alebo sódu bikarbónu. Môžeme začať vyprážať. Ja robím naraz 3 malé placky. Vyberám na papierové obrúsky, aby odsali tuk. Podávam s kyslým mliekom, prípadne so zakysankou.

Ak máme malo času môžeme dať cesto na plech vyložené fóliou na pečenie. Pred dopečením môžeme dať na navrch tenké plátky slaniny alebo potrieť bravčovou masťou. Ja pečiem vo vyhriatej v teplovzdušnej rúre  45 – 55 min. pri teplote  165 °C. Pokrájame  a servírujeme.

Dobrú chuť!

Foto: autorka blogu

Alzheimer – vieme o ňom všetko?

09.02.2025

Hovorí sa, že prekonanie strachu je začiatkom múdrosti. Ak máme niekedy strach vôbec to nevadí, dôležité je strach prekonať a pozitívne sa posúvať životom. Poznala som jednu pani (lekárka na dôchodku), naša susedka, ktorá mi vždy hovorila: „Chôdza je nesmierne dôležitá. Chodiť treba, kým chodím a viem, od ktorého bytu mám kľúče som [...]

Jóbova správa, jobovka…

08.01.2025

Nebudem vás zaťažovať Jóbovým životným príbehom. Toto označenie pravdepodobne pochádza zo Starého zákona, z knihy Jób,iba chcem poukázať na „jóbove správy“ dnešnej doby. Toto označenie sa mi celkom hodí. „Toľko múdrych ľudí“ na jeden meter štvorcový nenájdeme snáď nikde, či…Každý deň sa objaví nejaká „Jóbova zvesť“, nestačím sa [...]

Vypustiť „paru“alebo radšej dusiť hnev v sebe?

06.01.2025

„Ou, čo s ňou, s nervóznou vašou famíliou…“ S úsmevom spomínam na túto pesničku. Zrejme v tom čase bol pôvodným interpretom spevák a herec Jozef Krištof. Pravda, bolo to dávno, veľmi dávno, keď ma nedokázalo ešte nič „vytočiť.“ Dokonca, vtedy som mala tendenciu napodobňovať „zlostníkov“. Časy sa menia a my sa meníme s nimi. [...]

parlament

Hrabko: K zmrazeniu poslaneckých platov počas Matovičovej vlády neprišlo

05.04.2025 07:40

Zmrazenie poslaneckých platov je tradičnou agendou Matoviča, keď je v opozícii, ale v čase, keď vládu viedol on, k nemu neprišlo, uviedol publicista.

vojna na Ukrajine, Charkov

ONLINE: Ukrajinci sa ešte stále držia na ruskom území. Generál USA Cavoli: Ukrajina nie je odsúdená na porážku

05.04.2025 07:00

Ukrajina podľa amerického generála Cavoliho nie je nevyhnutne odsúdená na porážku vo vojne proti Rusku. Tvrdí, že je na tom lepšie ako bola.

SR Medveďov Slintačka krívačka brány Dezinfekcia TTX

Nové pohrebisko dobytka je na Záhorí. Štát o ňom vopred neinformoval, v okolitých obciach panujú obavy

05.04.2025 07:00

Starostovia kritizujú ministra pôdohospodárstva, že im vopred nič nepovedal, ľudia žili polovicu týždňa v strachu.

e-mail, pošta, poštová schránka, klávesnica, enter, nevyžiadaná pošta, spam

Americké úrady omylom vyzvali niektorých Ukrajincov v Spojených štátoch, aby odišli

05.04.2025 06:11

E-mail bol rozoslaný omylom a že ukrajinský humanitárny program nebol ukončený

anina

Svet robí cestu ľuďom, ktorí vedia kam idú. (Ralph Waldo Emerson)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 154
Celková čítanosť: 307315x
Priemerná čítanosť článkov: 1996x

Autor blogu