Založ si blog

Zemiakové pochúťky – Cibuľový zemiakový šalát alias falošný zemiakový šalát…

Viete si predstaviť klasickú slovenskú domácnosť bez zemiakov? Predpokladám, že sa nájdu v každej slovenskej kuchyni. Niekde viac, inde menej. 100 ľudí – 100 chutí! Zemiaky dobre zasýtia a majú aj veľa zdravotných benefitov.

Dnes ponúkam recept na Cibuľový zemiakový šalát, ktorý poznáme, ako Falošný zemiakový šalát, Obyčajný zemiakový šalát… V každom prípade je ľahší a zdravší než klasický zemiakový šalát s majonézou.

Potrebujeme: 600 až 1000 g zemiakov (pre jednu osobu počítame 150 – 250 g neošúpaných zemiakov), 2- 3 väčšie cibule (podľa množstva zemiakov), 4 PL cukor,  4 PLK ocot, 100 -150 g slaniny, asi 200 ml vody na nálev,  podľa chuti  soľ, čierne korenie, bobkový list.

Postup: zemiaky umyjeme, v šupke dáme do vriacej vody, osolíme, pridáme 2 – 3 ks bobkový list, varíme cca 20 min. Medzitým si pripravíme nálev: vodu necháme zovrieť, pridáme cukor, ocot a krátko zaparíme nadrobno nakrájanú cibuľu. Slaninu nakrájame na kocky a opražíme. Uvarené zemiaky zlejeme, ošúpeme a necháme mierne vychladnúť. Nakrájame na malé plátky (prípadne môžeme pretlačiť), osolíme, okoreníme, zalejeme vychladnutý nálevom, premiešame a nakoniec pridáme opraženú slaninu. Ja si nechám trochu nálevu a podľa potreby ešte o 1-2 hodinách zemiakový šalát prelejem a dochutím. Cibuľový zemiakový šalát nechám postáť, zemiaky získajú výbornú chuť. Servírujem ako prílohu kmäsu.

Recept mám od manželovej mamy. Keď pripravujem Cibuľový zemiakový šalát vždy si ju  predstavím v jej kuchyni. Dnes by sme povedali v retro kuchyni. Vždy milá, upravená a pri varení, pečení s peknou pre ňu typickou zásterkou. S láskou na ňu spomínam.

Fotografia: autorka blogu

Nemám šťastie… Nemám peniaze… Nemám zdravie…

20.07.2024

Určite ste sa stretli s človekom, ktorý túži po šťastí, nakoniec, kto by netúžil. Ibaže, tento „človiečik“ má v repertoári životných tém iba také vety, ktoré so železnou pravidelnosťou začínajú slovom N E M Á M. Tento raz sa podelím o zážitok z cestovania vlakom. Cesta zo Zvolenia do Bratislavy trvá niekoľko hodín, prisadla som si do kupé, kde [...]

Všetko s mierou a platí to aj o vode…

12.07.2024

Hoci je voda pre život nesmierne dôležitá slovné spojenie „všetko s mierou“ platí aj o vode. Tým však v žiadnom prípade nechcem podceňovať pitný režim, a už vôbec nie v týchto extrémne horúcich dňoch. Pekne po poriadku, začnem prepotrebnou hydratáciou organizmu s otázkou: „Dodržiavame pitný režim?“ Je všeobecne známe, že v extrémnych [...]

Čože sa to stalo, čo sa prihodilo?

06.07.2024

Príbeh, či historka? Už samotné slovo „príbeh, historka“ nás nabáda zbystriť pozornosť. Príbehy priťahujú našu pozornosť… Okrem samotného príbehu, historky je dôležitý aj rozprávač. On vdýchne dušu príbehu. Príbeh môže byť inšpiratívny, motivačný, ale rovnako môže byť odstrašujúci. V každom prípade môže byť poučný, či už [...]

Peter Gregor, ta3

Podplukovník Gregor: Kto lietal na migoch, si do F-16 nesadne. Výcvik sme postavili na nových a mladých ľuďoch

27.07.2024 10:00

Na F-16 sa lieta úžasne. Vieme s nimi robiť veci, ktoré sme doteraz nemohli so žiadnym iným strojom, povedal pre ta3 veliteľ letky F-16 Peter Gregor.

Biden

Biden plánuje justičné zmeny a obmedzenie prezidentskej imunity

27.07.2024 09:35

Americký prezident predstaví verejnosti svoje reformné plány týkajúce sa Najvyššieho súdu.

Trump atentát

FBI potvrdila, že Trumpa zasiahla do ucha guľka atentátnika alebo jej fragment

27.07.2024 08:58

Federálny úrad pre vyšetrovanie ukončil dohady a konšpiračné teórie ohľadne príčiny Trumpovho zranenia.

Usain Bolt

KVÍZ: Najslávnejší olympijskí víťazi všetkých čias, poznáte ich?

27.07.2024 08:35

V Paríži sa práve začali hry XXXIII. olympiády a my sa pozrieme do histórie. Kto sú najúspešnejší športovci všetkých čias? Otestujte sa.

anina

Svet robí cestu ľuďom, ktorí vedia kam idú. (Ralph Waldo Emerson)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 135
Celková čítanosť: 254968x
Priemerná čítanosť článkov: 1889x

Autor blogu