Viete si predstaviť klasickú slovenskú domácnosť bez zemiakov? Predpokladám, že sa nájdu v každej slovenskej kuchyni. Niekde viac, inde menej. 100 ľudí – 100 chutí! Zemiaky dobre zasýtia a majú aj veľa zdravotných benefitov.
Dnes ponúkam recept na Cibuľový zemiakový šalát, ktorý poznáme, ako Falošný zemiakový šalát, Obyčajný zemiakový šalát… V každom prípade je ľahší a zdravší než klasický zemiakový šalát s majonézou.
Potrebujeme: 600 až 1000 g zemiakov (pre jednu osobu počítame 150 – 250 g neošúpaných zemiakov), 2- 3 väčšie cibule (podľa množstva zemiakov), 4 PL cukor, 4 PLK ocot, 100 -150 g slaniny, asi 200 ml vody na nálev, podľa chuti soľ, čierne korenie, bobkový list.
Postup: zemiaky umyjeme, v šupke dáme do vriacej vody, osolíme, pridáme 2 – 3 ks bobkový list, varíme cca 20 min. Medzitým si pripravíme nálev: vodu necháme zovrieť, pridáme cukor, ocot a krátko zaparíme nadrobno nakrájanú cibuľu. Slaninu nakrájame na kocky a opražíme. Uvarené zemiaky zlejeme, ošúpeme a necháme mierne vychladnúť. Nakrájame na malé plátky (prípadne môžeme pretlačiť), osolíme, okoreníme, zalejeme vychladnutý nálevom, premiešame a nakoniec pridáme opraženú slaninu. Ja si nechám trochu nálevu a podľa potreby ešte o 1-2 hodinách zemiakový šalát prelejem a dochutím. Cibuľový zemiakový šalát nechám postáť, zemiaky získajú výbornú chuť. Servírujem ako prílohu kmäsu.
Recept mám od manželovej mamy. Keď pripravujem Cibuľový zemiakový šalát vždy si ju predstavím v jej kuchyni. Dnes by sme povedali v retro kuchyni. Vždy milá, upravená a pri varení, pečení s peknou pre ňu typickou zásterkou. S láskou na ňu spomínam.
Fotografia: autorka blogu
Ďakujem za názor. Ja dávam bobrový list vždy,... ...
Bez bobkoveho listu a slaniny to robime aj my... ...
Celá debata | RSS tejto debaty