Založ si blog

Zemiakové pochúťky – Cibuľový zemiakový šalát alias falošný zemiakový šalát…

Viete si predstaviť klasickú slovenskú domácnosť bez zemiakov? Predpokladám, že sa nájdu v každej slovenskej kuchyni. Niekde viac, inde menej. 100 ľudí – 100 chutí! Zemiaky dobre zasýtia a majú aj veľa zdravotných benefitov.

Dnes ponúkam recept na Cibuľový zemiakový šalát, ktorý poznáme, ako Falošný zemiakový šalát, Obyčajný zemiakový šalát… V každom prípade je ľahší a zdravší než klasický zemiakový šalát s majonézou.

Potrebujeme: 600 až 1000 g zemiakov (pre jednu osobu počítame 150 – 250 g neošúpaných zemiakov), 2- 3 väčšie cibule (podľa množstva zemiakov), 4 PL cukor,  4 PLK ocot, 100 -150 g slaniny, asi 200 ml vody na nálev,  podľa chuti  soľ, čierne korenie, bobkový list.

Postup: zemiaky umyjeme, v šupke dáme do vriacej vody, osolíme, pridáme 2 – 3 ks bobkový list, varíme cca 20 min. Medzitým si pripravíme nálev: vodu necháme zovrieť, pridáme cukor, ocot a krátko zaparíme nadrobno nakrájanú cibuľu. Slaninu nakrájame na kocky a opražíme. Uvarené zemiaky zlejeme, ošúpeme a necháme mierne vychladnúť. Nakrájame na malé plátky (prípadne môžeme pretlačiť), osolíme, okoreníme, zalejeme vychladnutý nálevom, premiešame a nakoniec pridáme opraženú slaninu. Ja si nechám trochu nálevu a podľa potreby ešte o 1-2 hodinách zemiakový šalát prelejem a dochutím. Cibuľový zemiakový šalát nechám postáť, zemiaky získajú výbornú chuť. Servírujem ako prílohu kmäsu.

Recept mám od manželovej mamy. Keď pripravujem Cibuľový zemiakový šalát vždy si ju  predstavím v jej kuchyni. Dnes by sme povedali v retro kuchyni. Vždy milá, upravená a pri varení, pečení s peknou pre ňu typickou zásterkou. S láskou na ňu spomínam.

Fotografia: autorka blogu

Víno pije, vodu káže alebo Reči sa hovoria, chlieb sa je…

20.04.2024

Začala som slovenskými prísloviami, pokračovať by som chcela generačnými problémami. Mám pocit, akoby sa pomyslené generačné nožnice roztvárali stále viac a viac. Nechápem autorov niektorých internetových, zvukových a printových príspevkov, ktorí neváhajú prilievať „olej do ohňa“. Iste, nič nie je biele, ani čierne, ale zovšeobecňovať problémy [...]

Život a smrť – krehká hranica

15.04.2024

Existuje vôbec hranica medzi životom a smrťou? Nechcem navodiť situáciu filozofických, či náboženských otázok. Skôr sa chcem zamýšľať nad zlomovými životnými situáciami v dôsledku, ktorých život končí a nastáva smrť. Život je to najdrahšie, čo máme a dostaneme ho iba raz. Často sa stretávam sa tým, že ľudia prirovnávajú svoj život [...]

Propaganda, propaguj, rozširuj…

11.04.2024

Komu, čo vyhovuje to propaguje, rozširuje… Myslím si, že sa to týka aj volebného práva a práva mať názor. Mám pocit, že si to vysvetľujeme každý po svojom. „Volebné právo je všeobecné, rovné a priame, a vykonáva sa tajným hlasovaním. Podmienky výkonu volebného práva ustanoví zákon“ (Ústava SR). Názor – mienka, pohľad, [...]

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.

AfD / Alternatíva pre Nemecko /

Neplatili ma Rusi, prijal som od nich len malé balíčky, povedal nemecký poslanec Bystroň

26.04.2024 16:42

Bystroň na otázku magazínu prijímanie balíčkov priamo nepoprel, celú kauzu potom označil za kampaň proti nemu.

SR Bratislava dron nemocnica Rázsochy zbúranie BAX

Dolinková chce predstaviť projekt nemocnice v Bratislave po schválení vládou, KDH chce ministerku odvolávať

26.04.2024 16:34, aktualizované: 17:55

Namiesto koncovej univerzitnej nemocnice na bratislavských Rázsochách sa má prestavať nemocnica v Ružinove a na Rázsochách má vzniknúť detská nemocnica.

medveď, Žiar nad Hronom

V Žiari nad Hronom zvýšte pozornosť, pohybuje sa tam medvedica s mladými

26.04.2024 16:09

Pohyb medvedice spozorovali v okolí Šibeničného vrchu a na Slnečnej stráni v blízkosti cesty na Partizánskej ulici.

anina

Svet robí cestu ľuďom, ktorí vedia kam idú. (Ralph Waldo Emerson)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 125
Celková čítanosť: 228371x
Priemerná čítanosť článkov: 1827x

Autor blogu