Založ si blog

30. november – Deň počítačovej bezpečnosti

Z času na čas si otvorím kalendár Medzinárodných dní. Niektoré sú zmysluplné dni, iné nemej zmysluplné a podľa môjho názoru niektoré až absurdné. Nebudem konkrétna, absurdity si nájde každý sám, možno ani nenájde. Nedajte sa pomýliť mojim názorom.

Významný deň, ktorý pripadá na 30.novembra považujem za zmysluplný, citujem:

„Deň počítačovej bezpečnosti sa oslavuje od roku 1988. Je určený na zvýšenie informovanosti o význame a potrebe ochrany počítačov a dát. Pripomína ľuďom nevyhnutnosť počítačovej bezpečnosti pred rôznymi hrozbami. Počítačoví odborníci poskytujú viac ako 50 spôsobov na zabezpečenie ochrany počítačov a v nich uložených dát.“

     Nie som odborník, preto môj názor je názorom užívateľa PC a internetu. Áno, hnevá nás veľa veci, máme výhrady k počítačovej  bezpečnosti. Vnímame nerovnosť síl medzi počítačovými odborníkmi a počítačovými pirátmi, ktorí prenikajú do počítačov bez toho, aby mali prístupové práva.

     Neostáva nám nič iné, myslím najmä nás, ktorí používame PC a internet výsostne na súkromné účely iba sa chrániť :

  • silným heslom a jeho pravidelnými obmenami
  • komunikáciou v zásade so známymi, priateľmi, s ľuďmi, od ktorých nepredpokladáme hrozbu
  • nenavštevovať neoverené, resp. podozrivé internetové stránky
  • neotvárať  e-mailové správy od neznámych odosielateľov, najmä SPAM
  • neodpovedať na podozrivé telefonáty, SMS
  • neposkytovať osobné a citlivé údaje

       Na FB som opakovane zaznamenala oznámenie od priateľov typu: „neotvárajte správu, správu som neodoslal/a ja“. Kto neskoro oznam prečítal, resp. nebol dostatočne obozretný  PC, mobilom mu  prenikol vírus. Ten dokáže narobiť veľa problémov, keďže má tendenciu šíriť sa bez vedomia užívateľa. Domnievam sa, že je „skoro“ rovnako nebezpečný ako koronavírus alebo jeho nový variant omikron. Útočí predsa na naše nervy, často na naše peňaženky, oberaná nás o citlivé osobne údaje. Vyvoláva stres. Poškodzuje psychické i fyzické zdravie.

     Život je neustála zmena a so zmenami prichádzajú aj rôzne hrozby. Nepoviem nič nové, ale život rozhodne nie je už tak bezpečný, ako býval. Z môjho pohľadu určite nie. Myslím, tým nie len v reálnom svete, ale najmä vo virtuálnom svete. Nečestným ľuďom sme vystavení takmer na každom kroku. Rovnako sme nepoučiteľní, napriek opakovaným prípadom, ktoré sa stali, a ktoré boli medializované. Nie sme dostatočne obozretní. Podľahneme zaujímavej a nadpriemerne ohodnotenej práci v zahraničí, výhodnému a lacnému tovaru, „zázračnému lieku“, mimoriadne výhodnému zisku. Šarmantní muži  oberú o peniaze dôverčivé a nešťastné ženy. Rozhodne môžu byť zmanipulovaní aj muži. Investujú do nesprávneho vzťahu, preberú sa až, keď prídu o majetok. Niekedy ani vtedy.

Zvykne sa konštatovať, že dôverčivejší sú ľudia mojej generácie, ale nie je to celkom tak, stáva sa to i mladším. Preto som sa o svoje myšlienky podelila aj tu na blogu.

Takto v živote býva, že dobrá a správna myšlienka býva často anulovaná nami, užívateľmi, spotrebiteľmi. Týka sa to aj počítačovej bezpečnosti. Opatrnosti nikdy nie je dosť.

Nezabudnime:

„Podvod poznáme najlepšie podľa toho, že vyzerá prehnane pravdivo.“

Karl Kraus český dramatik a publicista 1874 – 1936


Víno pije, vodu káže alebo Reči sa hovoria, chlieb sa je…

20.04.2024

Začala som slovenskými prísloviami, pokračovať by som chcela generačnými problémami. Mám pocit, akoby sa pomyslené generačné nožnice roztvárali stále viac a viac. Nechápem autorov niektorých internetových, zvukových a printových príspevkov, ktorí neváhajú prilievať „olej do ohňa“. Iste, nič nie je biele, ani čierne, ale zovšeobecňovať problémy [...]

Život a smrť – krehká hranica

15.04.2024

Existuje vôbec hranica medzi životom a smrťou? Nechcem navodiť situáciu filozofických, či náboženských otázok. Skôr sa chcem zamýšľať nad zlomovými životnými situáciami v dôsledku, ktorých život končí a nastáva smrť. Život je to najdrahšie, čo máme a dostaneme ho iba raz. Často sa stretávam sa tým, že ľudia prirovnávajú svoj život [...]

Propaganda, propaguj, rozširuj…

11.04.2024

Komu, čo vyhovuje to propaguje, rozširuje… Myslím si, že sa to týka aj volebného práva a práva mať názor. Mám pocit, že si to vysvetľujeme každý po svojom. „Volebné právo je všeobecné, rovné a priame, a vykonáva sa tajným hlasovaním. Podmienky výkonu volebného práva ustanoví zákon“ (Ústava SR). Názor – mienka, pohľad, [...]

Bohuš Garbár

Vyzvedačstvo pre Rusko a branie úplatkov. Súd poslal Garbára do väzenia, nezaplatil totiž pokutu

29.04.2024 13:22

Garbár podľa polície zbieral informácie pre príslušníkov ruskej vojenskej rozviedky GRU od apríla 2021.

Komunisti oslávili 1. máj

V prípade minuloročného zjazdu KSS polícia zastavila trestné stíhanie

29.04.2024 13:15

Na zjazde mali byť vystavené nielen tradičné komunistické symboly, ale aj portrét Stalina.

Blinken

Blinken žiada vyššiu súčinnosť v oblasti obrany s krajinami Perzského zálivu

29.04.2024 13:10

Blinken chce svoju cestu po krajinách Blízkeho východu využiť aj na to, aby v tejto záležitosti vyvinul tlak na vedúcich predstaviteľov Izraela.

anina

Svet robí cestu ľuďom, ktorí vedia kam idú. (Ralph Waldo Emerson)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 125
Celková čítanosť: 228809x
Priemerná čítanosť článkov: 1830x

Autor blogu