Založ si blog

Advent – vytvorme si pokojné predvianočné obdobie aj napriek dobe, ktorú žijeme

Predpokladá sa, že adventné obdobie je obdobím dobročinnosti, pokoja, rozjímania a upokojenia. Ako tomu bude v tomto roku? Napriek dobe, ktorú žijeme verím, že deti si budú určite otvárať adventné kalendáre, budeme si zapaľovať sviečky na adventnom venci, počúvať adventné melódie (žiaľ bez osobnej návštevy adventných koncertov), piecť vianočné koláče a ozdobovať stromčeky. Budeme žiť v očakávaní najkrajších sviatkov roka. Vianoce sú bezpochyby sviatky rodiny, lásky pokoja a porozumenia.

      Tento rok advent  začína 28.novembra a končí v piatok 24.decembra. V literatúre sa uvádza, že ide viac-menej o cirkevné obdobie, očakávanie Narodenia Pána. Kedysi vraj advent patril viac mestskému obyvateľstvu, najmä v germánskych krajinách. Dnes sa udomácnil v mnohých krajinách a domovoch.

Adventné nedele v roku 2021

Prvá    adventná nedeľaželezná28.11.
Druháadventná nedeľabronzová 5.12.
Tretiaadventná nedeľastrieborná12.12.
Štvrtá adventná nedeľazlatá19.12.

     

Možno by sa žiadalo spomenúť, aké zvyky sprevádzajú advent, ktoré sú viac-menej záležitosťou tej, ktorej krajiny a rodiny.

Začalo to vraj KATARÍNOU, čo však nekorešponduje so začiatkom tohoročného adventu. Výpočet adventu, ako sa uvádza v literatúre je dosť zložitý.

(Prvá adventná nedeľa je tá, ktorá je najbližšia dátumu 30. november. Ak na tento deň pripadne pondelok, utorok alebo streda, potom je prvá adventná nedeľa pred týmto dňom, v opačnom prípade až po ňom. Samozrejme môže nedeľa vyjsť aj priamo na 30. novembra.)

Vrátim sa ku KATARÍNE. „Katarína na ľade, Vianoce na blate“. Platí aj naopak. Tohto roku by podľa pranostiky mali byť Vianoce na blate. Uvidíme, čo prinesie čas. Po Kataríne nasledoval pôst, v tomto období sa nekonali ani žiadne zábavy. Niekde verili, že na Katarínu má prísť do domu ako prvý muž, vďaka čomu  vraj bude mať rodina šťastie.

Posledný novembrový deň patrí ONDREJOVI, dievčatá sa snažili rôznymi veštbami uhádnuť povolanie budúceho manžela. S adventnými zvykmi sú spájané i ďalšie mena ako BARBORA, MIKULÁŠ či LUCIA, ktoré majú krásne zvyky a zaslúžili by si samostatné zastavenie, opísanie.

Pri tejto príležitosti pripomeniem krásny príbeh štyroch adventných sviečok. Možno ho poznáte, iba si ho pripomenie, tak ako ja.

Štyri adventné sviečky: Mier, Viera, Láska, Nádej

„Horeli štyri sviečky na adventnom venci a ticho začali hovoriť:

Prvá sviečka vzdychla a povedala: „Volám sa Mier, moje svetlo síce svieti, ale ľudia žiadny mier nedodržujú.“ Jej svetlo bolo čím ďalej tým menšie, až celkom zhaslo.

Svetlo druhej sviečky zakmitalo a sviečka povedala: „Volám sa Viera, ale ľudstvo nechce nič o Bohu vedieť, nemá, preto cenu, aby som svietila.“ Prievan zavial miestnosťou a druhá sviečka zhasla.

Ticho a smutne sa rozhovorila tretia sviečka: „Volám sa Láska, už nemám silu, aby som horela, ľudia vidia len sami seba a žiadnych iných, ktorých by mali radi.“ A s posledným záchvevom zhaslo i toto svetlo.

 V tom vošlo do miestnosti dieťa a pozrelo sa na sviečky a povedalo: „Vy musíte, predsa svietiť!“ A skoro sa rozplakalo, V tom sa prihlásila k slovu i štvrtá sviečka: „Neboj sa! Pokiaľ ja svietim, môžem i ostatné sviečky znovu zapáliť. Volám sa Nádej.“ Dieťa zapálilo od tejto sviečky aj ostatné sviečky. Plameň Nádeje by nikdy nemal v našom živote vyhasnúť. A každý z nás by mal plamene Mieru, Viery, Lásky a Nádeje neustále udržiavať zapálené.

Želám všetkým pokojné predvianočné obdobie!

Víno pije, vodu káže lebo reči sa hovoria, chlieb sa je…

20.04.2024

Začala som slovenskými prísloviami, pokračovať by som chcela generačnými problémami. Mám pocit, akoby sa pomyslené generačné nožnice roztvárali stále viac a viac. Nechápem autorov niektorých internetových, zvukových a printových príspevkov, ktorí neváhajú prilievať „olej do ohňa“. Iste, nič nie je biele, ani čierne, ale zovšeobecňovať problémy [...]

Život a smrť – krehká hranica

15.04.2024

Existuje vôbec hranica medzi životom a smrťou? Nechcem navodiť situáciu filozofických, či náboženských otázok. Skôr sa chcem zamýšľať nad zlomovými životnými situáciami v dôsledku, ktorých život končí a nastáva smrť. Život je to najdrahšie, čo máme a dostaneme ho iba raz. Často sa stretávam sa tým, že ľudia prirovnávajú svoj život [...]

Propaganda, propaguj, rozširuj…

11.04.2024

Komu, čo vyhovuje to propaguje, rozširuje… Myslím si, že sa to týka aj volebného práva a práva mať názor. Mám pocit, že si to vysvetľujeme každý po svojom. „Volebné právo je všeobecné, rovné a priame, a vykonáva sa tajným hlasovaním. Podmienky výkonu volebného práva ustanoví zákon“ (Ústava SR). Názor – mienka, pohľad, [...]

Krádeže áut USA - 2016

Zo závodu ukradli a predali súčiastky za trištvrte milióna eur, polícia obvinila šesť páchateľov

20.04.2024 15:18

V prípade preukázania viny hrozí obvineným trest odňatia slobody na desať až pätnásť rokov.

Baerbock, Netanjahu

Hádka kvôli Gaze? Nie sme ako nacisti, nahneval sa Netanjahu na nemeckú ministerku

20.04.2024 14:00

Počas návštevy nemeckej šéfky diplomacie Annaleny Baerbockovej v Tel Avive došlo k ostrej výmene názorov medzi ňou a izraelským premiérom, ktorý poprel, že by ľudia v Pásme Gazy hladovali.

Peter Pellegrini

Ctite si zmluvu, odkázal Dankovi Raši: Problémom je, že sa vidí ako nástupca Pellegriniho. Majerský počul hlasy o konci Dolinkovej

20.04.2024 13:07, aktualizované: 15:06

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

anina

Svet robí cestu ľuďom, ktorí vedia kam idú. (Ralph Waldo Emerson)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 125
Celková čítanosť: 226368x
Priemerná čítanosť článkov: 1811x

Autor blogu