Založ si blog

Žijeme dobu, v ktorej sa sústreďujeme na nedostatok a nedokonalosť?

Dnes, iba tak medzi riadky – moja úvaha o nedostatku a nedokonalosti.  Často sa v debatách s takýmto konštatovaním stretávam, a tak si kladiem otázku: „Naozaj žijeme dobu, v  ktorej sa sústreďujeme iba na nedostatok a nedokonalosť?

Možno áno, možno nie. Záleží od konkrétneho človeka. Žiaľ, vo väčšine prípadov to platí, tak nás to naučili rodičia, škola… Porovnávanie, je v nás zakódované! Napríklad, častá otázka rodičov: „Prečo nie si, ako tvoj brat/tvoja sestra? Nie každému dieťaťu sa rovnako darí, možno vyniká v niečom inom, ako jeho súrodenci, ibaže, to sa už pri porovnávaní často prehliadne. Spomínate na diktát“. Aj ten bol hodnotený podľa toho koľko chýb sme urobili – podľa nedokonalosti. A v práci? Vedúci spravidla začne hodnotenie tým, čo sa nám nepodarilo. Spomenie si niekto na to, že by vedúci začal hodnotenie úspešnejšími výsledkami, a až potom upozornil na nedostatky? Tak sa potom nečudujme, že svoju pozornosť obraciame na to, čo nám chýba. Často sa porovnávame s tým, čo má spolužiak/spolužiačka, priateľ/priateľka, sused/susedka, kolega/kolegyňa… Celé zle! Pokiaľ sa budeme sústreďovať na to, čo nemáme budeme sa točiť v začarovanom kruhu.

Neviem, ako vy, ale  ja som si nie istá, či sa to dá – prestať sa porovnávať. Myslím, že sa  nedá. Ibaže, ak sa už porovnávame malo by to byť také porovnávanie, ktoré nás bude motivovať. Človek, s ktorým sa porovnávame by mal byť našim vzorom, v dobrom slova zmysle.

Nezabúdajme, že  dostatok, resp. hojnosť, dokonalosť, krása, láska, šťastie existujú v mnohých podobách. Otvorme svoje oči a srdce. Pozrime sa okolo seba a hľadajme to, čo v nás dokáže vyvolať tieto pocity a možno práve vtedy sa prestaneme zaoberať tým, čo nemáme. Prestaneme riešiť energiu nedostatku.

Ja som si osvojila myšlienku: „Čo nemám, tak to zrejme nepotrebujem.“ Nikdy som netrpela nedostatkom, hoci som nemala ani nadbytok. Dobrá zlatá stredná cesta!

Domnievam sa, že porovnávanie provokuje k zlej vlastnosti a tou je často závisť. Človek, ktorí závidí nemôže byť šťastný. Ak má pocit, že ten druhý má viac, je dokonalejší, to ho predsa musí zožierať. Ako potom môže prežívať radosť? Žiaľ, poznám pár takých ľudí.

Moji rodičia tiež zvykli povedať: „Radšej nech ti závidia, ako by ľutovali.“ Možno to privolali. Neraz som sa ocitla v takej situácie, napriek tomu, že ja každému želám to najlepšie, dokážem pochváliť, viem mať radosť z úspechu iných. Kde je potom chyba?

Napriek tomu verím, že kde dávame našu pozornosť, tam to rastie. Dávam veľký pozor na to, lebo vesmírny zákon funguje obidvomi smermi. Ak sa budeme motať v kruhu a zaoberať sa myšlienkami nedostatku, sústredíme sa na sebakritiku, presne to sa nám môže v živote ukazovať. Ak však začneme  využívať energiu vesmíru – vďačnosť za všetko, čo máme –náš život môže  naberať úplne iný smer.

Môžete a nemusíte veriť. Snáď to stojí  aspoň  za úvahu a možno aj za pokus…

„Zdá sa, že dokonalosť je dosiahnutá nie vtedy, keď už niet čo pridávať, ale keď už nie je čo uberať.“  Antoine de Saint-Exupéry

Klebetenie, ohováranie, osočovanie…

15.06.2024

Myslíte si, že klebetenie patrí medzi obľúbené spoločenské aktivity? Ak áno, zrejme, nie ste ďaleko od pravdy. Žiaľ, nie je to nič dobré, nič príjemné. Opak je pravdou, klebetenie ľudí zraňuje. Často si to uvedomujeme, ale napriek tomu veľa ľudí neodolá. Klebetenie sa stáva pre nich „športovou disciplínou.“ Často súťažia, kto prinesie väčšiu [...]

Aj cesta môže byť cieľ…

09.06.2024

Koľko ľudí toľko názorov, toľko predstáv, čo pre toho – ktorého cesta znamená. Naše predstavy sa budú líšiť podľa veku a podľa životnej situácie, v ktorej sa práve nachádzame. Iné budú myšlienky a predstavy človeka, ktorý cestuje do práce. Pravdepodobne budú smerovať k doprave, pozemnej komunikácii, k naším cestám… Inému sa [...]

INDIVIDUÁLNA A KOLEKTÍVNA PAMÄŤ

11.05.2024

Inšpiroval ma test – Pamäť na historické udalosti – 25 vymyslených udalostí, ktoré sa stali v priebehu 25-tich rokov. Mojou úlohou bolo za 15 minút zapamätať si, ktorá udalosť, v ktorom roku nastala. Čím viac udalostí sa mi podarilo správne priradiť, tým som bola úspešnejšia. Na tréning pamäte nezabúdam, hoci sama [...]

vojna na Ukrajine, mierový summit, Švajčiarsko, Giorgia Meloniová

ONLINE: Meloniová: Ak Rusko neprijme mierové podmienky, prinútime ho. Hrozí Ukrajincom elektrina len na pár hodín denne?

17.06.2024 06:25, aktualizované: 06:50

Ak Rusko nebude súhlasiť s podmienkami mierového summitu, prinútime ho, aby sa vzdalo, tvrdí talianska premiérka Georgia Meloniová.

Ursula von der Leyenová

V EÚ sa rozdeľuje moc, Slovensko bude zastupovať Pellegrini

17.06.2024 06:00

Prezident Peter Pellegrini dnes odcestuje do Bruselu, aby zastupoval Slovensko na neformálnom summite Európskej únie.

SR prezident Pellegrini inaugurácia BAX

Do paláca prišla sociálna demokracia. Čo očakávajú od prezidenta Pellegriniho odborári, zamestnávatelia či pacienti? (anketa)

17.06.2024 06:00

Denník Pravda sa spýtal zástupcov pracujúcich, zamestnávateľov, pacientov či kultúrnej obce, čo od nového prezidenta Petra Pellegriniho očakávajú.

anina

Svet robí cestu ľuďom, ktorí vedia kam idú. (Ralph Waldo Emerson)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 130
Celková čítanosť: 241459x
Priemerná čítanosť článkov: 1857x

Autor blogu