Založ si blog

INDIVIDUÁLNA A KOLEKTÍVNA PAMÄŤ

Inšpiroval ma test  – Pamäť na historické udalosti  – 25 vymyslených udalostí, ktoré sa stali v priebehu 25-tich rokov. Mojou úlohou bolo za 15 minút  zapamätať si, ktorá  udalosť, v ktorom roku  nastala. Čím viac udalostí  sa mi podarilo správne priradiť, tým som bola úspešnejšia. Na tréning pamäte nezabúdam, hoci sama o sebe rada hovorím, že mám pamäť ako „slon“, zdedila som ju po mojom starom otcovi, a som na to hrdá.

Ostatné roky sa  pohybujem v spoločnosti nás skôr narodených. Často sa stáva, že mi niekto povie: „prepáč zabudol som/zabudla som“ a niekto to ani neprizná, „zatĺka“, čo nie je fér.  Uvedomujem si, že snaha zapamätať si všetko nefunguje. Zabúdanie musíme akceptovať, ak by sme nezabúdali, asi by sme mali v hlave  dosť veľký zmätok. Zabúdanie nie je na škodu pravda pokiaľ sa  nejedná o patologický stav straty pamäte.

Na druhej strane žiadny extrém nie je dobrý, ani zabúdanie, ale ani nadmerné uchovanie udalosti, najmä uchovávanie nepodstatných spomienok, ktoré sa s nami často nesú počas celého života. Je dôležité, aby sme zabúdali nepodstatné detaily. Možno aj preto často poučujeme, ako niekto poviem: „Potrebujem si vyčistiť hlavu“.

Ibaže, nie o tom som chcela hovoriť. Často sledujem rôzne „retro príbehy, fotografie…“. Niekedy s úsmevom, inokedy s trochu nostalgie spomínam na časy dávno minulé. Neviem sa však  stotožniť s komentármi ľudí, ktorí sa tam zastavia, najmä na FB a „perlia“, hovoria od veci bez ohľadu na to, či tú dobu prežili alebo o nej iba od niekoho počuli.

Tak sa pýtam:

  •  ide o individuálnu  stratu pamäte
  •  o kolektívnu  stratu pamäte
  •  je to účel, zámer vytvárať v historických udalostiach zmätok?

Odpoveď si dá každý sám podľa svojich skúsenosti, vedomosti a pravda podľa kvality svojej pamäte. Alebo naozaj existuje niečo také, že si spomenieme na niečo, čo sme neprežili? Alebo nás príliš často ovplyvňuje sugestibilita, náchylnosť preberať myšlienky iných?

Pri tento príležitosti mi nedá nespomenúť jeden kuriózny záznam zo životopisu (videla som to na vlastné oči – čítala). Mladý muž narodený v roku 1964 si o niekoľko rokov neskôr pri vstupe do zamestnania v životopise uviedol, že bol zásadne proti vstup vojsk Varšavskej zmluvy do Československa (v roku 1968 mal 4 roky). Sugestibilita alebo úmysel zapáčiť sa súčasnému režimu a zabodovať u potenciálneho zamestnávateľa?

Na záver si dovolím ešte jeden citát, ktorého platnosť by som si nesmierne želala:

„Dejiny sú svedkami času, svetlom pravdy, živou pamäťou, učiteľkou života a poslom minulosti.“

 Marcus Tullius Cicero rímsky filozof a štátnik – 106-43 pred n. l.

Nemám šťastie… Nemám peniaze… Nemám zdravie…

20.07.2024

Určite ste sa stretli s človekom, ktorý túži po šťastí, nakoniec, kto by netúžil. Ibaže, tento „človiečik“ má v repertoári životných tém iba také vety, ktoré so železnou pravidelnosťou začínajú slovom N E M Á M. Tento raz sa podelím o zážitok z cestovania vlakom. Cesta zo Zvolenia do Bratislavy trvá niekoľko hodín, prisadla som si do kupé, kde [...]

Všetko s mierou a platí to aj o vode…

12.07.2024

Hoci je voda pre život nesmierne dôležitá slovné spojenie „všetko s mierou“ platí aj o vode. Tým však v žiadnom prípade nechcem podceňovať pitný režim, a už vôbec nie v týchto extrémne horúcich dňoch. Pekne po poriadku, začnem prepotrebnou hydratáciou organizmu s otázkou: „Dodržiavame pitný režim?“ Je všeobecne známe, že v extrémnych [...]

Čože sa to stalo, čo sa prihodilo?

06.07.2024

Príbeh, či historka? Už samotné slovo „príbeh, historka“ nás nabáda zbystriť pozornosť. Príbehy priťahujú našu pozornosť… Okrem samotného príbehu, historky je dôležitý aj rozprávač. On vdýchne dušu príbehu. Príbeh môže byť inšpiratívny, motivačný, ale rovnako môže byť odstrašujúci. V každom prípade môže byť poučný, či už [...]

Peter Gregor, ta3

Podplukovník Gregor: Kto lietal na migoch, si do F-16 nesadne. Výcvik sme postavili na nových a mladých ľuďoch

27.07.2024 10:00

Na F-16 sa lieta úžasne. Vieme s nimi robiť veci, ktoré sme doteraz nemohli so žiadnym iným strojom, povedal pre ta3 veliteľ letky F-16 Peter Gregor.

Biden

Biden plánuje justičné zmeny a obmedzenie prezidentskej imunity

27.07.2024 09:35

Americký prezident predstaví verejnosti svoje reformné plány týkajúce sa Najvyššieho súdu.

Trump atentát

FBI potvrdila, že Trumpa zasiahla do ucha guľka atentátnika alebo jej fragment

27.07.2024 08:58

Federálny úrad pre vyšetrovanie ukončil dohady a konšpiračné teórie ohľadne príčiny Trumpovho zranenia.

Usain Bolt

KVÍZ: Najslávnejší olympijskí víťazi všetkých čias, poznáte ich?

27.07.2024 08:35

V Paríži sa práve začali hry XXXIII. olympiády a my sa pozrieme do histórie. Kto sú najúspešnejší športovci všetkých čias? Otestujte sa.

anina

Svet robí cestu ľuďom, ktorí vedia kam idú. (Ralph Waldo Emerson)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 135
Celková čítanosť: 254983x
Priemerná čítanosť článkov: 1889x

Autor blogu