Založ si blog

Čistota pol života…

Vieme byť úžasne vynaliezaví, aj zo slovenského príslovia urobíme politickú tému, či pokus o paródiu. Stretla som sa s názorom, že vraj „čistota pol života“ znamená „umývanie rúk a pranie špinavých peňazí“. Každý to má inak. Niekto nemá, čo prať, zatiaľ iní by možno potrebovali „práčku“, ale ruky by sme si mali umývať všetci.

Vrátim sa k tomu, čo by malo podľa mňa slovenské príslovie vyjadrovať – k hygienickým návykom. Učili sme sa k tomu od malička, aspoň moja generácia a generácia našich deti. Odborníci tvrdia, ani nemusia tvrdiť, že v hygienických návykoch máme značné rezervy. Presvedčí nás realita, ak sa ocitneme vo väčšej skupine ľudí a v malom priestore, napríklad  v dopravných prostriedkoch, vo výťahoch často cítime „arómu“, ktorej by sme sa najradšej vyhli. Osobná hygiena pokrivkáva.

Nechcem a nebudem písať, ako si umývať ruky, veď za ostatné roky (Covid 19) bolo veľa možnosti, ako sa to naučiť a získať si návyk  správneho umývania rúk.

Veru tak, zdravie a hygiena idú ruka v ruke. Rôzne faktory zo životného prostredia, ale najmä stres útočia na našu imunitu. Ak dodržiavame hygienické návyky môžeme zabrániť niektorým chorobám, najmä vírusovým, či hepatitíde typu A – chorobe špinavých rúk.  K jej vzniku významne prispieva  práve nedostatočná osobná hygiena.

Určite mi dáte za pravdu, že nie iba osobná hygiena, ale aj uprataný byt, dom je vyjadrením  stavu našej duše a nášho postoja. Čistota podporuje harmóniu tela i duše. Opäť zdôrazním, že podporuje naše zdravie.

Naozaj je dôležitá nielen osobná hygiena, ale aj udržiavanie si čistého prostredia, v ktorom žijeme a pracujeme. My skôr narodení, už iba v tom našom domácom prostredí a okolí. Na pracovisku a doma sme to možno, ako tak dodržiavali a dodržiavame, niekto automaticky, iný možno iba pod ťarchou okolností.

Čisté, estetické a prvý dojem je vždy dôležitý, platí to aj o prostredí, ktorom sa pohybujeme mimo nášho bytu, či domu. Kto by nechcel čisté chodníky a okolité zelené plochy? Ibaže veľa ľudí to dokáže ignorovať. Sú medzi nami takí, čo to nepovažujú za dôležité a tak na chodníkoch a v ich okolí nájdeme čokoľvek: ohorky od cigariet, rôzne obaly po konzumácii potravín, zvyšky potravín, bločky z pokladne, rúška, igelitové vrecka, hygienické vreckovky dokonca aj použité detské plienky… Rozhodne to nie je nedostatok smetných košov, vždy sa v okolí nejaký nachádza. Že vraj neporiadok vzbudzuje hnev a nervozitu. Nuž, asi nie u každého. Určite nie u tých, čo neporiadok robia. Kde sa chyba stala…?

Že by  to predsa u niektorých ľudí platilo inak: „Čistota pol života a špina celý?“ Zrejme si to pri znečisťovaní prostredia užívajú alebo až tak silno ignorujú…

Už prestávam veriť, že raz bude platiť „Čistota pol života.“   No, chcela by som byť milo prekvapená. A tak mi napadllo, nemali by sme začať opačne…?

„Človek si musí najprv urobiť poriadok vo svojej duši, kým začne usporadúvať vonkajší svet.“  

Konfucius čínsky učiteľ, editor, politik a filozof -551–-479 pred n. l.

Nechcela by som sa dožiť názoru:“ „tak pozbieraj“. Áno, boli aj také časy, keď som zbierala…

Aj teraz je opäť spustená pekná aktivita UPACME  SLOVENSKO. Mnohí si ešte pamätajú tzv. akcie „Z“, bola to skôr záležitosť mojich rodičov, starých rodičov, ale aj moja generácia si organizovala jarné upratovanie okolo domov, bytov, aj na iných verejných priestoroch.

Tiež platí čínske príslovie:

„Ak niekomu daruješ rybu, nakŕmiš ho na jeden deň, ak ho naučíš loviť, dáš mu potravu na celý život.“

Naučme sa udržiavať čisté prostredie počas celého roka, chrániť svoje  životné prostredie! Príroda sa nám odmení…

Ak by ste mali záujem i bližšie informácie : UPRACME SLOVENSKO: https://upracme.sk/

https://upracme.sk/blog/jarne-upratovanie-2024-tak-ako-kedysi/



Víno pije, vodu káže alebo Reči sa hovoria, chlieb sa je…

20.04.2024

Začala som slovenskými prísloviami, pokračovať by som chcela generačnými problémami. Mám pocit, akoby sa pomyslené generačné nožnice roztvárali stále viac a viac. Nechápem autorov niektorých internetových, zvukových a printových príspevkov, ktorí neváhajú prilievať „olej do ohňa“. Iste, nič nie je biele, ani čierne, ale zovšeobecňovať problémy [...]

Život a smrť – krehká hranica

15.04.2024

Existuje vôbec hranica medzi životom a smrťou? Nechcem navodiť situáciu filozofických, či náboženských otázok. Skôr sa chcem zamýšľať nad zlomovými životnými situáciami v dôsledku, ktorých život končí a nastáva smrť. Život je to najdrahšie, čo máme a dostaneme ho iba raz. Často sa stretávam sa tým, že ľudia prirovnávajú svoj život [...]

Propaganda, propaguj, rozširuj…

11.04.2024

Komu, čo vyhovuje to propaguje, rozširuje… Myslím si, že sa to týka aj volebného práva a práva mať názor. Mám pocit, že si to vysvetľujeme každý po svojom. „Volebné právo je všeobecné, rovné a priame, a vykonáva sa tajným hlasovaním. Podmienky výkonu volebného práva ustanoví zákon“ (Ústava SR). Názor – mienka, pohľad, [...]

vojna na Ukrajine, Olaf Scholz, dron

ONLINE: ISW: Zmraziť front? To je predčasné, víťazstvo Ukrajiny netreba odpisovať

27.04.2024 06:30

Debaty o nutnosti zmraziť frontovú líniu sú predčasné, tvrdí americký Inštitút pre štúdium vojny.

koľajnice, zmena

V Nemecku horel vlak, dvaja cestujúci sú zranení

27.04.2024 06:08

Dvaja ľudia utrpeli zranenia po tom, čo regionálny vlak v južnom Nemecku zastavil použitím rýchlobrzdy a následne začal horieť.

Russia Putin

Prepych a pád Putinovho generála. Aký luxus si užíval a ohrozí jeho škandál ministra obrany?

27.04.2024 06:00

Timur Ivanov protekčne prideľoval zákazky podnikateľovi, ktorý mu na revanš bezplatne postavil vilu a zadarmo obnovil nehnuteľnosť z 19. storočia.

Ondrej Lunter, župan, Michal Urda, primár, Martin Caudt

„Pľúciarov“ je zúfalo málo: Pacienti čakajú mesiace a čoraz viac ich zostáva úplne bez lekára

27.04.2024 06:00

Podľa posledných údajov NCZI na Slovensku 163 pneumologických a ftizeologických ambulancií, teda 303 lekárov a sestier, vybavilo za rok 763 709 návštev pacientov.

anina

Svet robí cestu ľuďom, ktorí vedia kam idú. (Ralph Waldo Emerson)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 125
Celková čítanosť: 228420x
Priemerná čítanosť článkov: 1827x

Autor blogu