Založ si blog

Víno pije, vodu káže alebo Reči sa hovoria, chlieb sa je…

Začala som slovenskými prísloviami, pokračovať by som chcela generačnými problémami. Mám pocit, akoby sa pomyslené generačné nožnice roztvárali stále viac a viac. Nechápem autorov niektorých internetových, zvukových a printových príspevkov, ktorí neváhajú prilievať „olej do ohňa“.  Iste, nič nie je biele, ani čierne, ale zovšeobecňovať problémy alebo vytrhnúť informácie z nejakého kontextu s cieľom vytvárať generačný rozkol  považujem za nebezpečný jav.

Kedy sme sa stali emočne odolní až bezcitní? Začalo sa to v rodinách? Vytrácajú sa viacgeneračné rodiny (prastarí rodičia, starí rodičia, rodičia a deti), ktoré boli šťastím mojej generácie? Iste, aj vtedy vznikli občas medzigeneračné problémy, ale v spoločnosti boli skôr ojedinelé.  

Ako názor a podporu pre súčasné generačné problémy požičala som si slová nemeckého sociológa Franka Schirrmachera, ktorý hovorí, že  „vojna generácii je tou najstaršou a zároveň aj najmodernejšou zo všetkých vojen“. My predsa nechceme vojnu, určite väčšina z nás hovorí vojne generácii NIE!

Aj keď dnes generácie nežijú v jednej spoločnej domácnosti, citová väzba by mala  pretrvávať, krv predsa nie je voda. Je pravda, že dnes sa prastarí rodičia, starí rodičia dožívajú vyššieho veku, generácia ich detí a vnukov sú ľudia v produktívnom veku, náročná práca, výchova vlastných deti a k tomu starostlivosť o rodičov, či o starých rodičov vytvára náročné a často vypäté rodinné situácie.

Generačným konfliktom sa v živote nevyhneme, ale môžeme sa naučiť zvládať ich s rozumom, s porozumením a s citom. Ak to zvládneme stávame sa dobrým príkladom pre naše deti a oni zase pre ďalšie generácie. Medzigeneračné učenie nie je vo svojej podstate nič iné, iba to, že ľudia všetkých vekových kategórii sa môžu učiť spoločne, jeden od druhého a nezávisle od veku.

Z môjho pohľadu nejde iba o generačné problémy v rodine, ale najmä v spoločnosti. Je mi nesmierne ľúto, ak sa generačné problémy vytvárajú pre politické účely s cieľom poškodiť vládnucu koalíciu (myslím akúkoľvek vládnucu koalíciu, bez farby).

Nevinný obrázok s textom (verím, že uverejnený s dobrým úmyslom):  „Strávte nejaký čas aj so staršími, nie všetko nám poskytne google.“  A mnoho ďalších príležitostí, kedy si niektorí ľudia s radosťou pichnú do osieho hniezda, nie že by myšlienku podporili, ale naopak znevažujú generáciu skôr narodených. A pritom príbehy nás skôr narodených môžu byť dobrým príkladom, najmä sociálneho učenia.              

Reakcie a názory niektorých dnešných ľudí naozaj nechápem. Pripúšťam, že niekto má negatívnu skúsenosť v rodine, v spoločnosti,  v komunite, v ktorej žije.  Ibaže  v takom prípade to nepatrí do verejnej diskusie, problém treba riešiť v rodine, v užšom kruhu, možno aj pomocou mediácie. Rozhodne to nezovšeobecňovať, ako generačný problém!

Aby som bola spravodlivá, nemôžem opomenúť ani generačné problémy, ktoré vznikajú v dôsledku nedostatočnej pozornosti, možno i nedostatočnej tolerantnosti nás skôr narodených k mladším. Vyskytuje sa to, nemôžeme pred tým zatvárať oči. Možno je to reakcia na nevhodné, či agresívne správanie niektorých deti a mladých ľudí. Akcia vyvoláva reakciu. Pravda, nesmieme to zovšeobecňovať na všetky deti, na celú mladú generáciu!

Zo psychologického hľadiska my skôr narodení žijeme zo spomienok a mladá generácia  si tvorí plány do budúcnosti. Žiť vedľa seba plnohodnotný život môžeme, mali by sme, ba  musíme.

Väčšina z nás chceme spoločnosť morálnych  hodnôt, noriem, ideí a ich uplatňovanie, aby sme žili spokojný život napriek všetkými generáciami. Nehovorme, konajme!

Pri vzájomnom kontakte, vzájomnej komunikácii, nezabudnime, ani na tú myšlienku a vyhnime sa jej veľkým oblúkom:

„Zlé správanie sa jedného k druhému si generácie postupne predávajú ako generačnú chorobu.“  Francis Bacon


Život a smrť – krehká hranica

15.04.2024

Existuje vôbec hranica medzi životom a smrťou? Nechcem navodiť situáciu filozofických, či náboženských otázok. Skôr sa chcem zamýšľať nad zlomovými životnými situáciami v dôsledku, ktorých život končí a nastáva smrť. Život je to najdrahšie, čo máme a dostaneme ho iba raz. Často sa stretávam sa tým, že ľudia prirovnávajú svoj život [...]

Propaganda, propaguj, rozširuj…

11.04.2024

Komu, čo vyhovuje to propaguje, rozširuje… Myslím si, že sa to týka aj volebného práva a práva mať názor. Mám pocit, že si to vysvetľujeme každý po svojom. „Volebné právo je všeobecné, rovné a priame, a vykonáva sa tajným hlasovaním. Podmienky výkonu volebného práva ustanoví zákon“ (Ústava SR). Názor – mienka, pohľad, [...]

ORCHIDEA – jemná krása

30.03.2024

Učarovala mi jemná krása orchidey. Nevynechám žiadnu príležitosť, a tak bolo úplne samozrejme, že som absolvovala cestu do Martina, do Slovenského národného múzea – Múzea Andreja Kmeťa, na výstavu pod názvom: Trópy v Turci – exotické orchidey. Potešenie pre oči i pre dušu. Orchidey sú stále žiadané interiérové rastliny v domácnosti, [...]

vojna na Ukrajine, energetika, DTEK

ONLINE: Ukrajinci vedia, čo potrebuje ich energetika - Patrioty

03.05.2024 06:00

Ukrajinskí energetici vedia, čo potrebuje ich sektor, ktorý je terčom ruských rakiet. Protiraketové systémy ako je Patriot.

Russia Ukraine War

Utekajú Ukrajinci pred brannou povinnosťou za hranice? Ficova vláda stojí pred otázkou ich návratu do vlasti

03.05.2024 06:00

Ukrajina potrebuje viac bojových posíl v uniformách a potrebuje ich čím skôr

Macocha, tragédia

Prečo skočila žena s dcérkami v náručí do priepasti Macocha? Dôvody letnej tragédie sú známe

03.05.2024 05:50

Bol to nesmierne smutný prípad, keď vlani vybrala mladá žena z kočíka dieťa, druhé držala za ruku a skočila do priepasti.

Ukrajina, vojak

Austrálsky generál pre Pravdu: Ukrajina čelí pochmúrnym scenárom, Západ musí zmeniť ruskú stratégiu

03.05.2024 05:00

Austrálsky generálmajor vo výslužbe Mick Ryan sa nedávno vrátil z cesty po Ukrajine. „Čím dlhšie vojna trvá, tým rýchlejšie sa Rusi učia," vraví.

anina

Svet robí cestu ľuďom, ktorí vedia kam idú. (Ralph Waldo Emerson)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 125
Celková čítanosť: 229384x
Priemerná čítanosť článkov: 1835x

Autor blogu