Založ si blog

Byť zdravý a bohatý…

Zdravie je v hierarchii hodnôt najvyššou hodnotou. Hovoríme to, deklarujeme, ale  napriek tomu, nie všetci to akceptujeme. Mimochodom, položili ste si otázku, čo je vašou najvyššou hodnotou, resp. čo je vašou najdôležitejšou potrebou? Patríte medzi ľudí, ktorí v súvislosti s chorobou a zdravým  používajú slovné spojenie „Byť, tak  zdravý a bohatý…“

Šťastní alebo nešťastní môžeme byť z rôznych dôvodov, ale hlavnou príčinou sú nenaplnené potreby. To, čo človek potrebuje a nemá, stáva sa pre neho najvyššou hodnotou. Žiaľ, nedostatok  tvorí našu hodnotu!

Napríklad chorý človek zdôrazňuje, že  jeho najvyššia hodnota je zdravie. Ak je niekto v situácii, že nevládze splácať hypotéku, kopia sa mu neuhradené účty najvyššou hodnotou budú  pre neho peniaze. Ak mladá mamička stratí partnera, tak pre ňu je najvyššou hodnotou rodina.

Ak by sme začali diskutovať na túto tému obávam sa, že by sme nenašli spoločnú reč. Rozdelíme sa minimálne na dve skupiny. Budeme sa točiť a skloňovať slová: zdraví a chorí, bohatí a chudobní.

V našom svete exituje všetko: zdravie i choroba, chudoba i bohatstvo. Nie sme si rovní. Narodíme sa spravidla zdraví, ale ani to nie je istota. Narodíme do určitej rodiny, ktorá má možno lepšie sociálnoekonomické podmienky, ale ani to nemusí trvať večne.

Ibaže, vo všeobecnosti by mala  platiť zásada, že  „Zdravie je na prvom mieste“. Ak budeme zdraví  vieme si zarobiť na úhradu účtov, vieme splácať hypotéku… Môžete a nemusíte súhlasiť.

Moja úvaha sa napriek tomu točí vo vyhlásení: „ZDRAVIE NA PRVOM MIESTE“, k tomu by mala smerovať prevencia – predchádzanie chorobám. O tom  sa popísalo, pohovorilo…Pomôžem si slovenským príslovím „Mnoho reči –  málo veci .“

Prepáčte mi, nevyhnem sa spomienkam, keď som študovala a neskôr, keď som pracovala alfou a omegou bol pre nás zdravotníckych pracovníkov  Zákon č. 20/1966 Zb. – Zákon o starostlivosti o zdravie ľudu a že tam bola prevencii venovaná veľká časť, netreba snáď zdôrazňovať,  ibaže aj vtedy  platilo „Mnoho reči –  málo veci .“

Niektoré zákony sa novelizovali, boli prijaté nové zákony starostlivosti o zdravie, iste si spomínate na rok 2019. Citujem zo stránky MZ SR „Rok 2019 JE ROKOM PREVENCIE, kladie si za cieľ zvýšiť informovanosť o dôležitosti preventívnych prehliadok pre zdravie obyvateľstva“. Neviem, ako vy, ale ja nemám pocit, že sa táto myšlienka naplnila. Opäť sa mi ponúka veta: „Mnoho reči –  málo veci .“  I keď pripúšťam, nikto nepočítal so situáciou v súvislosti s Covid 19.

Prevencia je určite lacnejšia ako liečenie. Šetrí peňaženku spoločnosti, domácnosti, rodinám, jednotlivcom… Dovolím si povedať, že SEKUNDÁRNA PREVENCIA je v našich rukách: zdravý životný štýl, ktorý zahŕňa vyváženú stravu, vrátane pitného režimu, pobyt na čerstvom vzduchu (chôdza, cvičenie…), vyhýbanie sa stresu, návykovým látkam, či  dostatok spánku. Informácií  je dosť, záleží  na našom uvedomení  si a rozhodnutí, aký postoj zaujmeme k ochrane vlastného zdravia.

Možno, hneď niekto zareaguje, že  strava je drahá a potraviny sú nekvalitné… To je pravda, ale zamysleli ste sa niekedy nad tým, ako varili kedysi naše babičky?  Nechcem, aby sme sa vrátili späť o 50, či viac rokov, ale šikovné gazdinky mi dajú za pravdu, že aj dnes vedia vyčarovať dobré a zdravé jedlo.

Zdravotné poisťovne ponúkajú a zabezpečujú SEKUNDÁRNU PREVENCIU – preventívne prehliadky. Podchytenie bezpríznakových ochorení. Tu je však dôležitá spolupráca lekár- pacient, resp. pacient – lekár, predovšetkým aktívny prístup nás pacientov.

Aká je prax? Veď, ako inak po ruke pre mnohých z nás  je „doktor google“.  Ak príde zdravotný problém, začíname liekmi bez predpisu, a reklama nám v tom evidentne pomáha. A to nehovorím „o  falošných“ informáciách, kde sú dovolím si povedať zneužité mená odborníkov lekárov, psychológov … a v závere článku je ponuka „kúp si zaručený liek“,   pravda vôbec nie lacný. Nie, že nepomôže, ale často aj  poškodí zdravie. Biznis je biznis, žiaľ!

Možno je moja, úvaha, môj názor  v rozpore s informáciou, ktorá sa objavila v závere minulého roka, že  vraj navštevujeme lekára príliš často. Priemere na 1 pacienta v SR  vraj pripadá 11,1 návšteva za rok. Myslím, že takého konštatovanie vyžaduje  hlbšiu analýzu príčin, možno aj analýzu samotnej evidencie. Nepodozrievala by som nikoho iba na základe domnienok.

Osobne si myslím, že sa pod návštevnosť u lekára podpísala aj pandémia. Spomínate, v roku  2020 -2021, bol prístup do zdravotníckeho zariadenia iných pacientov než chorých na covid 19 obmedzený. Možno i to bol  následne dôvod zvýšenej návštevnosti, mnohé ochorenia mohli prejsť do chronického  štádia…

Nech to bolo akokoľvek, zdravie by si  malo vyžadovať oveľa väčšiu pozornosť. Predsa zdravie je východiskom pre rozvoj ostatných  našich hodnôt, nás ako  jednotlivca i  našej spoločnosti.

Ja som sa rozhodla, mám v tom jasno…

Nezabudnime:

„Zdravie nie je všetkým, ale bez zdravia je všetko ničím.“  

Arthur Schopenhauer

Víno pije, vodu káže alebo Reči sa hovoria, chlieb sa je…

20.04.2024

Začala som slovenskými prísloviami, pokračovať by som chcela generačnými problémami. Mám pocit, akoby sa pomyslené generačné nožnice roztvárali stále viac a viac. Nechápem autorov niektorých internetových, zvukových a printových príspevkov, ktorí neváhajú prilievať „olej do ohňa“. Iste, nič nie je biele, ani čierne, ale zovšeobecňovať problémy [...]

Život a smrť – krehká hranica

15.04.2024

Existuje vôbec hranica medzi životom a smrťou? Nechcem navodiť situáciu filozofických, či náboženských otázok. Skôr sa chcem zamýšľať nad zlomovými životnými situáciami v dôsledku, ktorých život končí a nastáva smrť. Život je to najdrahšie, čo máme a dostaneme ho iba raz. Často sa stretávam sa tým, že ľudia prirovnávajú svoj život [...]

Propaganda, propaguj, rozširuj…

11.04.2024

Komu, čo vyhovuje to propaguje, rozširuje… Myslím si, že sa to týka aj volebného práva a práva mať názor. Mám pocit, že si to vysvetľujeme každý po svojom. „Volebné právo je všeobecné, rovné a priame, a vykonáva sa tajným hlasovaním. Podmienky výkonu volebného práva ustanoví zákon“ (Ústava SR). Názor – mienka, pohľad, [...]

Peniaze, euro, kufrík

Rakúski colníci našli na letisku vo Viedni v batožine 700-tisíc eur

28.04.2024 21:39

Rakúski colníci objavili 700 000 eur v hotovosti v batožine na letisku vo Viedni, ktorá patrila dvom bratrancom cestujúcim do Istanbulu.

oheň, kozub, kachle, plameň

Kysucký hotel Marlene horel, požiar strechy už lokalizovali

28.04.2024 19:09

Strechu hotela v Oščadnici zasiahol v nedeľu popoludní požiar, rozšíril sa aj do jeho podkrovných priestorov a ubytovacej časti.

Russia Lenin Death Anniversary

Ruskí komunisti zúria. Tvrdia, že Putinov obľúbený filozof bol silný zástanca fašizmu

28.04.2024 17:00

Komunisti žiadajú prokuratúru, aby posúdila tvorbu filozofa Ivana Iľjina. Riaditeľ školy, ktorú po ňom pomenovali, vidí v pozadí sprisahanie Západu.

spišiak

Ďalšia nehoda politika, Spišiak narazil do plota: Oslepilo ma slnko, vysypali sa na mňa papieriky

28.04.2024 16:54

Poslanec Progresívneho Slovenska Jaroslav Spišiak mal dopravnú nehodu, narazil do plota.

anina

Svet robí cestu ľuďom, ktorí vedia kam idú. (Ralph Waldo Emerson)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 125
Celková čítanosť: 228703x
Priemerná čítanosť článkov: 1830x

Autor blogu