Založ si blog

Byť iný /iná alebo zapadnúť v dave…

Spoločnosť je značne názorovo rozdelená, netrúfam si povedať koľkými smermi a na koľko časti. Názorová rozdielnosť je extrémne viditeľná na sociálnych sieťach, ktoré umožňujú vystupovať anonymne alebo pod falošnou identitou. Dovolím si povedať, že anonymita sa využíva/zneužíva hlavne vo FB skupinách. Navyše, nech ide o akúkoľvek tému, takmer každá skončí pri politike. Niekto o voze a ďalší o koze.

Nuž, aspoň vidíme koľko  „odborníkov na všetko“ je na Slovensku. Samozvaných vedcov, ekonómov, právnikov, lekárov, psychológov, sociológov, politológov…Každá doba, každá spoločnosť, každá komunita má svojich aktívnych komentátorov, diskutujúcich.

Spomínam na čas odborných seminárov a školení počas môjho aktívneho pracovného života. Aj vtedy bolo pár ľudí, ktorí diskutovali vždy, či mali alebo nemali, čo k danej téme povedať. Dokonca boli tak aktívni, že obmedzovali ďalších účastníkov debaty. Nevymreli, sú tu aj dnes. Naozaj máme šťastie, ak môžeme povedať svoj názov a stihneme využiť pauzu počas, ktorej sa notorický diskutujúci nadýchne.

Na druhej strane boli a sú ľudia, ktorí majú obavu prejaviť svoj názor. Už, už majú svoje myšlienky zoradené, ale chýba im odvaha.Možno im to nedovolil strach zo zlyhania alebo z nepochopenia. Ani sa nečuduje. Neraz sa stáva, hlavne stávalo, ak sa objavil názor, ktorý sa odlišoval od názoru  predsedajúceho, či lektora vtedy nastal v auditóriu odmietavý šum. Nikto takého diskutujúceho nepodporil, hoci mohol mať pravdu.

Milo som bola prekvapená, keď  som sa začiatkom 90.rokov zúčastnila odborného seminára v Holandsku, kde mal  každý možnosť povedať svoj názor – brainstorming bol pre mňa v tom čase novinkou. Cieľom bolo vytvoriť  v krátkom čase veľa nápadov, resp. riešení.  Viac ľudí – viac rozumu. Pracovať s myšlienkami svojich kolegov, povzbudzovať k spolupráci aj tzv. menej odvážnych účastníkov, to ma zaujalo. Samozrejme, že túto metódu treba správne využiť.

Prečo sa tým zaoberám? Mám pocit, že súčasná diskusia, komentáre sú často kontraproduktívne. Ľudia sa rozhádajú. A je úplne jedno čo bolo „na začiatku“. Spoločnosť  sa triešti, „psy brešú a karavána ide ďalej“.

Napadlo mi, čo keby niekto na sociálnej sieti vytvoril skupinu, ktorej by umožnil vyjadriť  názor ku konkrétnemu problému, hlavne na lokálnej úrovni. Následne by  ich administrátor zosumarizoval, hľadal  riešenie a skupine by dal spätnú väzbu. Nemala by toto byť úloha administrátora skupiny? Inak nevidím dôvod vytvorenia skupiny, navyše, ak názov skupiny nekorešponduje s  témou, myslím tým, že členovia diskutujú od veci.

Možno si poviete, že je to FIKCIA?  Iste, je to iba môj názor, ktorý môže byť mimo váš názorový rámec. Ibaže na začiatku každého činu je myšlienka…

Poznáte ten pocit, že nemôžete byť sami sebou? A to je dôvod, aby sme si vyberali okolo seba ľudí, ktorí majú rovnaké alebo podobné názory a hodnoty ako my. Ak sa opýtame  na osobné hodnoty  človeka,  s ktorým vedieme debatu, pochopíme  kto pred nami stojí.

Každý je iný, napriek tomu môžeme hľadať spoločnú reč, ešte stále nás môže veľa názorov spájať. Nehanbime sa, ak máme iný názor. Nezapadnime v dave. Máme právo je byť autentický.

 „Človek, ktorý prichádza s novou myšlienkou, je blázon do tej doby, pokiaľ jeho myšlienka zvíťazí.“

  Mark Twain americký autor a humorista 1835–1910

Víno pije, vodu káže alebo Reči sa hovoria, chlieb sa je…

20.04.2024

Začala som slovenskými prísloviami, pokračovať by som chcela generačnými problémami. Mám pocit, akoby sa pomyslené generačné nožnice roztvárali stále viac a viac. Nechápem autorov niektorých internetových, zvukových a printových príspevkov, ktorí neváhajú prilievať „olej do ohňa“. Iste, nič nie je biele, ani čierne, ale zovšeobecňovať problémy [...]

Život a smrť – krehká hranica

15.04.2024

Existuje vôbec hranica medzi životom a smrťou? Nechcem navodiť situáciu filozofických, či náboženských otázok. Skôr sa chcem zamýšľať nad zlomovými životnými situáciami v dôsledku, ktorých život končí a nastáva smrť. Život je to najdrahšie, čo máme a dostaneme ho iba raz. Často sa stretávam sa tým, že ľudia prirovnávajú svoj život [...]

Propaganda, propaguj, rozširuj…

11.04.2024

Komu, čo vyhovuje to propaguje, rozširuje… Myslím si, že sa to týka aj volebného práva a práva mať názor. Mám pocit, že si to vysvetľujeme každý po svojom. „Volebné právo je všeobecné, rovné a priame, a vykonáva sa tajným hlasovaním. Podmienky výkonu volebného práva ustanoví zákon“ (Ústava SR). Názor – mienka, pohľad, [...]

Policajná eskorta / Policajné auto / Polícia /

Polícia preveruje bombovú hrozbu na súdoch

29.04.2024 09:14

Oznamovateľ nešpecifikoval konkrétny súd.

Annalena Baerbocková

Baerbocková vyzýva na rozšírenie EÚ o krajiny západného Balkánu. Ide o šedú zónu využívanú Ruskom, tvrdí

29.04.2024 08:45

Medzi krajiny západného Balkánu sa radí Čierna Hora, Bosna a Hercegovina, Albánsko, Srbsko, Severné Macedónsko a Kosovo.

Kolumbíjska univerzita

Biely dom vyzval na pokojné protesty na amerických univerzitách

29.04.2024 08:25

Vlna demonštrácií sa začala na Kolumbijskej univerzite v New Yorku, rýchlo sa však rozšírila po celej krajine.

stíhačka F-16

ONLINE: Bývalí piloti: Ukrajina bude pre lietadlá F-16 najnebezpečnejším bojiskom

29.04.2024 06:25, aktualizované: 09:29

Obloha nad Ukrajinou bude najnebezpečnejším miestom, kde lietadlá F-16 vo svojej histórii operovali, uviedli bývalí americkí piloti pre Business Insider.

anina

Svet robí cestu ľuďom, ktorí vedia kam idú. (Ralph Waldo Emerson)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 125
Celková čítanosť: 228780x
Priemerná čítanosť článkov: 1830x

Autor blogu