Založ si blog

Výborný Božkin (našej babkin) perník

Tento perník robím podľa receptu manželovej mamy. Pokojne ho môžem nazvať aj „dovolenkový“, pravidelne som ho piekla  na cestu. Nielen na cestu, ešte aj na pobyt nám čosi zostalo, niečo čo „voňalo domovinou“. Ja zvyknem do perníka pridať 1-2 ks nadrobno nakrájaných sterilizovaných orechov, ktoré mi zostanú po príprave orechového likéru. Výborne chutí v tomto ročnom období i k popoludňajšej káve alebo k výbornému teplému čaju.

Potrebujeme: 4 vajcia, 400 g práškového cukru, 10 g sódy bikarbóny, kôru a šťavu z jedného citróna, 2-3 klinčeky, kúsok škorice, 1-2 ks nového korenia, 100 g rozpusteného medu, 600 g hladkej múky, 250 ml kyslej smotany,  4 PL vody, prípadne umu(rumu), 100 g nastrúhanej horkej čokolády, 100 g nasekaných orechov alebo mandlí, 100 g kandizovaného ovocia, 200 g hrozienok, 20 PL uvarenej a vychladnutej zrnkovej kávy a 1 kypriaci prášok do perníka.

Postup: vajcia vymiešame s práškovým cukrom, pridáme sódu bikarbónu, citrónovú šťavu a kôru, pomleté klinčeky, škoricu, nové korenie, rozpustený med a 4 PL vody umu(rumu). Pridáme múku a kyslú smotanu, všetko spolu dobre premiešame. Pridáme ďalšie prísady (druh a množstvo podľa chuti): hrozienka, orechy, mandle, čokoládu, kandizované ovocie, uvarenú kávu a opäť dobre premiešame. Nakoniec pridáme kypriaci prášok do pečiva. Vznikne polotekuté cesto, ktoré vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech, príp. na papier na pečenie alebo na fóliu. Pečieme v dobre vyhriatej teplovzdušnej rúre pri teplote 200°C prvých 5-7 minút, potom teplotu znížime na 160°C a pečieme ešte 25 minút. Vychladnutý perník posypeme práškovým cukrom a krájame na malé kúsky (kocky, obdĺžniky).

Dobrú chuť!

Nemám šťastie… Nemám peniaze… Nemám zdravie…

20.07.2024

Určite ste sa stretli s človekom, ktorý túži po šťastí, nakoniec, kto by netúžil. Ibaže, tento „človiečik“ má v repertoári životných tém iba také vety, ktoré so železnou pravidelnosťou začínajú slovom N E M Á M. Tento raz sa podelím o zážitok z cestovania vlakom. Cesta zo Zvolenia do Bratislavy trvá niekoľko hodín, prisadla som si do kupé, kde [...]

Všetko s mierou a platí to aj o vode…

12.07.2024

Hoci je voda pre život nesmierne dôležitá slovné spojenie „všetko s mierou“ platí aj o vode. Tým však v žiadnom prípade nechcem podceňovať pitný režim, a už vôbec nie v týchto extrémne horúcich dňoch. Pekne po poriadku, začnem prepotrebnou hydratáciou organizmu s otázkou: „Dodržiavame pitný režim?“ Je všeobecne známe, že v extrémnych [...]

Čože sa to stalo, čo sa prihodilo?

06.07.2024

Príbeh, či historka? Už samotné slovo „príbeh, historka“ nás nabáda zbystriť pozornosť. Príbehy priťahujú našu pozornosť… Okrem samotného príbehu, historky je dôležitý aj rozprávač. On vdýchne dušu príbehu. Príbeh môže byť inšpiratívny, motivačný, ale rovnako môže byť odstrašujúci. V každom prípade môže byť poučný, či už [...]

Usain Bolt

KVÍZ: Najslávnejší olympijskí víťazi všetkých čias, poznáte ich?

27.07.2024 08:35

V Paríži sa práve začali hry XXXIII. olympiády a my sa pozrieme do histórie. Kto sú najúspešnejší športovci všetkých čias? Otestujte sa.

vojna na Ukrajine, Grad

ONLINE: Šéf estónskej rozviedky: Putin má zdroje na vojnu aj v roku 2025, ale tiež ťažké straty

27.07.2024 07:10, aktualizované: 07:56

Ukrajine sa podarilo odvrátiť veľký ruský útok v Doneckej oblasti - Rusko napreduje, ale s veľkými stratami, uviedol šéf estónskej rozviedky Ants Kiviselg.

krizovatka-d1-d4

Diaľnica D1 v smere z Trnavy do Bratislavy je do obeda uzavretá

27.07.2024 07:04

Diaľnica D1 v úseku od 27. do 12,5. kilometra v smere z Trnavy do Bratislavy je do 12.00 h úplne uzavretá.

Russia Military

Škandál v Rusku: Putinov hrdina sedí za mrežami. Generál zamieňal hovädzie mäso za bravčové a kuracie

27.07.2024 06:25

Vladimir Putin za logistickú operáciu v Sýrii vyznamenal Dmitrija Bulgakova, teraz tento generál spoznáva pobyt vo vyšetrovacej väzbe.

anina

Svet robí cestu ľuďom, ktorí vedia kam idú. (Ralph Waldo Emerson)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 135
Celková čítanosť: 254944x
Priemerná čítanosť článkov: 1888x

Autor blogu