Založ si blog

Výborný Božkin (našej babkin) perník

Tento perník robím podľa receptu manželovej mamy. Pokojne ho môžem nazvať aj „dovolenkový“, pravidelne som ho piekla  na cestu. Nielen na cestu, ešte aj na pobyt nám čosi zostalo, niečo čo „voňalo domovinou“. Ja zvyknem do perníka pridať 1-2 ks nadrobno nakrájaných sterilizovaných orechov, ktoré mi zostanú po príprave orechového likéru. Výborne chutí v tomto ročnom období i k popoludňajšej káve alebo k výbornému teplému čaju.

Potrebujeme: 4 vajcia, 400 g práškového cukru, 10 g sódy bikarbóny, kôru a šťavu z jedného citróna, 2-3 klinčeky, kúsok škorice, 1-2 ks nového korenia, 100 g rozpusteného medu, 600 g hladkej múky, 250 ml kyslej smotany,  4 PL vody, prípadne umu(rumu), 100 g nastrúhanej horkej čokolády, 100 g nasekaných orechov alebo mandlí, 100 g kandizovaného ovocia, 200 g hrozienok, 20 PL uvarenej a vychladnutej zrnkovej kávy a 1 kypriaci prášok do perníka.

Postup: vajcia vymiešame s práškovým cukrom, pridáme sódu bikarbónu, citrónovú šťavu a kôru, pomleté klinčeky, škoricu, nové korenie, rozpustený med a 4 PL vody umu(rumu). Pridáme múku a kyslú smotanu, všetko spolu dobre premiešame. Pridáme ďalšie prísady (druh a množstvo podľa chuti): hrozienka, orechy, mandle, čokoládu, kandizované ovocie, uvarenú kávu a opäť dobre premiešame. Nakoniec pridáme kypriaci prášok do pečiva. Vznikne polotekuté cesto, ktoré vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech, príp. na papier na pečenie alebo na fóliu. Pečieme v dobre vyhriatej teplovzdušnej rúre pri teplote 200°C prvých 5-7 minút, potom teplotu znížime na 160°C a pečieme ešte 25 minút. Vychladnutý perník posypeme práškovým cukrom a krájame na malé kúsky (kocky, obdĺžniky).

Dobrú chuť!

Nič nové na svete…

15.01.2023

História sa opakuje! Prečo asi? Zrejme sme sa nepoučili a obávam sa, že sa ani nepoučíme. Dobro a zlo. Pravda a lož – dva protipóly, ktoré boli, sú a budú predmetom našich diskusií. Ďalšími podnetmi do diskusie môžu byť pojmy ako: Konšpirácia, sprisahanie, komplot, úklady, intrigy… Pridružujú sa otázky týkajúce sa manipulácie [...]

Garderóba – cudzie slovo alebo archaizmus? RTVS-Výstava kostýmov

15.12.2022

Myslím si, že sa dnes slová garderóba, garderobier, garderobierka vyskytujú pomerne málo, nanajvýš v súvislosti s divadlom. Ja si pod pojmom garderóba predstavujem honosné šaty, kostýmy, uniformy z konca 19. a zo začiatku 20. storočia. Dnes som si k slovu GARDERÓBA pridala slovíčko ČAROVNÁ. Taký pocit som mala z výstavy v priestorov RTVS [...]

Zemiakové pochúťky- Zemiakové placky zo surových zemiakov. Skúsili ste pridať sneh z bielkov?

08.12.2022

V našej rodine majú zemiaky významné miesto. Iba k masteniu pristupujeme šetrne. Pripravujeme ich na rôzny spôsob. Varíme, dusíme, pečieme, opekáme, ale aj vyprážame. Všetko s mierou! Recepty mám prevažne z mojej pôvodnej rodiny, od dedka, od mamy a od manželovej mamy, ktorá pochádzala z Moravy. Výborne varila i piekla. Zemiakové placky zo surových [...]

autotragedia, zochova, nehoda

Bratislava avizuje zúženie jazdných pruhov na Staromestskej ulici

03.10.2023 12:06

Hlavné mesto tak reaguje v súvislosti s vlaňajšou tragickou dopravnou nehodou.

Vražda Marek Rakovský paľov

Najvyšší súd definitívne oslobodil Petra Paľova spod obžaloby v kauze vraždy Mareka Rakovského

03.10.2023 11:55

Odvolací senát považuje prvostupňový rozsudok za správny, keďže nebolo dokázané, že by Paľov spáchal žalovaný skutok.

Robert Fico

Fico kritizuje európskych socialistov: Sú autoritárski. Za postoj voči Ukrajine totiž zvažujú vylúčenie Smeru

03.10.2023 11:24

Šéf európskych socialistov sa vyjadril, že ak bude Fico ďalej pokračovať vo svojej politike, postará sa, aby sa začal proces jeho vylúčenia.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 111
Celková čítanosť: 196330x
Priemerná čítanosť článkov: 1769x

Autor blogu