Založ si blog

Výborný Božkin (našej babkin) perník

Tento perník robím podľa receptu manželovej mamy. Pokojne ho môžem nazvať aj „dovolenkový“, pravidelne som ho piekla  na cestu. Nielen na cestu, ešte aj na pobyt nám čosi zostalo, niečo čo „voňalo domovinou“. Ja zvyknem do perníka pridať 1-2 ks nadrobno nakrájaných sterilizovaných orechov, ktoré mi zostanú po príprave orechového likéru. Výborne chutí v tomto ročnom období i k popoludňajšej káve alebo k výbornému teplému čaju.

Potrebujeme: 4 vajcia, 400 g práškového cukru, 10 g sódy bikarbóny, kôru a šťavu z jedného citróna, 2-3 klinčeky, kúsok škorice, 1-2 ks nového korenia, 100 g rozpusteného medu, 600 g hladkej múky, 250 ml kyslej smotany,  4 PL vody, prípadne umu(rumu), 100 g nastrúhanej horkej čokolády, 100 g nasekaných orechov alebo mandlí, 100 g kandizovaného ovocia, 200 g hrozienok, 20 PL uvarenej a vychladnutej zrnkovej kávy a 1 kypriaci prášok do perníka.

Postup: vajcia vymiešame s práškovým cukrom, pridáme sódu bikarbónu, citrónovú šťavu a kôru, pomleté klinčeky, škoricu, nové korenie, rozpustený med a 4 PL vody umu(rumu). Pridáme múku a kyslú smotanu, všetko spolu dobre premiešame. Pridáme ďalšie prísady (druh a množstvo podľa chuti): hrozienka, orechy, mandle, čokoládu, kandizované ovocie, uvarenú kávu a opäť dobre premiešame. Nakoniec pridáme kypriaci prášok do pečiva. Vznikne polotekuté cesto, ktoré vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech, príp. na papier na pečenie alebo na fóliu. Pečieme v dobre vyhriatej teplovzdušnej rúre pri teplote 200°C prvých 5-7 minút, potom teplotu znížime na 160°C a pečieme ešte 25 minút. Vychladnutý perník posypeme práškovým cukrom a krájame na malé kúsky (kocky, obdĺžniky).

Dobrú chuť!

Nič nové na svete…

15.01.2023

História sa opakuje! Prečo asi? Zrejme sme sa nepoučili a obávam sa, že sa ani nepoučíme. Dobro a zlo. Pravda a lož – dva protipóly, ktoré boli, sú a budú predmetom našich diskusií. Ďalšími podnetmi do diskusie môžu byť pojmy ako: Konšpirácia, sprisahanie, komplot, úklady, intrigy… Pridružujú sa otázky týkajúce sa manipulácie [...]

Garderóba – cudzie slovo alebo archaizmus? RTVS-Výstava kostýmov

15.12.2022

Myslím si, že sa dnes slová garderóba, garderobier, garderobierka vyskytujú pomerne málo, nanajvýš v súvislosti s divadlom. Ja si pod pojmom garderóba predstavujem honosné šaty, kostýmy, uniformy z konca 19. a zo začiatku 20. storočia. Dnes som si k slovu GARDERÓBA pridala slovíčko ČAROVNÁ. Taký pocit som mala z výstavy v priestorov RTVS [...]

Zemiakové pochúťky- Zemiakové placky zo surových zemiakov. Skúsili ste pridať sneh z bielkov?

08.12.2022

V našej rodine majú zemiaky významné miesto. Iba k masteniu pristupujeme šetrne. Pripravujeme ich na rôzny spôsob. Varíme, dusíme, pečieme, opekáme, ale aj vyprážame. Všetko s mierou! Recepty mám prevažne z mojej pôvodnej rodiny, od dedka, od mamy a od manželovej mamy, ktorá pochádzala z Moravy. Výborne varila i piekla. Zemiakové placky zo surových [...]

fico blaha protest dohoda

Ostrá kritika veľvyslancov: Smer šíri lži. Nie je to prvýkrát, Blaha dostal červenú a Fico je na čiernom zozname

04.02.2023 19:00

Fico po stretnutí a kritike reagoval aj v piatok. Brusel musí počuť aj iný názor a že Západ konvenčnú vojnu s Ruskom nevyhrá.

Žreb

Neznámy páchateľ ukradol v stávkovej kancelárii v Bratislave 4-tisíc žrebov

04.02.2023 17:57

Páchateľ celkovo spôsobil škodu 2 400 eur, a to krádežou a poškodením dverí.

Strom / Padnutý strom /

Silný vietor vyvracia stromy po celej Bratislave

04.02.2023 17:43

Mestská polícia odporúča v sobotu vynechať návštevu mestských lesov v Bratislave a počkať, kým neprestane platiť výstraha druhého stupňa pred vetrom.

Wikipedia, Wikipédia, encyklopédia, Wikimedia Foundation

Pakistan zablokoval Wikipediu pre údajný bohorúhačský obsah

04.02.2023 17:38

Rúhanie je v silne konzervatívnom Pakistane, druhej najľudnatejšej moslimskej krajine sveta, veľmi citlivou otázkou.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 111
Celková čítanosť: 181066x
Priemerná čítanosť článkov: 1631x

Autor blogu