Výborný Božkin (našej babkin) perník

Tento perník robím podľa receptu manželovej mamy. Pokojne ho môžem nazvať aj „dovolenkový“, pravidelne som ho piekla  na cestu. Nielen na cestu, ešte aj na pobyt nám čosi zostalo, niečo čo „voňalo domovinou“. Ja zvyknem do perníka pridať 1-2 ks nadrobno nakrájaných sterilizovaných orechov, ktoré mi zostanú po príprave orechového likéru. Výborne chutí v tomto ročnom období i k popoludňajšej káve alebo k výbornému teplému čaju.

Potrebujeme: 4 vajcia, 400 g práškového cukru, 10 g sódy bikarbóny, kôru a šťavu z jedného citróna, 2-3 klinčeky, kúsok škorice, 1-2 ks nového korenia, 100 g rozpusteného medu, 600 g hladkej múky, 250 ml kyslej smotany,  4 PL vody, prípadne umu(rumu), 100 g nastrúhanej horkej čokolády, 100 g nasekaných orechov alebo mandlí, 100 g kandizovaného ovocia, 200 g hrozienok, 20 PL uvarenej a vychladnutej zrnkovej kávy a 1 kypriaci prášok do perníka.

Postup: vajcia vymiešame s práškovým cukrom, pridáme sódu bikarbónu, citrónovú šťavu a kôru, pomleté klinčeky, škoricu, nové korenie, rozpustený med a 4 PL vody umu(rumu). Pridáme múku a kyslú smotanu, všetko spolu dobre premiešame. Pridáme ďalšie prísady (druh a množstvo podľa chuti): hrozienka, orechy, mandle, čokoládu, kandizované ovocie, uvarenú kávu a opäť dobre premiešame. Nakoniec pridáme kypriaci prášok do pečiva. Vznikne polotekuté cesto, ktoré vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech, príp. na papier na pečenie alebo na fóliu. Pečieme v dobre vyhriatej teplovzdušnej rúre pri teplote 200°C prvých 5-7 minút, potom teplotu znížime na 160°C a pečieme ešte 25 minút. Vychladnutý perník posypeme práškovým cukrom a krájame na malé kúsky (kocky, obdĺžniky).

Dobrú chuť!

Vzdelávanie dospelých – učíme sa celý život. Apropo, platí to aj pre členov klubov dôchodcov?

19.11.2024

Všetci sa musíme občas niečo naučiť, nezáleží na veku. Vzdelávanie rozhodne nekončí ukončením školského vzdelania. Nakoniec, časom prídeme na to, že nie všetky vedomosti získame iba v škole. Lekári, zdravotné sestry a ďalší zdravotnícki pracovníci, už dávnom predtým než oficiálne vznikla potreba celoživotného vzdelania si povinne (zákon o zdrav. [...]

Rizika umelej inteligencie (Al)

16.11.2024

Ak si prečítame, že „Umelá inteligencia napodobňuje ľudské myslenie a informácie spracúva rýchlejšie a presnejšie…“, môžeme nadobudnúť pocit výnimočnosti rôznych udalosti a doby. Napriek tomu chcem pripomenúť fenomén, dnes už z legendárneho filmu Pelíšky (1999), ktorý hovorí v tom zmysle, že nemôžeme veriť všetkému, čo vidíme [...]

Karlova Studánka – rozprávkové kúpele

12.11.2024

Moderné a zároveň starobylé kúpele obklopené prekrásnou prírodou. Ojedinele a úžasne prebudované. Kúpele, ktoré dýchajú históriou a zároveň poskytujú nadštandardné služby. Karlova Studánka je obec v ČR, v Moravskosliezskom kraji, v okrese Bruntál. Rozlohou je najmenšou českou obcou, ktorá si získava turistov podhorskou [...]

Matúš Šutaj Eštok

Šutaj Eštok založil ďalší špeciálny vyšetrovací tím. Má sa venovať darovaniu techniky Ukrajine

21.11.2024 10:28

Prešetrovať má rozhodnutia vtedajších predstaviteľov rezortu obrany a členov vlády.

Redzikowo

Americká základňa v Poľsku je naším prioritným cieľom, hrozí Rusko. Varšava reaguje

21.11.2024 10:20

Americkí a poľskí činitelia základňu v Redzikowe na severovýchode Poľska slávnostne otvorili tento mesiac.

gaza, izrael, palestínčania

Izraelské údery v noci podľa úradov a médií zabili v Pásme Gazy desiatky ľudí

21.11.2024 10:07

Izraelská operácia si v Pásme Gazy vyžiadala podľa tamojších úradov už 44 000 mŕtvych Palestínčanov a ďalších viac ako 104 000 Palestínčanov bolo pri nej zranených.

Čertovica / Auto / Doprava /

Horský priechod Čertovica bude cez víkend úplne uzavretý

21.11.2024 10:05

Dôvodom je zaťažkávacia skúška mosta.

anina

Svet robí cestu ľuďom, ktorí vedia kam idú. (Ralph Waldo Emerson)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 148
Celková čítanosť: 282290x
Priemerná čítanosť článkov: 1907x

Autor blogu