Výborný Božkin (našej babkin) perník

Tento perník robím podľa receptu manželovej mamy. Pokojne ho môžem nazvať aj „dovolenkový“, pravidelne som ho piekla  na cestu. Nielen na cestu, ešte aj na pobyt nám čosi zostalo, niečo čo „voňalo domovinou“. Ja zvyknem do perníka pridať 1-2 ks nadrobno nakrájaných sterilizovaných orechov, ktoré mi zostanú po príprave orechového likéru. Výborne chutí v tomto ročnom období i k popoludňajšej káve alebo k výbornému teplému čaju.

Potrebujeme: 4 vajcia, 400 g práškového cukru, 10 g sódy bikarbóny, kôru a šťavu z jedného citróna, 2-3 klinčeky, kúsok škorice, 1-2 ks nového korenia, 100 g rozpusteného medu, 600 g hladkej múky, 250 ml kyslej smotany,  4 PL vody, prípadne umu(rumu), 100 g nastrúhanej horkej čokolády, 100 g nasekaných orechov alebo mandlí, 100 g kandizovaného ovocia, 200 g hrozienok, 20 PL uvarenej a vychladnutej zrnkovej kávy a 1 kypriaci prášok do perníka.

Postup: vajcia vymiešame s práškovým cukrom, pridáme sódu bikarbónu, citrónovú šťavu a kôru, pomleté klinčeky, škoricu, nové korenie, rozpustený med a 4 PL vody umu(rumu). Pridáme múku a kyslú smotanu, všetko spolu dobre premiešame. Pridáme ďalšie prísady (druh a množstvo podľa chuti): hrozienka, orechy, mandle, čokoládu, kandizované ovocie, uvarenú kávu a opäť dobre premiešame. Nakoniec pridáme kypriaci prášok do pečiva. Vznikne polotekuté cesto, ktoré vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech, príp. na papier na pečenie alebo na fóliu. Pečieme v dobre vyhriatej teplovzdušnej rúre pri teplote 200°C prvých 5-7 minút, potom teplotu znížime na 160°C a pečieme ešte 25 minút. Vychladnutý perník posypeme práškovým cukrom a krájame na malé kúsky (kocky, obdĺžniky).

Dobrú chuť!

Alzheimer – vieme o ňom všetko?

09.02.2025

Hovorí sa, že prekonanie strachu je začiatkom múdrosti. Ak máme niekedy strach vôbec to nevadí, dôležité je strach prekonať a pozitívne sa posúvať životom. Poznala som jednu pani (lekárka na dôchodku), naša susedka, ktorá mi vždy hovorila: „Chôdza je nesmierne dôležitá. Chodiť treba, kým chodím a viem, od ktorého bytu mám kľúče som [...]

Jóbova správa, jobovka…

08.01.2025

Nebudem vás zaťažovať Jóbovým životným príbehom. Toto označenie pravdepodobne pochádza zo Starého zákona, z knihy Jób,iba chcem poukázať na „jóbove správy“ dnešnej doby. Toto označenie sa mi celkom hodí. „Toľko múdrych ľudí“ na jeden meter štvorcový nenájdeme snáď nikde, či…Každý deň sa objaví nejaká „Jóbova zvesť“, nestačím sa [...]

Vypustiť „paru“alebo radšej dusiť hnev v sebe?

06.01.2025

„Ou, čo s ňou, s nervóznou vašou famíliou…“ S úsmevom spomínam na túto pesničku. Zrejme v tom čase bol pôvodným interpretom spevák a herec Jozef Krištof. Pravda, bolo to dávno, veľmi dávno, keď ma nedokázalo ešte nič „vytočiť.“ Dokonca, vtedy som mala tendenciu napodobňovať „zlostníkov“. Časy sa menia a my sa meníme s nimi. [...]

Požiar / Ružinov /

Nové detaily ružinovskej tragédie. Podľa svedkov mala matka sedieť v bare, otec volal o pomoc

20.08.2025 16:08

V Bratislave horel bytový dom, udalosť si vyžiadala život dvoch detí.

komár tigrovaný

V Európe je rekordný výskyt chorôb prenášaných komármi

20.08.2025 15:42

Podľa ECDC Európa čelí dlhším a intenzívnejším obdobiam, keď dochádza k prenosu chorôb prostredníctvom komárov.

Tomáš Drucker / Robert Fico /

Časť balíčka školských zákonov prerokuje vláda opätovne. Fico s nimi súhlasí

20.08.2025 14:48

Minister ubezpečuje, že predmetný balíček nie je žiadna legislatívna smršť.

anina

Svet robí cestu ľuďom, ktorí vedia kam idú. (Ralph Waldo Emerson)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 154
Celková čítanosť: 322195x
Priemerná čítanosť článkov: 2092x

Autor blogu