História sa opakuje! Prečo asi? Zrejme sme sa nepoučili a obávam sa, že sa ani nepoučíme. Dobro a zlo. Pravda a lož – dva protipóly, ktoré boli, sú a budú predmetom našich diskusií. Ďalšími podnetmi do diskusie môžu byť pojmy ako: Konšpirácia, sprisahanie, komplot, úklady, intrigy… Pridružujú sa otázky týkajúce sa manipulácie jednotlivca a manipulácie verejnej mienky…
A potom je tu niekto, kto nás vyzve: „Kriticky mysli!.“
Nakoniec by sme aj mohli. Prečo nie? Kritické myslenie je vlastne schopnosť nepodliehať prvému dojmu počutého a videného. Je to schopnosť vytvoriť si odstup a pripustiť iný pohľad na vec, iný názor. Nepreberať automaticky, kto a čo povie…
Vlastný názor by sme si mali vytvoriť na základe svojich vedomosti, skúsenosti a na základe vyjadrenia kvalifikovaných ľudí a odborníkov. Ibaže aj tu je na mieste otázka, ktorí sú to tí kvalifikovaní ľudia, odborníci…
Dnes sa mi dostal pod ruku článok o lektínoch a o ich vplyve na naše zdravie. Začítala som sa. Z hľadiska somatológie, najmä funkcie čreva v organizme som sa s autorkou – lekárkou stotožnila. Iba dovtedy, kým neprišla reč na lektíny. Všetko to, čo som doteraz vedela o preferovanej strave sa mi začalo rúcať. Čo jesť a čo nejesť? Doteraz odporúčané potraviny by som mala podľa tohto stanoviska lekárky zo stravy vyškrtnúť:
Nemala by som jesť potraviny, kde sú lektíny: ovocie (broskyne, jablká, grapefruity, marhule, pomaranče), zeleninu (mrkva, paradajky, zemiaky, hrášok alebo kukuričné vločky), strukoviny a oriešky.
Odborníci sa síce zhodujú v tom, že lektín patrí spolu s gluténom (lepok) medzi rastlinné bielkoviny, ktoré telo nedokáže efektívne spracovať. Bezlektínovú diétu však nepodporujú všetci.
Podľa iných odborníkov, tiež lekárov môže byť nadmerné množstvo potravy, ktorá obsahuje lecitín škodlivá pre organizmus lebo spôsobuje zápaly, alergie, bolesti kĺbov, zvýšenú únavy ale na druhej strane pomáhajú upraviť trávenie. A tak zisťujem, že experti na výživu – lekári sa vo všeobecnosti zhodujú v tom, že snaha o vylúčenie lektínu zo stravy nemusí byť najsprávnejším, najzdravším krokom.
„Teraz buďme múdri!“
Prikláňam sa k tomu, že by sme mali vždy pri každej potravine posudzovať plusy i mínusy. Osobne som prijala názor lekárov, ktorí uvádzajú, že ak sa lektíny nachádzajú najmä v celozrnných výrobkoch a v ďalších potravinách v stopových, v zdravotne neškodných množstvách, tak potom pozitívne zdravotné účinky týchto potravín významne prevyšujú možné negatívne účinky. Pretože tieto potraviny sú zároveň zdrojom vlákniny, minerálov, antioxidantov, majú protizápalové a proti nádorové účinky. A sú dôležité v prevencii mnohých civilizačných chorôb. Zároveň vylúčiť zo stravy všetky potraviny, ktoré obsahujú lektín, je prakticky nereálne a z preventívneho pohľadu skôr škodlivé ako prospešné pre zdravie.
Často sa za názor k racionálnemu stravovaniu skrýval/skrýva aj iný cieľ než zdravotné benefity. Spomeniem obdobie vylúčiť zo stravy, napr. bravčovú masť. Či obdobie propagovania mäsa a mäsových výrobkov. To všetko sú extrémne situácie. Ak pominie cieľ, napr. propagovanie margarínov, tak sa vrátime k názoru, že bravčová masť je vlastne vhodná na vyprážanie a mäso nakoniec spôsobuje rakovinu hrubého čreva.
V súčasnej dobe, akoby sa vrece roztrhlo s diétami a so zaručenými radami. Takmer za každou ponukou je nejaký preparát na chudnutie, alebo aspoň výživový doplnok. No, nekúp to…!
„Poradcovia/poradkyne“ sa na internete v ostatnom období neodvolávajú už iba na vianočné sviatky, ale nabádajú chudnúť, aby sme sa na Veľkú noc zmestili do svojich obľúbených šiat. Skúšajú, ako získať zákazníka, odberateľa…
Keby to bolo také jednoduché, tak prečo je toľko ľudí s nadváhou. Dovolím si povedať, že až obéznych, a to vo všetkých vekových kategóriách. Sem-tam sa zastavím na sociálnej sieti – Retro spomienky. Ľudia diskutujú k dobe dávno minulej, k ošateniu, ku kvalite látok, k nákupom v Tuzexe, ale nikoho nenapadne zhodnotiť mladých ľudí, ako v tom čase vyzerali štíhlo, žiadna nadváha, možno až na malé výnimky.
Neviem ako vy, ale ja sa v tom konkrétnom prípade riadim zásadou, ktorú sa snažím dodržiavať.
- Neprejedanie, chudnutie začína v našej hlave. Presvedčme ju, že to naozaj chceme
- Iba pestrá a vyvážená strava zabezpečí všetky potrebné živiny a eliminuje negatívny vplyv na zdravie
- Tretia moja zásada je: Jesť treba všetko, ale s mierou, nezanedbávať pitný režim (hlad je často neuhasený smäd) a nezabudnúť pridať pohyb.
OK, .... máš pravdu, nič nové na svete. A to... ...
Celá debata | RSS tejto debaty