Založ si blog

Garderóba – cudzie slovo alebo archaizmus? RTVS-Výstava kostýmov

Myslím si, že sa dnes slová garderóba, garderobier, garderobierka vyskytujú pomerne málo, nanajvýš v súvislosti s divadlom. Ja si pod pojmom garderóba predstavujem honosné šaty, kostýmy, uniformy z konca 19. a zo začiatku 20. storočia.

Dnes som si k slovu GARDERÓBA pridala slovíčko ČAROVNÁ. Taký pocit som mala z výstavy v priestorov RTVS v Mlynskej doline – VÝSTAVA KOSTÝMOV k 65. výročiu televízneho vysielania na Slovensku.

Niekto si možno na tú dobu zapomína s nostalgiou, a niekto si doplní vedomosti. 03.11.1956 – Prvé vysielanie Televízneho štúdia Bratislava. Moja generácia si určite spomína na  fenomén „Bratislavské pondelky“. V obľube boli u divákov na Slovensku i Českej republike. Chýbajú najmä po rozdelení Československa, za bývalého Československa boli pondelkové inscenácie vysielané celoštátne.

Prežili sme krásny deň. Výstavou nás sprevádzala kurátorka výstavy, kostýmová  výtvarníčka pani ĽUBICA JARJABKOVÁ. Jej sprievodné slova doplňovali zážitok z výstavy hoci pri každej skupine kostýmov bolo uvedené, ku ktorej inscenácií sa viaže: DÁTUM PREMIÉRY, NÁZOV, AUTOR, SCENÁR, RÉŽIA, KOSTÝMOVÝ VÝTVARNÍK a samozrejme HERCI, ktorí boli do kostýmov odetí.

Na záver sme mali možnosť nahliadnuť do ateliéru pani kurátorky. Okrem zážitkov sme si odniesli aj katalóg z výstavy, ktorý nám doplní vlastne fotografie a samozrejme umocní naše spomienky aj s odstupom času. Tiež sme si detailnejšie všimli pod, ktoré kostýmy sa podpísala svojou prácou pani Ľubica Jarjabková. Počas sprievodného slova spomenula všetkých kostymérov, iba na  seba akosi „zabudla“.

Na záver sme  si s priateľkou, tak trochu zaspomínala na dávne časy, napríklad na návštevy kina. Sedeli sme až kým neskočili posledné titulky. Dnes sú titulky rýchlo, rýchlo… Neviem, ako vy,  ale ja často nestačím čítať a pritom sa na vyhotovení diela, okrem hercov, podieľalo veľa ďalších umelcov. Kostyméri by si zaslúžili oveľa väčšiu pozornosť. Svoje dojmy z výstavy doplním ešte fotografiami. Výstava končí 31.12.2022, ak ste nestihli ešte zostáva trochu času. A možno sa termín výstavy i predĺži… Ukáže čas.

Vivát, Beňovský, Dobrodružný /Historický seriál,  Československo/Maďarsko  1975
Kostýmový výtvarník: Milan Čorba
STARORUŽOVÁ DRÁMA, 19.02.1990
Kostýmový výtvarník: Zděnek Šánsky
PRSTENE PRE DÁMU, 03.01.2000
Kostýmový výtvarník: Ľubica Jarjabková
O HLÚPEJ ŽENE, 1996
Kostýmové výtvarníčky:Ľubica Jarjabková, Helena Jurkovičová
IDEÁLNY MANŽEL, 21.12.19
Kostýmový výtvarník: Milan Čorba

Poznámka: Autorka fotografií je autorka blogu

Víno pije, vodu káže alebo Reči sa hovoria, chlieb sa je…

20.04.2024

Začala som slovenskými prísloviami, pokračovať by som chcela generačnými problémami. Mám pocit, akoby sa pomyslené generačné nožnice roztvárali stále viac a viac. Nechápem autorov niektorých internetových, zvukových a printových príspevkov, ktorí neváhajú prilievať „olej do ohňa“. Iste, nič nie je biele, ani čierne, ale zovšeobecňovať problémy [...]

Život a smrť – krehká hranica

15.04.2024

Existuje vôbec hranica medzi životom a smrťou? Nechcem navodiť situáciu filozofických, či náboženských otázok. Skôr sa chcem zamýšľať nad zlomovými životnými situáciami v dôsledku, ktorých život končí a nastáva smrť. Život je to najdrahšie, čo máme a dostaneme ho iba raz. Často sa stretávam sa tým, že ľudia prirovnávajú svoj život [...]

Propaganda, propaguj, rozširuj…

11.04.2024

Komu, čo vyhovuje to propaguje, rozširuje… Myslím si, že sa to týka aj volebného práva a práva mať názor. Mám pocit, že si to vysvetľujeme každý po svojom. „Volebné právo je všeobecné, rovné a priame, a vykonáva sa tajným hlasovaním. Podmienky výkonu volebného práva ustanoví zákon“ (Ústava SR). Názor – mienka, pohľad, [...]

vojna na Ukrajine, Charkov

Poľsko chce poslať Ukrajincov domov bojovať. Podľa ministra sú Poliaci pobúrení, keď vidia mladých z Ukrajiny vysedávať v kaviarňach

25.04.2024 06:24

Poľsko je pripravené pomôcť Ukrajine pri návrate mužov vo vojenskom veku, uviedol poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

SR ÚV MZ Fico Dolinková rokovanie kontrola TK BAX

Kontrolóri o stave zdravotníctva: Štát na jeho riadenie rezignoval, dôsledky pre pacientov sú alarmujúce

25.04.2024 06:05

Nemáme prehľad o financiách, nemodernizujeme a najakútnejším problémom je chýbajúci lekársky a ošetrovateľský personál.

vojna na Ukrajine, Bachmut

ONLINE: Pistorius: Rusi už vyrábajú viac zbraní, než potrebujú proti Ukrajine

25.04.2024 06:00

Veľká časť toho, čo sa vyrobí v ruských vojenských závodoch, nemieri na front na Ukrajine, ale končí v skladoch, tvrdí nemecký minister obrany Boris Pistorius.

Špióni

Kradnuté technológie, sabotáže aj plánované útoky. Európu zaplavujú čínski a ruskí špióni

25.04.2024 06:00

Špiónov, ktorí pracovali pre Čínu, zadržali v Británii aj v Nemecku. Ruských, ktorí pripravovali aj útoky, odhalila nemecká polícia.

anina

Svet robí cestu ľuďom, ktorí vedia kam idú. (Ralph Waldo Emerson)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 125
Celková čítanosť: 228162x
Priemerná čítanosť článkov: 1825x

Autor blogu