Založ si blog

Zemiakové pochúťky- Zemiakové placky zo surových zemiakov. Skúsili ste pridať sneh z bielkov?

V našej rodine majú zemiaky významné miesto. Iba k masteniu pristupujeme šetrne. Pripravujeme ich na rôzny spôsob. Varíme, dusíme, pečieme, opekáme, ale aj vyprážame. Všetko s mierou! Recepty mám prevažne z mojej pôvodnej rodiny, od dedka, od mamy a od manželovej mamy, ktorá pochádzala z Moravy. Výborne varila i piekla.

Zemiakové placky zo surových zemiakov a so snehom

Potrebujeme: 500 g surových zemiakov, soľ, 2 vajcia, na špičku noža  prášok do pečiva, asi 2-3 PL  polohrubej múky a 150 g masti, prípadne oleja.

Postup: zemiaky ošúpeme, nastrúhame a prebytočnú vodu necháme na väčšom sitku odkvapkať. Pridáme žĺtky, soľ, múku a nakoniec pevný sneh z bielkov. Na panvici smažíme menšie placky, ktoré ukladáme na papierové obrúsky. Podávame so špenátovým prívarkom. Prípadne so zeleninovým šalátom.

Opäť pripomenie, že naše staré mamy varili z toho, čo dom dal. Zemiaky, zeleninu si vypestovali, aj vajíčka mávali domáce. My si ich kúpime a pri hotových plackách si zaspomíname na svojich starých rodičov.

                                                                 Dobrú chuť!

Nemám šťastie… Nemám peniaze… Nemám zdravie…

20.07.2024

Určite ste sa stretli s človekom, ktorý túži po šťastí, nakoniec, kto by netúžil. Ibaže, tento „človiečik“ má v repertoári životných tém iba také vety, ktoré so železnou pravidelnosťou začínajú slovom N E M Á M. Tento raz sa podelím o zážitok z cestovania vlakom. Cesta zo Zvolenia do Bratislavy trvá niekoľko hodín, prisadla som si do kupé, kde [...]

Všetko s mierou a platí to aj o vode…

12.07.2024

Hoci je voda pre život nesmierne dôležitá slovné spojenie „všetko s mierou“ platí aj o vode. Tým však v žiadnom prípade nechcem podceňovať pitný režim, a už vôbec nie v týchto extrémne horúcich dňoch. Pekne po poriadku, začnem prepotrebnou hydratáciou organizmu s otázkou: „Dodržiavame pitný režim?“ Je všeobecne známe, že v extrémnych [...]

Čože sa to stalo, čo sa prihodilo?

06.07.2024

Príbeh, či historka? Už samotné slovo „príbeh, historka“ nás nabáda zbystriť pozornosť. Príbehy priťahujú našu pozornosť… Okrem samotného príbehu, historky je dôležitý aj rozprávač. On vdýchne dušu príbehu. Príbeh môže byť inšpiratívny, motivačný, ale rovnako môže byť odstrašujúci. V každom prípade môže byť poučný, či už [...]

Peter Gregor, ta3

Podplukovník Gregor: Kto lietal na migoch, si do F-16 nesadne. Výcvik sme postavili na nových a mladých ľuďoch

27.07.2024 10:00

Na F-16 sa lieta úžasne. Vieme s nimi robiť veci, ktoré sme doteraz nemohli so žiadnym iným strojom, povedal pre ta3 veliteľ letky F-16 Peter Gregor.

Biden

Biden plánuje justičné zmeny a obmedzenie prezidentskej imunity

27.07.2024 09:35

Americký prezident predstaví verejnosti svoje reformné plány týkajúce sa Najvyššieho súdu.

Trump atentát

FBI potvrdila, že Trumpa zasiahla do ucha guľka atentátnika alebo jej fragment

27.07.2024 08:58

Federálny úrad pre vyšetrovanie ukončil dohady a konšpiračné teórie ohľadne príčiny Trumpovho zranenia.

Usain Bolt

KVÍZ: Najslávnejší olympijskí víťazi všetkých čias, poznáte ich?

27.07.2024 08:35

V Paríži sa práve začali hry XXXIII. olympiády a my sa pozrieme do histórie. Kto sú najúspešnejší športovci všetkých čias? Otestujte sa.

anina

Svet robí cestu ľuďom, ktorí vedia kam idú. (Ralph Waldo Emerson)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 135
Celková čítanosť: 254971x
Priemerná čítanosť článkov: 1889x

Autor blogu