Založ si blog

Zemiakové pochúťky – Zemiakové šúľance. „Špinavé“?

Šúľance s makom – tomuto jedlu sme sa ako deti potešili. Chcela som urobiť radosť aj môjmu synovi. Raz, keď som ich uvarila (ešte chodil do škôlky) a naservírovala, v tom momente zazvonil telefón, musela som k nemu odbehnúť. Mobily ešte neboli a pevnú linku sme mali v chodbe. Aké bolo moje prekvapenie, keď som sa vrátila do kuchyne a môj syn šúľance umýval! „Prečo?“ Zmohla som sa na otázku. Môj syn pokojne odpovedal: “Boli špinavé“. Čo už, „špinavé“ predsa  jesť nebude! Na túto úsmevnú príhodu spomíname aj po rokoch najmä, ak varím alebo pečiem niečo s makom.

Na šúľance s makom potrebujeme:

500 g zemiakov, 180 g polohrubej múky, 1 vajce, soľ, 80 g masla, 160 g maku a 80 g práškového cukru.

Postup: zemiaky uvarené  v šupke (deň vopred) ošúpeme, postrúhame alebo pretlačíme, pridáme múku, vajce a soľ. Ak je cesto husté pridáme trochu vody, ak je riedke pridáme podľa potreby múku. Z cesta tvarujeme, „vyšúľame“ válčeky a nakrájame na malé kúsky – šúľance. Pracujeme bezprostredne lebo zemiakové cesto rýchlo redne. Šúľance varíme v osolenej vode, kým nevyplávajú na povrch. Potom necháme odkvapkať, omastíme rozpusteným maslom, posypeme, pomletým makom a práškovým cukrom. Šúľance sú dobré aj s opraženou strúhankou alebo orechmi.      

                                         Nech sa páči, podľa chuti!

Poznámka: moja mama makom nešetrila. Vraj,  koľko maku, toľko šťastia. Platilo to najmä o vianočných opekancoch.

Vieme hovoriť, vieme písať. Znamena to, že vieme aj komunikovať?

23.03.2024

Nič nové na svete: hádky, konflikty, názorové nezhody často vznikajú, ako dôsledok komunikácie. Presviedčajú ma o tom debaty na rôznych úrovniach. Podľa môjho názoru to platí v reálnom živote i v tomto virtuálnom. Paradoxom doby sa stáva, že zdrojom konfliktov je komunikácia, resp. spôsob komunikácie a pritom by efektívna verbálna, [...]

Čistota pol života…

19.03.2024

Vieme byť úžasne vynaliezaví, aj zo slovenského príslovia urobíme politickú tému, či pokus o paródiu. Stretla som sa s názorom, že vraj „čistota pol života“ znamená „umývanie rúk a pranie špinavých peňazí“. Každý to má inak. Niekto nemá, čo prať, zatiaľ iní by možno potrebovali „práčku“, ale ruky by sme si mali umývať všetci. Vrátim [...]

Keď dvaja posudzujú to isté, nemusí to byť to isté…

13.03.2024

Všetci sa usilujeme upevniť si svoje zdravie. Mladším ide o zlepšenie pracovnej schopnosti alebo chcú urýchliť návrat do pracovného procesu. Skôr narodeným, seniorom, dôchodcom ide o predlženie životnej aktivity. Ak má niekto z kúpeľnej liečby frustráciu zrejme to bude iba jeho problém. Jedného takého som našla – blogéra. Ak mal kúpeľnú liečbu pridelenú [...]

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Masívny útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.

Joe Biden, Barack Obama

Štyria prezidenti v New Yorku. Biden s Obamom a Clintonom zozbierali 25 miliónov USD, Trump bol na pohrebe policajta

29.03.2024 07:11

Americká prezidentská kampaň vo štvrtok večer dostala do New Yorku štyroch amerických prezidentov.

Nehoda, ilustračná, sklo

Autobus s desiatkami cestujúcich sa prevrátil na nemeckej diaľnici

29.03.2024 06:38

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí, informovala DPA.

libanon, hizballáh

Pri izraelských úderoch pri Halabe zomrelo 36 sýrskych vojakov

29.03.2024 06:27

Pri izraelských úderoch namierených na oblasť neďaleko Halabu (Aleppa) na severe Sýrie zahynulo podľa agentúry AFP najmenej 36 sýrskych vojakov.

anina

Svet robí cestu ľuďom, ktorí vedia kam idú. (Ralph Waldo Emerson)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 121
Celková čítanosť: 218881x
Priemerná čítanosť článkov: 1809x

Autor blogu