Marokánky- verte/neverte recept má viac ako 110 rokov

Hovorí sa, že všetci ľudia všetko vedia. Potvrdzujem, tento recept ma spája s priateľkou Etelkou, ktorú som stretla počas mojej prvej Univerzity tretieho veku pri UK v Bratislave, kde sme spolu študovali odbor žurnalistika.

Možno marokánky podľa tohto receptu nie sú ničím nové, ibaže pre mňa majú svoju cenu. Tento recept dýcha históriou. Etelka, ho získala  od mamy a tá zase od jej mamy. S láskou ho dlhé roky opatrovala, až napokon si našiel pred 10 rokmi cestu do mojej kuchyne. Takto som získala do svojej zbierky ďalší „skoro zabudnutý,“ ale vynikajúci recept. Pomenovala som ho podľa priateľky „Etelkine marokánky“. Na marokánky s nostalgiou spomínam, ako na „dobrotu“ môjho detstva. Za ušetrené vreckové som si ich z času na čas kupovala v cukrárni. Ak ich raz upečiete doma, už ich viac nebude hľadať v cukrárni.

Etelkine marokánky

Potrebujeme: 200 g kryštálový cukor, 200 g masla, 200 g orechy, prípadne mandle, z toho 2/3 mleté a 1/3 posekané, 100 ml mlieka, 60 g hladkej múky, 50 g hrozienka, 100 -150 g kandizované ovocie, pomarančová a citrónová kôra.

Postup: maslo, cukor a mlieko dáme variť. Varíme za stáleho miešania až kým sa nám nevytvorí hustá masa, ktorá sa ťahá, ako med. Po odstavení necháme trochu vychladnúť pridáme 2/3 mletých orechov a múku. Všetko dobre premiešať. Na múkou vysypaný plech, na papier na pečenie alebo na fóliu na pečenie robíme malé kôpky, ktoré ukladáme ďalej od seba, nakoľko sa ich objem pečením zväčší. Placky posypeme sekanými orechmi, kandizovaným ovocím, mandľami, hrozienkami, pomarančovou a citrónovou kôrou, ktoré sme i vopred spolu namiešali. Pečieme v rúre vyhriatej na 160º C 10-15 minút. Vyberieme ich, keď chytia zlatistú farbu. Placky necháme vychladnúť na plechu. Guľatým nožom ich podoberieme a zo spodnej strany ich polejeme čokoládovou polevou. Po zaschnutí ich otočíme a môžeme ich ešte prizdobiť čokoládou alebo bielkovou polevou.

Poleva: 150 g kryštálový cukor, 50 g maslo, 6 lyžíc vody a 20 g kakao. Vo vodnom kúpeli rozohrejeme suroviny, až sa všetky časti dobre spoja. Polievame rýchlo, čokoláda tuhne.

Ja najradšej používam varovú čokoládu. Polevu si pripravíme tak, že nad parou rozpustíme varovú čokoládu a maslo v pomere 1:1, poleva je oveľa chutnejšia, ak do nej pridáme 1/2 kávovej lyžičky instantnej kávy.

Chutné a trvanlivé pečivo, ktoré dlho vydrží, ak vydrží. U nás sa veru  rýchlo rozoberie.

Dobrú chuť!

Fotografia: autorka blogu zo súkromného archívu

Alzheimer – vieme o ňom všetko?

09.02.2025

Hovorí sa, že prekonanie strachu je začiatkom múdrosti. Ak máme niekedy strach vôbec to nevadí, dôležité je strach prekonať a pozitívne sa posúvať životom. Poznala som jednu pani (lekárka na dôchodku), naša susedka, ktorá mi vždy hovorila: „Chôdza je nesmierne dôležitá. Chodiť treba, kým chodím a viem, od ktorého bytu mám kľúče som [...]

Jóbova správa, jobovka…

08.01.2025

Nebudem vás zaťažovať Jóbovým životným príbehom. Toto označenie pravdepodobne pochádza zo Starého zákona, z knihy Jób,iba chcem poukázať na „jóbove správy“ dnešnej doby. Toto označenie sa mi celkom hodí. „Toľko múdrych ľudí“ na jeden meter štvorcový nenájdeme snáď nikde, či…Každý deň sa objaví nejaká „Jóbova zvesť“, nestačím sa [...]

Vypustiť „paru“alebo radšej dusiť hnev v sebe?

06.01.2025

„Ou, čo s ňou, s nervóznou vašou famíliou…“ S úsmevom spomínam na túto pesničku. Zrejme v tom čase bol pôvodným interpretom spevák a herec Jozef Krištof. Pravda, bolo to dávno, veľmi dávno, keď ma nedokázalo ešte nič „vytočiť.“ Dokonca, vtedy som mala tendenciu napodobňovať „zlostníkov“. Časy sa menia a my sa meníme s nimi. [...]

Andrej Danko

Danko na koaličnej rade navrhol štyri vyššie územné celky namiesto ôsmich

15.08.2025 08:56

Model by vychádzal z historického usporiadania Slovenska a vytvoril by štyri regióny: Bratislava – Západ – Stred – Východ.

nehoda, nitra

Maximálna nezodpovednosť vodiča: Narazil do stĺpa a ušiel, v aute nechal dve zranené deti

15.08.2025 08:49

Okolnosti, miera zavinenia a presná príčina sú predmetom vyšetrovania.

Slnečnica / Slnko / Počasie / Horúčavy / Príroda /

VIDEO: Extrémne teploty vrcholia. Bude 37 stupňov maximum?

15.08.2025 08:15

Na väčšine územia Slovenska treba v piatok počítať s vysokými teplotami.

znečistenie, odpad, plasty, smetisko, smeti

Krajiny sa v Ženeve nedohodli na obmedzení znečistenia spôsobeného plastmi

15.08.2025 07:48

Kompromisné znenie dokumentu nenašlo dostatočnú podporu.

anina

Svet robí cestu ľuďom, ktorí vedia kam idú. (Ralph Waldo Emerson)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 154
Celková čítanosť: 321630x
Priemerná čítanosť článkov: 2089x

Autor blogu