Marokánky- verte/neverte recept má viac ako 110 rokov

Hovorí sa, že všetci ľudia všetko vedia. Potvrdzujem, tento recept ma spája s priateľkou Etelkou, ktorú som stretla počas mojej prvej Univerzity tretieho veku pri UK v Bratislave, kde sme spolu študovali odbor žurnalistika.

Možno marokánky podľa tohto receptu nie sú ničím nové, ibaže pre mňa majú svoju cenu. Tento recept dýcha históriou. Etelka, ho získala  od mamy a tá zase od jej mamy. S láskou ho dlhé roky opatrovala, až napokon si našiel pred 10 rokmi cestu do mojej kuchyne. Takto som získala do svojej zbierky ďalší „skoro zabudnutý,“ ale vynikajúci recept. Pomenovala som ho podľa priateľky „Etelkine marokánky“. Na marokánky s nostalgiou spomínam, ako na „dobrotu“ môjho detstva. Za ušetrené vreckové som si ich z času na čas kupovala v cukrárni. Ak ich raz upečiete doma, už ich viac nebude hľadať v cukrárni.

Etelkine marokánky

Potrebujeme: 200 g kryštálový cukor, 200 g masla, 200 g orechy, prípadne mandle, z toho 2/3 mleté a 1/3 posekané, 100 ml mlieka, 60 g hladkej múky, 50 g hrozienka, 100 -150 g kandizované ovocie, pomarančová a citrónová kôra.

Postup: maslo, cukor a mlieko dáme variť. Varíme za stáleho miešania až kým sa nám nevytvorí hustá masa, ktorá sa ťahá, ako med. Po odstavení necháme trochu vychladnúť pridáme 2/3 mletých orechov a múku. Všetko dobre premiešať. Na múkou vysypaný plech, na papier na pečenie alebo na fóliu na pečenie robíme malé kôpky, ktoré ukladáme ďalej od seba, nakoľko sa ich objem pečením zväčší. Placky posypeme sekanými orechmi, kandizovaným ovocím, mandľami, hrozienkami, pomarančovou a citrónovou kôrou, ktoré sme i vopred spolu namiešali. Pečieme v rúre vyhriatej na 160º C 10-15 minút. Vyberieme ich, keď chytia zlatistú farbu. Placky necháme vychladnúť na plechu. Guľatým nožom ich podoberieme a zo spodnej strany ich polejeme čokoládovou polevou. Po zaschnutí ich otočíme a môžeme ich ešte prizdobiť čokoládou alebo bielkovou polevou.

Poleva: 150 g kryštálový cukor, 50 g maslo, 6 lyžíc vody a 20 g kakao. Vo vodnom kúpeli rozohrejeme suroviny, až sa všetky časti dobre spoja. Polievame rýchlo, čokoláda tuhne.

Ja najradšej používam varovú čokoládu. Polevu si pripravíme tak, že nad parou rozpustíme varovú čokoládu a maslo v pomere 1:1, poleva je oveľa chutnejšia, ak do nej pridáme 1/2 kávovej lyžičky instantnej kávy.

Chutné a trvanlivé pečivo, ktoré dlho vydrží, ak vydrží. U nás sa veru  rýchlo rozoberie.

Dobrú chuť!

Fotografia: autorka blogu zo súkromného archívu

Vzdelávanie dospelých – učíme sa celý život. Apropo, platí to aj pre členov klubov dôchodcov?

19.11.2024

Všetci sa musíme občas niečo naučiť, nezáleží na veku. Vzdelávanie rozhodne nekončí ukončením školského vzdelania. Nakoniec, časom prídeme na to, že nie všetky vedomosti získame iba v škole. Lekári, zdravotné sestry a ďalší zdravotnícki pracovníci, už dávnom predtým než oficiálne vznikla potreba celoživotného vzdelania si povinne (zákon o zdrav. [...]

Rizika umelej inteligencie (Al)

16.11.2024

Ak si prečítame, že „Umelá inteligencia napodobňuje ľudské myslenie a informácie spracúva rýchlejšie a presnejšie…“, môžeme nadobudnúť pocit výnimočnosti rôznych udalosti a doby. Napriek tomu chcem pripomenúť fenomén, dnes už z legendárneho filmu Pelíšky (1999), ktorý hovorí v tom zmysle, že nemôžeme veriť všetkému, čo vidíme [...]

Karlova Studánka – rozprávkové kúpele

12.11.2024

Moderné a zároveň starobylé kúpele obklopené prekrásnou prírodou. Ojedinele a úžasne prebudované. Kúpele, ktoré dýchajú históriou a zároveň poskytujú nadštandardné služby. Karlova Studánka je obec v ČR, v Moravskosliezskom kraji, v okrese Bruntál. Rozlohou je najmenšou českou obcou, ktorá si získava turistov podhorskou [...]

Merkelová, Putin

Merkelová bránila vstupu Ukrajiny do NATO, bála sa ruskej reakcie, píše v knihe. Čo jej povedal Putin počas stretnutia?

21.11.2024 09:32

V popise jedného stretnutia s Putinom potom Merkelová naznačuje, že načasovanie invázie na Ukrajinu súviselo aj s jej odchodom z politiky.

Czech Republic Slovakia

Českí politici sa hádajú pre zvýšenie platov. Bude Petr Fiala zarábať viac peňazí ako Robert Fico?

21.11.2024 09:00

Opozícii prekáža nielen zvýšenie platov politikov. Varuje, že keby Petr Fiala zostal pri moci,Slováci by mohli dostávať vyššie mzdy ako Česi.

Čierny Balog

Okolie Čierneho Balogu sa mení na mesačnú krajinu, lesy sa Horehroncom strácajú pred očami pre mohutnú ťažbu

21.11.2024 08:00

V okolí spustili, kvôli lykožrútovej kalamite, masívnu ťažbu dreva.

Carlo Acutis

Prvý svätec tohto milénia: Pápež kanonizuje mladíka, ktorého označujú za 'patróna internetu'

21.11.2024 07:51

Carlo Acutis, ktorý sa narodil talianskym rodičom v Londýne, bol webový dizajnér.

anina

Svet robí cestu ľuďom, ktorí vedia kam idú. (Ralph Waldo Emerson)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 148
Celková čítanosť: 282262x
Priemerná čítanosť článkov: 1907x

Autor blogu