Zemiakové pochúťky – Zemiakové lokše na slano i na sladko

Tradičné slovenské jedlá sú aj dnes v obľube. Vyvolávajú spomienky na detstvo, na prázdniny a na láskavé staré mamy. Chutné domáce, jednoduché a pomerne lacné jedla sú aj v dnešnej dobe na „nezaplatenie“.

Dnes navrhujem zemiakové lokše, ktoré patria k jeseni rovnako ako burčiak a hus. Pravda, hus dnes nie je najlacnejšia. Staré mamy si husi dochovali (na mäso i na perie). Nemáme hus? Nevadí, môžeme si lokše pripraviť na sladko. Napríklad so slivkovým lekvárom a makom. Mimochodom, staré mamy varili aj kotlíkový slivkový lekvár a mak si  dopestovali. Nuž, iná doba! My budeme pracovať s tým čo máme.

Poďme na to! Potrebujeme cca 50 minút a máme hotové. Čas varenia zemiakov 20 minút, čas spracovania, vyhotovenia 30 minút a máme pripravených 12 -14 lokší.

Potrebujeme: 700 g zemiakov, 210 – 250 g hladkej múky a soľ. Môžete a nemusíte pridať 1 vajce. Ja robím bez vajca.

Postup: zemiaky umyjeme, uvaríme v šupke (najlepšie večer, deň pred prípravou  zemiakových lokší). Necháme vychladnúť od večera do rána, aby sa z nich oparilo čo najviac vody (takto pripravujem zemiaky vždy, ak ich použijem do cesta).

Zemiaky ošúpeme, na jemno nastrúhame, zmiešame s preosiatou hladkou múkou a soľou. Z cesta vytvoríme 40 – 45 cm valček, pokrájame na 2,5 cm hrubé kúsky. Spojíme do guľôčky a  následne rozváľame  na pomúčenej doske, čím nám vznikne zemiaková lokša o prieme cca 24 cm, práve na panvicu. Pečieme z obidvoch strán na suchej rozohriatej panvici, až  kým  na zemiakovej lokši nevzniknú hnedé fľaky. Priebežne si z panvice zotierame zvyšnú múku. Každú hotovú zemiakovú lokšu potrieme z obidvoch strán maslom, prípadne kačacou alebo husacou  masťou. Ukladáme na seba, prikryjeme, aby nevyhladli. Na slano alebo na sladko?  To už nechám na vás.

                                                   Želám dobrú chuť!

Poznámka: Pridám ešte jednu informácia. Zemiaky sú, okrem chleba, dôležitým zdrojom energie, a pritom sa po zemiakoch nepriberá na váhe – pravda pokiaľ ich veľa nemastíme a nesolíme. Ako príloha sú oveľa racionálnejšie ako knedle. Porcia knedlí predstavuje až tri krát viac kalórií, než porcia zemiakov.  

Obrázok: autorka blogu

Alzheimer – vieme o ňom všetko?

09.02.2025

Hovorí sa, že prekonanie strachu je začiatkom múdrosti. Ak máme niekedy strach vôbec to nevadí, dôležité je strach prekonať a pozitívne sa posúvať životom. Poznala som jednu pani (lekárka na dôchodku), naša susedka, ktorá mi vždy hovorila: „Chôdza je nesmierne dôležitá. Chodiť treba, kým chodím a viem, od ktorého bytu mám kľúče som [...]

Jóbova správa, jobovka…

08.01.2025

Nebudem vás zaťažovať Jóbovým životným príbehom. Toto označenie pravdepodobne pochádza zo Starého zákona, z knihy Jób,iba chcem poukázať na „jóbove správy“ dnešnej doby. Toto označenie sa mi celkom hodí. „Toľko múdrych ľudí“ na jeden meter štvorcový nenájdeme snáď nikde, či…Každý deň sa objaví nejaká „Jóbova zvesť“, nestačím sa [...]

Vypustiť „paru“alebo radšej dusiť hnev v sebe?

06.01.2025

„Ou, čo s ňou, s nervóznou vašou famíliou…“ S úsmevom spomínam na túto pesničku. Zrejme v tom čase bol pôvodným interpretom spevák a herec Jozef Krištof. Pravda, bolo to dávno, veľmi dávno, keď ma nedokázalo ešte nič „vytočiť.“ Dokonca, vtedy som mala tendenciu napodobňovať „zlostníkov“. Časy sa menia a my sa meníme s nimi. [...]

Bratislava, mesto, pohlad, doprava, dialnica,

Komplikácie na D2: K rannej nehode v okolí Lozorna pribudla ďalšia

19.07.2025 11:32

V úseku je hlásené zdržanie.

Peter Pellegrini

SNS chce radikálne znížiť plat prezidenta. Hovorí o spravodlivosti

19.07.2025 10:56

Strana verí v podporu svojho návrhu naprieč celým politickým spektrom.

polícia autá policajt

V uliciach Bratislavy bude rušno: Koná sa Dúhový Pride aj pochod za rodinu. Polícia posilní bezpečnosť

19.07.2025 10:48

V hlavnom meste sa v sobotu stretne kultúra slobody s kultúrou tradície.

anina

Svet robí cestu ľuďom, ktorí vedia kam idú. (Ralph Waldo Emerson)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 154
Celková čítanosť: 319005x
Priemerná čítanosť článkov: 2071x

Autor blogu