Zemiakové pochúťky – Zemiakové lokše na slano i na sladko

Tradičné slovenské jedlá sú aj dnes v obľube. Vyvolávajú spomienky na detstvo, na prázdniny a na láskavé staré mamy. Chutné domáce, jednoduché a pomerne lacné jedla sú aj v dnešnej dobe na „nezaplatenie“.

Dnes navrhujem zemiakové lokše, ktoré patria k jeseni rovnako ako burčiak a hus. Pravda, hus dnes nie je najlacnejšia. Staré mamy si husi dochovali (na mäso i na perie). Nemáme hus? Nevadí, môžeme si lokše pripraviť na sladko. Napríklad so slivkovým lekvárom a makom. Mimochodom, staré mamy varili aj kotlíkový slivkový lekvár a mak si  dopestovali. Nuž, iná doba! My budeme pracovať s tým čo máme.

Poďme na to! Potrebujeme cca 50 minút a máme hotové. Čas varenia zemiakov 20 minút, čas spracovania, vyhotovenia 30 minút a máme pripravených 12 -14 lokší.

Potrebujeme: 700 g zemiakov, 210 – 250 g hladkej múky a soľ. Môžete a nemusíte pridať 1 vajce. Ja robím bez vajca.

Postup: zemiaky umyjeme, uvaríme v šupke (najlepšie večer, deň pred prípravou  zemiakových lokší). Necháme vychladnúť od večera do rána, aby sa z nich oparilo čo najviac vody (takto pripravujem zemiaky vždy, ak ich použijem do cesta).

Zemiaky ošúpeme, na jemno nastrúhame, zmiešame s preosiatou hladkou múkou a soľou. Z cesta vytvoríme 40 – 45 cm valček, pokrájame na 2,5 cm hrubé kúsky. Spojíme do guľôčky a  následne rozváľame  na pomúčenej doske, čím nám vznikne zemiaková lokša o prieme cca 24 cm, práve na panvicu. Pečieme z obidvoch strán na suchej rozohriatej panvici, až  kým  na zemiakovej lokši nevzniknú hnedé fľaky. Priebežne si z panvice zotierame zvyšnú múku. Každú hotovú zemiakovú lokšu potrieme z obidvoch strán maslom, prípadne kačacou alebo husacou  masťou. Ukladáme na seba, prikryjeme, aby nevyhladli. Na slano alebo na sladko?  To už nechám na vás.

                                                   Želám dobrú chuť!

Poznámka: Pridám ešte jednu informácia. Zemiaky sú, okrem chleba, dôležitým zdrojom energie, a pritom sa po zemiakoch nepriberá na váhe – pravda pokiaľ ich veľa nemastíme a nesolíme. Ako príloha sú oveľa racionálnejšie ako knedle. Porcia knedlí predstavuje až tri krát viac kalórií, než porcia zemiakov.  

Obrázok: autorka blogu

Jóbova správa, jobovka…

08.01.2025

Nebudem vás zaťažovať Jóbovým životným príbehom. Toto označenie pravdepodobne pochádza zo Starého zákona, z knihy Jób,iba chcem poukázať na „jóbove správy“ dnešnej doby. Toto označenie sa mi celkom hodí. „Toľko múdrych ľudí“ na jeden meter štvorcový nenájdeme snáď nikde, či…Každý deň sa objaví nejaká „Jóbova zvesť“, nestačím sa [...]

Vypustiť „paru“alebo radšej dusiť hnev v sebe?

06.01.2025

„Ou, čo s ňou, s nervóznou vašou famíliou…“ S úsmevom spomínam na túto pesničku. Zrejme v tom čase bol pôvodným interpretom spevák a herec Jozef Krištof. Pravda, bolo to dávno, veľmi dávno, keď ma nedokázalo ešte nič „vytočiť.“ Dokonca, vtedy som mala tendenciu napodobňovať „zlostníkov“. Časy sa menia a my sa meníme s nimi. [...]

Vianoce, najkrajšie sviatky v roku. Naozaj…?

07.12.2024

Je nás nesmierne veľa, ktorí sme uponáhľaní a mrzutí z povinností všedných dní. Nie a nie vystúpiť z toho nešťastného „kolotoča“. 1.decembra sme zapálili (niekto reálne, iný virtuálne) prvú adventnú sviečku, ktorou začalo obdobie adventu. Obdobie, ktorému sa hovorí, alebo skôr, kedysi sa hovorilo „malý pôst“, sprevádzaný rannými omšami, [...]

holokaust druckerovci

Židom a psom vstup do kaviarne zakázaný... Potom nastalo peklo na zemi. Ako prežil holokaust starý otec ministra Druckera?

29.01.2025 06:00

Nacisti zavraždili obe sestry Dezidera Druckera a tiež matku a otca. Brat zomrel v koncentračnom tábore. Z rodiny prežil iba starý otec ministra školstva.

SR Spišská Stará Ves útok nôž žiak gymnázium

Škola sa skôr dozvie, ak si dieťa vypije, než to, že ho odsúdili. Aké informácie smie zdieľať? Komunikácia štátu a škôl je deravá

29.01.2025 06:00

Ako komunikujú súdy a školy, a aké informácie si medzi sebou môžu posielať?

vojna na Ukrajine, Bielorusko

ONLINE: Telefonát Rubia s Kallasovou: Udržať maximálny tlak na Rusko. Zelenskyj: Putin robí všetko, aby vojnu predĺžil

29.01.2025 05:55, aktualizované: 06:28

Brusel a Washington sa podľa denníka Le Monde zhodli na potrebe vytvárať maximálny tlak na Rusko.

kúpele Štós, mReportér

Na Slovensku máme unikátne kúpele, tešia sa veľkej obľube ľudí. Pobyt v nich veľmi prospieva zdraviu

29.01.2025 05:00

Zábery zachytila mReportérka Marcela Seidenglanzová.

anina

Svet robí cestu ľuďom, ktorí vedia kam idú. (Ralph Waldo Emerson)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 153
Celková čítanosť: 297804x
Priemerná čítanosť článkov: 1946x

Autor blogu