Založ si blog

Zemiakové pochúťky – Haruľa (zemiaková placka) – dva spôsoby

Nie vždy prikladáme zemiakom taký význam, aký si zaslúžia a pritom  zemiaky majú vynikajúcu nutričnú hodnotu. Obsahujú približne 24% sušiny z čoho až 75%, pripadá škrobu. Bielkoviny tvoria 5-10%, cukry okolo 2% a tuky 0,4% sušiny. Zemiaky obsahujú aj veľké množstvo vitamínov, najmä vitamínu C, ale i vitamínov B1, B2 a B3 a množstvo minerálnych látok, ako magnézium, železo, zinok, sodík, draslík, vápnik, horčík, meď a jód.

Vitamín C je veľmi citlivý a nestály. Nevhodná a nešetrná úprava zemiakov môže viesť k veľkým stratám na ich vitamínovej hodnote. Pri ich spracovaní to treba mať na pamäti. Olúpané zemiaky dávam do sklenených alebo nerezových nádob. Najväčšie množstvo vitamínu C sa zachová v zemiakoch varených  v šupke. Zemiaky vkladám do vriacej posolenej vody (1 KL na 1 kg zemiakov). Ak navyše pridáme 1-2 bobkové listy zemiaky získajú zaujímavú korenistú chuť. Množstvo použitej vody ovplyvňuje šťavnatosť a chuť zemiakov, preto dávame len toľko vody, aby boli zemiaky zaliate. Zo začiatku varíme prudko, neskôr teplotu znížim a dovarím ich pri zníženom vare. Prudký a rýchly var nespôsobuje zďaleka také straty vitamínu C, ako pomalé a dlhé zahrievanie. Nikdy ich nešúpem do zásoby, ale až tesne pred tepelným spracovaním. Dobrá rada sa vždy hodí.

Dnes si zemiaky pred úpravou nastrúhame a to bezprostredne pred spracovaním, aby zemiaky nesčernali, čo spôsobuje enzým tyrozináza, ktorý pri kontakte s kyslíkom oxiduje a spôsobuje zmeny farby.

1)Haruľa – Zemiaková placka

Potrebujeme: 8  väčších zemiakov, 2 vajcia,  cca ½ hlávky cesnaku (na každý zemiak počítame 1 strúčik), 2-3 PL hladkej múky, podľa chuti čierne korenie soľ, majoránku, masť alebo olej.

Postup: zemiaky ošúpeme, umyje a najemno nastrúhame. Ak majú zemiaky viac vody túto zlejeme, pridáme vajcia,  múku a dobre premiešame. Ochutíme prelisovaným cesnakom, soľou, korením, majoránkou, ktorú  v dlani pomrvíme, aby lepšie rozvoňala cesto. Môžeme začať vyprážať, Ja robím placku na celu panvicu. Vyberám na papierové obrúsky, aby odsali tuk.

Môžete a nemusíte hotové placky naplniť duseným mäsom, preložiť na polovičku a posypať strúhaným syrom.

2)Haruľa – Zemiaková placka

Potrebujeme: 8 – 10 väčších zemiakov, 1 väčšiu cibuľu, 4 strúčiky cesnaku, 2 vajcia,  1 – 2 PL hladkej múky, 2 PL krupice, majorán, soľ, čierne korenie, na špičku noža prášok do pečiva alebo sódu bikarbónu, masť alebo olej.

Postup: zemiaky umyjeme, najemno postrúhame. Medzitým si na masti opražíme cibuľu. Ak zemiaky pustia vodu túto zlejeme, pridáme vajcia, múku, krupicu, vychladnutú  opraženú cibuľu, prelisovaný cesnak. Ochutíme soľou korením, pridáme majoránku (rovnako pomrvíme v dlani, aby lepšie rozvoňala cesto).  Nakoniec primiešame prášok do pečiva alebo sódu bikarbónu. Môžeme začať vyprážať. Ja robím naraz 3 malé placky. Vyberám na papierové obrúsky, aby odsali tuk. Podávam s kyslým mliekom, prípadne so zakysankou.

Ak máme malo času môžeme dať cesto na plech vyložené fóliou na pečenie. Pred dopečením môžeme dať na navrch tenké plátky slaniny alebo potrieť bravčovou masťou. Ja pečiem vo vyhriatej v teplovzdušnej rúre  45 – 55 min. pri teplote  165 °C. Pokrájame  a servírujeme.

Dobrú chuť!

Foto: autorka blogu

Výborný Božkin (našej babkin) perník

19.01.2023

Tento perník robím podľa receptu manželovej mamy. Pokojne ho môžem nazvať aj „dovolenkový“, pravidelne som ho piekla na cestu. Nielen na cestu, ešte aj na pobyt nám čosi zostalo, niečo čo „voňalo domovinou“. Ja zvyknem do perníka pridať 1-2 ks nadrobno nakrájaných sterilizovaných orechov, ktoré mi zostanú po príprave orechového likéru. Výborne chutí v tomto [...]

Nič nové na svete…

15.01.2023

História sa opakuje! Prečo asi? Zrejme sme sa nepoučili a obávam sa, že sa ani nepoučíme. Dobro a zlo. Pravda a lož – dva protipóly, ktoré boli, sú a budú predmetom našich diskusií. Ďalšími podnetmi do diskusie môžu byť pojmy ako: Konšpirácia, sprisahanie, komplot, úklady, intrigy… Pridružujú sa otázky týkajúce sa manipulácie [...]

Garderóba – cudzie slovo alebo archaizmus? RTVS-Výstava kostýmov

15.12.2022

Myslím si, že sa dnes slová garderóba, garderobier, garderobierka vyskytujú pomerne málo, nanajvýš v súvislosti s divadlom. Ja si pod pojmom garderóba predstavujem honosné šaty, kostýmy, uniformy z konca 19. a zo začiatku 20. storočia. Dnes som si k slovu GARDERÓBA pridala slovíčko ČAROVNÁ. Taký pocit som mala z výstavy v priestorov RTVS [...]

munícia, 155

Európa zareagovala na budíček a darí sa jej zvyšovať dodávky munície pre Ukrajinu

10.12.2023 06:00

Dodávky zbraní a potrebnej munície od spojencov pre Ukrajinu čoraz viac ohrozujú rôzne prekážky. V Európe sa však už objavujú náznaky zlepšovania situácie.

Zvolenský zámok

Zlomený stožiar neďaleko Zvolenského zámku narobil problémy. Tisíce ľudí odpojil od elektriny

10.12.2023 06:00

Svedkovia opisovali, ako v skorých ranných hodinách, ešte po tme, videli z drôtov lietať iskry.

gaza

Vláda USA bez súhlasu Kongresu schválila predaj munície Izraelu. Využila kľučku v zákone

10.12.2023 05:39

Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena schválila predaj 14 000 kusov tankovej munície Izraelu bez predchádzajúceho posúdenia Kongresu.

Osvetlený Nitriansky hrad, mReportér

Dominanta mesta v plnej paráde. Očarujúca krása Nitrianskeho hradu vo večerných hodinách

10.12.2023 05:00

Zábery na osvetlený hrad zachytil mReportér Andy Snijders.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 111
Celková čítanosť: 200366x
Priemerná čítanosť článkov: 1805x

Autor blogu