Založ si blog

Zemiakové pochúťky – Haruľa (zemiaková placka) – dva spôsoby

Nie vždy prikladáme zemiakom taký význam, aký si zaslúžia a pritom  zemiaky majú vynikajúcu nutričnú hodnotu. Obsahujú približne 24% sušiny z čoho až 75%, pripadá škrobu. Bielkoviny tvoria 5-10%, cukry okolo 2% a tuky 0,4% sušiny. Zemiaky obsahujú aj veľké množstvo vitamínov, najmä vitamínu C, ale i vitamínov B1, B2 a B3 a množstvo minerálnych látok, ako magnézium, železo, zinok, sodík, draslík, vápnik, horčík, meď a jód.

Vitamín C je veľmi citlivý a nestály. Nevhodná a nešetrná úprava zemiakov môže viesť k veľkým stratám na ich vitamínovej hodnote. Pri ich spracovaní to treba mať na pamäti. Olúpané zemiaky dávam do sklenených alebo nerezových nádob. Najväčšie množstvo vitamínu C sa zachová v zemiakoch varených  v šupke. Zemiaky vkladám do vriacej posolenej vody (1 KL na 1 kg zemiakov). Ak navyše pridáme 1-2 bobkové listy zemiaky získajú zaujímavú korenistú chuť. Množstvo použitej vody ovplyvňuje šťavnatosť a chuť zemiakov, preto dávame len toľko vody, aby boli zemiaky zaliate. Zo začiatku varíme prudko, neskôr teplotu znížim a dovarím ich pri zníženom vare. Prudký a rýchly var nespôsobuje zďaleka také straty vitamínu C, ako pomalé a dlhé zahrievanie. Nikdy ich nešúpem do zásoby, ale až tesne pred tepelným spracovaním. Dobrá rada sa vždy hodí.

Dnes si zemiaky pred úpravou nastrúhame a to bezprostredne pred spracovaním, aby zemiaky nesčernali, čo spôsobuje enzým tyrozináza, ktorý pri kontakte s kyslíkom oxiduje a spôsobuje zmeny farby.

1)Haruľa – Zemiaková placka

Potrebujeme: 8  väčších zemiakov, 2 vajcia,  cca ½ hlávky cesnaku (na každý zemiak počítame 1 strúčik), 2-3 PL hladkej múky, podľa chuti čierne korenie soľ, majoránku, masť alebo olej.

Postup: zemiaky ošúpeme, umyje a najemno nastrúhame. Ak majú zemiaky viac vody túto zlejeme, pridáme vajcia,  múku a dobre premiešame. Ochutíme prelisovaným cesnakom, soľou, korením, majoránkou, ktorú  v dlani pomrvíme, aby lepšie rozvoňala cesto. Môžeme začať vyprážať, Ja robím placku na celu panvicu. Vyberám na papierové obrúsky, aby odsali tuk.

Môžete a nemusíte hotové placky naplniť duseným mäsom, preložiť na polovičku a posypať strúhaným syrom.

2)Haruľa – Zemiaková placka

Potrebujeme: 8 – 10 väčších zemiakov, 1 väčšiu cibuľu, 4 strúčiky cesnaku, 2 vajcia,  1 – 2 PL hladkej múky, 2 PL krupice, majorán, soľ, čierne korenie, na špičku noža prášok do pečiva alebo sódu bikarbónu, masť alebo olej.

Postup: zemiaky umyjeme, najemno postrúhame. Medzitým si na masti opražíme cibuľu. Ak zemiaky pustia vodu túto zlejeme, pridáme vajcia, múku, krupicu, vychladnutú  opraženú cibuľu, prelisovaný cesnak. Ochutíme soľou korením, pridáme majoránku (rovnako pomrvíme v dlani, aby lepšie rozvoňala cesto).  Nakoniec primiešame prášok do pečiva alebo sódu bikarbónu. Môžeme začať vyprážať. Ja robím naraz 3 malé placky. Vyberám na papierové obrúsky, aby odsali tuk. Podávam s kyslým mliekom, prípadne so zakysankou.

Ak máme malo času môžeme dať cesto na plech vyložené fóliou na pečenie. Pred dopečením môžeme dať na navrch tenké plátky slaniny alebo potrieť bravčovou masťou. Ja pečiem vo vyhriatej v teplovzdušnej rúre  45 – 55 min. pri teplote  165 °C. Pokrájame  a servírujeme.

Dobrú chuť!

Foto: autorka blogu

Víno pije, vodu káže alebo Reči sa hovoria, chlieb sa je…

20.04.2024

Začala som slovenskými prísloviami, pokračovať by som chcela generačnými problémami. Mám pocit, akoby sa pomyslené generačné nožnice roztvárali stále viac a viac. Nechápem autorov niektorých internetových, zvukových a printových príspevkov, ktorí neváhajú prilievať „olej do ohňa“. Iste, nič nie je biele, ani čierne, ale zovšeobecňovať problémy [...]

Život a smrť – krehká hranica

15.04.2024

Existuje vôbec hranica medzi životom a smrťou? Nechcem navodiť situáciu filozofických, či náboženských otázok. Skôr sa chcem zamýšľať nad zlomovými životnými situáciami v dôsledku, ktorých život končí a nastáva smrť. Život je to najdrahšie, čo máme a dostaneme ho iba raz. Často sa stretávam sa tým, že ľudia prirovnávajú svoj život [...]

Propaganda, propaguj, rozširuj…

11.04.2024

Komu, čo vyhovuje to propaguje, rozširuje… Myslím si, že sa to týka aj volebného práva a práva mať názor. Mám pocit, že si to vysvetľujeme každý po svojom. „Volebné právo je všeobecné, rovné a priame, a vykonáva sa tajným hlasovaním. Podmienky výkonu volebného práva ustanoví zákon“ (Ústava SR). Názor – mienka, pohľad, [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

anina

Svet robí cestu ľuďom, ktorí vedia kam idú. (Ralph Waldo Emerson)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 125
Celková čítanosť: 228406x
Priemerná čítanosť článkov: 1827x

Autor blogu