Môj receptár obsahuje jedla jednoduché a lacné, ale tiež pokrmy na bohatší stôl, aby som vyhovela potrebám, čo najširšiemu okruhu záujemcov.
Keďže sa zemiaky práve vyberajú a uskladňujú začínam receptami, na ktoré potrebujeme hlavne zemiaky.
Zemiaky, ktoré zaraďujeme k zelenine dodávajú organizmu potrebnú energetickú hodnotu. Navyše sú takou surovinou, že pri ich úprave si môže každý uplatniť svoju kreativitu a fantáziu. Staré ľudové názvy, ako krumple, grule, zemáky, bobale, švábky, erteple, bandúrky, kartofle…, hovoria o tom, že zemiaky boli odpradávna vo veľkej obľube našich predkov. Niektoré názvy sa v jednotlivých regiónoch Slovenska používajú dodnes. Pod Poľanou sa im hovorilo krumple.
Ako na to?
Potrebujeme: 600 g zemiakov, 300 g jemných jačmenných krúpov, 2 cibule, soľ, 50 g masla (bravčovej masti) a 30 g hladkej múky.
Postup: zemiaky očistíme, umyjeme, nakrájame na hrubšie plátky a dáme variť do vriacej osolenej vody. Keď sa začnú zemiaky rozvárať, vodu scedíme, ale necháme si z nej cca polovicu. Zemiaky roztlačíme, pridáme krúpky, ktoré sme varili osobitne. Zemiaky a krúpky spolu premiešame, zaprášime múkou, podlejeme vodou, v ktorej sa varili zemiaky, vymiešame a za stáleho miešania chvíľu povaríme, až kým voda z kaše nevyfučí (preto fučka). Chamulu – fučku rozdelíme na taniere, urobíme priehlbinku, do ktorej vložíme opraženú cibuľu spolu s maslom. Môžeme ju podávať ako prílohu, ale tiež ako hlavné jedlo s kyslým mliekom, prípadne so zakysánkou.
Užitočná rada:
Ako pripravujeme cibuľku? Nakrájame ju na mesiačky, obalíme v hladkej múke a prudko opečieme na masle alebo na bravčovej masti.. Cibuľka je potom chrumkavá a získa peknú farbu.
Dobrú chuť s chutnou chamulou – fučkou!
Obrázky zemiakového jedla a úprava: autorka blogu
Ospravedlňujem sa, dopíšem aj do receptu -... ...
aké krupy.- nemyslím konzistenciou/jemné... ...
Celá debata | RSS tejto debaty