Neviete, čo uvariť? Dajte si poradiť!

Dnes otváram rovnomennú rubriku Neviete, čo uvariť? Dajte si poradiť! Knihu mám pripravenú, ALE… Rozhodla som, že sa podelím o pár receptov, keď už nie inak, aspoň tu na blogu. Naše prastaré a staré mamy vedeli aj z mála vyčarovať úžasné jedlo a najmä zdravé. Možno nastala vhodná doba oprášiť aj moje zozbierané retro recepty.

     Záľuba zbierať recepty sa datuje do mojich trinástich – štrnástich rokov, keď som sa počas letných prázdnin pokúsila dedka a rodičov prekvapiť tým, že som  pripravila obed. Sama doma, malo to byť prekvapenie. Využila som suroviny, ktoré boli k dispozícii, najmä zemiaky, zeleninu a vajíčka. Polievku som pripravila zo zeleniny: mrkvy, petržlenu, hrášku, cibule a vňate petržlenu. Na zemiakový šalát som tiež pozbierala, čo sa dalo. Ako sa hovorí: „Čo dom dal“. Chýbalo iba mäsité jedlo, to potom narýchlo urobila mama. Prvé samostatné varenie bolo pre mňa úspešné. Dedko ani  rodičia nešetrili chválou, a to mi dodalo sebadôveru.

      Varenie a pečenie zostalo mojou záľubou na celý život, napriek tomu sa nestalo mojou profesiou. Ako správny zdravotnícky pracovník dbám na stravovanie a stravu považujem za liek. Veď už Hippokrates z Kosu (460-380 pred Kristom), jeden z najvýznamnejších lekárov všetkých čias, povedal: „Človek sa rodí zdravý a všetky ochorenia do neho vstupujú jedlom.“ Platnosť výroku určite nestratila na aktuálnosti ani dnes. Myslím na to vždy, keď uvažujem, čo uvariť a aké suroviny použiť.

       Skôr, ako budem prezentovať zozbierané recepty chcem sa poďakovať ľuďom, ktorí majú výrazný podiel na mojej zbierke receptov:

Neviete, čo uvariť? Dajte si poradiť!

      Moje prvé ďakujem patrí dedkovi, ktorý celý život prežil v rázovitom kraji pod Poľanou. Veľmi rýchlo ovdovel, zo dňa na deň sa stal otcom i matkou. V kuchyni sa zvŕtal rezko a varil rád. Často učil aj svoju nevestu – moju mamu. Prebrala jeho recepty ako pečenie domáceho chleba, vynikajúce bryndzové polievky, halušky na rôzny spôsob, s bryndzou, so syrom, s tvarohom i s praženicou, chamulu – zemiakovú kašu s krúpkami, zemiakové placky, kapustnicu a ďalšie jedlá  typické pre jeho rodinu.

      Druhé ďakujem patrí mamám. Mojej mame, ktorá ma v kuchyni vždy podporovala a poskytovala mi užitočné rady, ktorá ako som už uviedla recepty získala od dedka, od svojej mamy a prastarej mamy. Cenné rady som získala aj od manželovej mamy, ktorá bola z Moravy, vynikajúco varila a piekla. Ako mladá gazdinka som sa aj vďaka nej úspešne realizovala vo svojej vlastnej  kuchyni.

      Poďakovanie patrí manželovi, ktorý je vďačným stravníkom a veľkým pomocníkom v kuchyni. Niekedy sa dokonca pretekáme, kto, a čo dobré uvarí či upečie.

    Veľká časť receptov, ktoré budem postupne ponúkať, je typická pre Stredné Slovensko, osobitne pre kraj pod Poľanou. Ďalšie recepty som získala a zaznamenala na burze – výmenou medzi priateľkami a kolegyňami. Niektoré recepty som dostala, o iné som sa rada podelila. V čase, kedy som si zbierku receptov zakladala, počítače neboli. Recepty som písala rukou a zakladala podľa abecedy do karisbloku. Jednotlivé listy som si pred poškodením chránila euroobalom. Ku každému receptu, ktorý som dostala, som si napísala od koho je. Vždy, keď vezmem karisblok do ruky okrem užitočného receptu vrátia sa mi aj spomienky na príjemne prežité chvíle. Často, aj na  úsmevné príbehy.

       Verím, že  sa zastavíte na mojom blogu, najmä v rovnomennej kategórii Neviete, čo uvariť? Dajte si poradiť! Dúfam, že vás recepty budú  inšpirovať. že sa podelíte o svoje názory, skúsenosti a možno i o recepty z vašej súkromnej zbierky.

POKRAČOVANIE NABUDÚCE:

Stravovanie pod Poľanou – dnes a v minulosti1.časť

Poznámka: foto zo súkromnej zbierky autorky blogu

Alzheimer – vieme o ňom všetko?

09.02.2025

Hovorí sa, že prekonanie strachu je začiatkom múdrosti. Ak máme niekedy strach vôbec to nevadí, dôležité je strach prekonať a pozitívne sa posúvať životom. Poznala som jednu pani (lekárka na dôchodku), naša susedka, ktorá mi vždy hovorila: „Chôdza je nesmierne dôležitá. Chodiť treba, kým chodím a viem, od ktorého bytu mám kľúče som [...]

Jóbova správa, jobovka…

08.01.2025

Nebudem vás zaťažovať Jóbovým životným príbehom. Toto označenie pravdepodobne pochádza zo Starého zákona, z knihy Jób,iba chcem poukázať na „jóbove správy“ dnešnej doby. Toto označenie sa mi celkom hodí. „Toľko múdrych ľudí“ na jeden meter štvorcový nenájdeme snáď nikde, či…Každý deň sa objaví nejaká „Jóbova zvesť“, nestačím sa [...]

Vypustiť „paru“alebo radšej dusiť hnev v sebe?

06.01.2025

„Ou, čo s ňou, s nervóznou vašou famíliou…“ S úsmevom spomínam na túto pesničku. Zrejme v tom čase bol pôvodným interpretom spevák a herec Jozef Krištof. Pravda, bolo to dávno, veľmi dávno, keď ma nedokázalo ešte nič „vytočiť.“ Dokonca, vtedy som mala tendenciu napodobňovať „zlostníkov“. Časy sa menia a my sa meníme s nimi. [...]

Hejce / Pohreb / Rozlúčka /

Na Slovensku bolo doteraz len desať štátnych smútkov. Pozrite si, ktoré to boli

26.04.2025 08:00

Štátny smútok za pápeža Františka je len jedenásty v histórii Slovenskej republiky. Schválila ho vláda.

pápež František, pohreb

ONLINE: Ľudia zapĺňajú námestie svätého Petra, čakajú na pohreb pápeža. Na Slovensku je štátny smútok

26.04.2025 06:50, aktualizované: 07:55

Na pohrebe pápeža Františka sa očakáva účasť 200-tisíc ľudí, od rána už prúdili na námestie svätého Petra.

vojna na Ukrajine

ONLINE: Trump sa obrátil na Kyjev aj Moskvu. Lavrov: Nezverejňujeme obsah rokovaní, to Zelenskyj rád hovorí cez médiá

26.04.2025 06:00, aktualizované: 08:40

Trump vyzval Ukrajinu a Rusko na stretnutie, dohoda je podľa neho veľmi blízko.

Putin, Trump

Rusko si z Ameriky uťahuje. Trump pred Putinom kapituloval, myslí si dánsky vojenský analytik

26.04.2025 06:00

Americký prezident Donald Trump v šéfovi Kremľa Vladimirovi Putinovi posilňuje pocit, že je na ceste k víťazstvu a že čas hrá v jeho prospech.

anina

Svet robí cestu ľuďom, ktorí vedia kam idú. (Ralph Waldo Emerson)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 154
Celková čítanosť: 310017x
Priemerná čítanosť článkov: 2013x

Autor blogu