Neviete, čo uvariť? Dajte si poradiť!

Dnes otváram rovnomennú rubriku Neviete, čo uvariť? Dajte si poradiť! Knihu mám pripravenú, ALE… Rozhodla som, že sa podelím o pár receptov, keď už nie inak, aspoň tu na blogu. Naše prastaré a staré mamy vedeli aj z mála vyčarovať úžasné jedlo a najmä zdravé. Možno nastala vhodná doba oprášiť aj moje zozbierané retro recepty.

     Záľuba zbierať recepty sa datuje do mojich trinástich – štrnástich rokov, keď som sa počas letných prázdnin pokúsila dedka a rodičov prekvapiť tým, že som  pripravila obed. Sama doma, malo to byť prekvapenie. Využila som suroviny, ktoré boli k dispozícii, najmä zemiaky, zeleninu a vajíčka. Polievku som pripravila zo zeleniny: mrkvy, petržlenu, hrášku, cibule a vňate petržlenu. Na zemiakový šalát som tiež pozbierala, čo sa dalo. Ako sa hovorí: „Čo dom dal“. Chýbalo iba mäsité jedlo, to potom narýchlo urobila mama. Prvé samostatné varenie bolo pre mňa úspešné. Dedko ani  rodičia nešetrili chválou, a to mi dodalo sebadôveru.

      Varenie a pečenie zostalo mojou záľubou na celý život, napriek tomu sa nestalo mojou profesiou. Ako správny zdravotnícky pracovník dbám na stravovanie a stravu považujem za liek. Veď už Hippokrates z Kosu (460-380 pred Kristom), jeden z najvýznamnejších lekárov všetkých čias, povedal: „Človek sa rodí zdravý a všetky ochorenia do neho vstupujú jedlom.“ Platnosť výroku určite nestratila na aktuálnosti ani dnes. Myslím na to vždy, keď uvažujem, čo uvariť a aké suroviny použiť.

       Skôr, ako budem prezentovať zozbierané recepty chcem sa poďakovať ľuďom, ktorí majú výrazný podiel na mojej zbierke receptov:

Neviete, čo uvariť? Dajte si poradiť!

      Moje prvé ďakujem patrí dedkovi, ktorý celý život prežil v rázovitom kraji pod Poľanou. Veľmi rýchlo ovdovel, zo dňa na deň sa stal otcom i matkou. V kuchyni sa zvŕtal rezko a varil rád. Často učil aj svoju nevestu – moju mamu. Prebrala jeho recepty ako pečenie domáceho chleba, vynikajúce bryndzové polievky, halušky na rôzny spôsob, s bryndzou, so syrom, s tvarohom i s praženicou, chamulu – zemiakovú kašu s krúpkami, zemiakové placky, kapustnicu a ďalšie jedlá  typické pre jeho rodinu.

      Druhé ďakujem patrí mamám. Mojej mame, ktorá ma v kuchyni vždy podporovala a poskytovala mi užitočné rady, ktorá ako som už uviedla recepty získala od dedka, od svojej mamy a prastarej mamy. Cenné rady som získala aj od manželovej mamy, ktorá bola z Moravy, vynikajúco varila a piekla. Ako mladá gazdinka som sa aj vďaka nej úspešne realizovala vo svojej vlastnej  kuchyni.

      Poďakovanie patrí manželovi, ktorý je vďačným stravníkom a veľkým pomocníkom v kuchyni. Niekedy sa dokonca pretekáme, kto, a čo dobré uvarí či upečie.

    Veľká časť receptov, ktoré budem postupne ponúkať, je typická pre Stredné Slovensko, osobitne pre kraj pod Poľanou. Ďalšie recepty som získala a zaznamenala na burze – výmenou medzi priateľkami a kolegyňami. Niektoré recepty som dostala, o iné som sa rada podelila. V čase, kedy som si zbierku receptov zakladala, počítače neboli. Recepty som písala rukou a zakladala podľa abecedy do karisbloku. Jednotlivé listy som si pred poškodením chránila euroobalom. Ku každému receptu, ktorý som dostala, som si napísala od koho je. Vždy, keď vezmem karisblok do ruky okrem užitočného receptu vrátia sa mi aj spomienky na príjemne prežité chvíle. Často, aj na  úsmevné príbehy.

       Verím, že  sa zastavíte na mojom blogu, najmä v rovnomennej kategórii Neviete, čo uvariť? Dajte si poradiť! Dúfam, že vás recepty budú  inšpirovať. že sa podelíte o svoje názory, skúsenosti a možno i o recepty z vašej súkromnej zbierky.

POKRAČOVANIE NABUDÚCE:

Stravovanie pod Poľanou – dnes a v minulosti1.časť

Poznámka: foto zo súkromnej zbierky autorky blogu

Človek sa vraj vždy bude báť toho, čomu nerozumie…

23.08.2025

Zaujímavá a pravdivá myšlienka, ktorá „pristála“ pri mne priamo z internetu. Na prvé počutie som si povedala: „Pravda odveká“, ibaže, nie som si istá, či to platí aj na sociálnych sieťach. Tiež som na FB. Vyžiadali si to okolnosti, keď som sa po prvý raz prihlásila na UTV. Okrem zmysluplných informácii z internetovej stránky UTV, z e-mailovej [...]

Alzheimer – vieme o ňom všetko?

09.02.2025

Hovorí sa, že prekonanie strachu je začiatkom múdrosti. Ak máme niekedy strach vôbec to nevadí, dôležité je strach prekonať a pozitívne sa posúvať životom. Poznala som jednu pani (lekárka na dôchodku), naša susedka, ktorá mi vždy hovorila: „Chôdza je nesmierne dôležitá. Chodiť treba, kým chodím a viem, od ktorého bytu mám kľúče som [...]

Jóbova správa, jobovka…

08.01.2025

Nebudem vás zaťažovať Jóbovým životným príbehom. Toto označenie pravdepodobne pochádza zo Starého zákona, z knihy Jób,iba chcem poukázať na „jóbove správy“ dnešnej doby. Toto označenie sa mi celkom hodí. „Toľko múdrych ľudí“ na jeden meter štvorcový nenájdeme snáď nikde, či…Každý deň sa objaví nejaká „Jóbova zvesť“, nestačím sa [...]

National Guard Shooting

Postrelená gardistka vo Washingtone zomrela v nemocnici

28.11.2025 03:20

Dvadsaťročná členka Národnej gardy Sarah Beckstromová, postrelená spolu s kolegom v stredu blízko Bieleho domu, zomrela v nemocnici.

Namíbia voľby

Namíbijský politik Adolf Hitler si nechal zmeniť meno

27.11.2025 22:04

Politik v minulosti svetové médiá zaujal svojim menom.

Polícia SR Laura

Nevideli ste ju? Polícia pátra po 16-ročnej Laure

27.11.2025 21:37

Dievča má poruchu autistického spektra.

andrej babiš

Babiš varoval pred „slovenským scenárom“. Pri slovách o synovi tiekli slzy

27.11.2025 20:44, aktualizované: 22:07

Koľkokrát ma už chceli zabiť. Minulý týždeň tu bola opäť polícia, zase ma chce niekto zabiť, povedal Babiš.

anina

Svet robí cestu ľuďom, ktorí vedia kam idú. (Ralph Waldo Emerson)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 155
Celková čítanosť: 335138x
Priemerná čítanosť článkov: 2162x

Autor blogu