Založ si blog

Portugalsko-Nazaré-SAFER 55+

 

Túžby a sny by sa mali plniť. Mali, ibaže život nie je priamočiary. Často sú to nepredvídané okolnosti, ktoré zavelia stop. Veľký STOP pre celý svet, aj pre náš program SAFER 55+, ktorý organizovala TU vo Zvolene dal  koronavírus.

Takmer po dvoch útlmových rokoch sa nám predsa podarilo vycestovať. Prvý raz sme mali vycestovať v marci v roku 2020. Ďalší rok to vyzeralo nádejne, ale rovnako, ako prechádzajúci rok  plány stroskotali.

Rok 2022 – plán sa stal skutočnosťou –PORTUGALSKO – NAZARÉ

Celý projekt SAFER 55+, vrátane mobility bol zameraný na bezpečnosť seniorov. IT bezpečnosť, právna bezpečnosť a mobility.

Portugalsko – krajina moreplavcom, slnka a vína. Prívlastky pre Portugalsko sa mi celkom zapáčili. Takto ich totiž najčastejšie uvádzajú aj cestovné kancelárie. Priznám sa Portugalsko som túžila navštíviť. Možno zaujmem čitateľa, možno iba zaspomínam, Jedno i druhé sa snáď hodí.

Počas pobytu sa ma pár priateľov na FB pýtalo, že kde to  vlastne som. Portugalsko sa nachádza na juhozápadnom cípe svetadielu, v západnej časti Pyrenejského polostrova. Jediným jeho susediacim štátom je Španielsko, západné a južné brehy krajiny omývajú vody Atlantického oceánu.

Z dostupných zdrojov sa dozvedáme, že NAZARÉ je portugalské mesto a obec nachádzajúca sa v regióne Oeste, v historickej provincii Estremadura a v okrese Leiria. Obec má 14 889 obyvateľov na ploche 82,43 km², pričom samotné mesto má okolo 10 000 obyvateľov.

Cieľom nášho pobytu, ako som už spomenula, bolo mestečko NAZARÉ, jedno z najobľúbenejších prímorských letovísk na Striebornom pobreží (Costa de Prata ). Mesto Nazaré sa skladá z troch štvrtí: Praia (pozdĺž pláže), Sítio (stará dedina, na vrchole útesu) a Pederneira (ďalšia stará dedina, na kopci). Praia a Sítio sú spojené pozemnou lanovkou  odkiaľ bol úžasný panoramatický výhľad.

Program bol nesmierne bohatý. Akcie sa okrem nás zúčastnili seniori z Česka, Poľska a Rumunska. Nedá sa všetko opísať, zameriam sa iba na tie aktivity, ktoré ma najviac zaujali v samotnom mestečku a na Univerzite tretieho veku domácich, našich hostiteľov:

1. Stretnutie v Mestskej knižnici – krátka lekcia portugalských slov, potom nasledovala hodina kybernetickej bezpečnosti.

2. Hodina právneho vzdelávania, kde sa členovia GNR (Národná republikánska garda) podelili o niekoľko bezpečnostných rád pre seniorov svojho mesta, svojej krajiny.

3. Joga smiechu s vysvetlením výhod pre fyzické a duševné zdravie!

4. Prijatie na radnici v NAZARÉ

5. Prehliadka mesta – pozemná lanovka a výhľad na mesto a záliv – panoramatický výhľad na NAZARÉ a pláže

6. Kultúrna návšteva pevnosti São Miguel Arcanjo vrátane návštevy Miradouro da Pederneira s výletom do kostola Misericórdia, nasledovala cesta turistickým vláčikom

7. 2 hodiny  surfingu – pre odvážnejších seniorov

8. Zoznámili sme sa s tradičnými tancami v prevedení seniorov, nakoniec sme si s nimi aj zatancovali

9. Spoznali sme šikovné  ruky a um domácich seniorov  pri vyšívaní  zásterky, ktoré sú súčasťou kroja – folklóru krajiny

10. Záver mobility bol venovaný vyhodnoteniu všetkých aktivít a prevzatiu certifikátov o absolvovaní programu  SAFER 55+

Posledný deň cestou pred odletom sme sa zastavili v hlavnom meste Portugalska, v Lisabone. Nemali sme veľa  času, využili sme metro a navštívili sme Arco do Triunfo da Rua Augusta  víťazný oblúk na Rua Augusta.

Podľa legendy o NAZARÉ je názov mesta odvodený od malej drevenej sošky Panny Márie, ktorú priniesol mních v 4. storočí z Nazaretu, zo Svätej zemi do kláštora neďaleko mesta Mérida v Španielsku. Sochu priniesol na jej súčasné miesto v roku 711 ďalší mních Romano v sprievode Roderica, posledného vizigótskeho kráľa dnešného Portugalska.

Bol to krásny a obohacujúci pobyt. Možno som prebudila vašu zvedavosť, vyhľadáte si čo-to o NAZARÉ I LISABONE, či o Portugalsku ako takom.

 Mňa zaujala povesť o NAZARÉ, ktorá súvisí so sochou jeleňa. Tiež ma zaujala informácia, že Nazaré je veľmi obľúbenou destináciou pre surfovanie kvôli vysokým vlnám, ktoré sa tvoria v dôsledku prítomnosti podvodného kaňonu.

Možno vás inšpirujem a stihnete sa ešte prihlásiť na štúdium U3V v novom akademickom roku. Možnosti  v rámci  VŠ a U3V Slovenska  je nesmierne veľa, dá sa z nich vyberať.

Na záver pár fotografii, ktoré sú z môjho osobného albumu.

Život a smrť – krehká hranica

15.04.2024

Existuje vôbec hranica medzi životom a smrťou? Nechcem navodiť situáciu filozofických, či náboženských otázok. Skôr sa chcem zamýšľať nad zlomovými životnými situáciami v dôsledku, ktorých život končí a nastáva smrť. Život je to najdrahšie, čo máme a dostaneme ho iba raz. Často sa stretávam sa tým, že ľudia prirovnávajú svoj život [...]

Propaganda, propaguj, rozširuj…

11.04.2024

Komu, čo vyhovuje to propaguje, rozširuje… Myslím si, že sa to týka aj volebného práva a práva mať názor. Mám pocit, že si to vysvetľujeme každý po svojom. „Volebné právo je všeobecné, rovné a priame, a vykonáva sa tajným hlasovaním. Podmienky výkonu volebného práva ustanoví zákon“ (Ústava SR). Názor – mienka, pohľad, [...]

ORCHIDEA – jemná krása

30.03.2024

Učarovala mi jemná krása orchidey. Nevynechám žiadnu príležitosť, a tak bolo úplne samozrejme, že som absolvovala cestu do Martina, do Slovenského národného múzea – Múzea Andreja Kmeťa, na výstavu pod názvom: Trópy v Turci – exotické orchidey. Potešenie pre oči i pre dušu. Orchidey sú stále žiadané interiérové rastliny v domácnosti, [...]

Ukrajina

Ukrajina aj Izrael. Zvládla by EÚ dva konflikty?

19.04.2024 06:00

Pre Ukrajinu hľadajú protivzdušnú obranu, na Blízkom východe chcú zabrániť stupňovaniu napätia. Na tom sa zhodli lídri krajín EÚ.

Fokker3128

Kiska lietal špeciálom do Popradu, Pellegrini na operu. Hodina letu stojí tisíce, aké sú pravidlá využívania vládnej flotily?

19.04.2024 06:00

Cestovanie kamkoľvek, bez udania dôvodu a zadarmo, účet totiž platí štátna kasa

Irán, armáda

Explózie v Iráne. Predstavitelia USA uviedli, že je to izraelská odveta, strany konflliktu zatiaľ mlčia

19.04.2024 05:45

Izrael v noci na piatok zaútočil na Irán ako odvetu za jeho úder, uviedli pre americké médiá nemenovaní predstavitelia USA.

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

anina

Svet robí cestu ľuďom, ktorí vedia kam idú. (Ralph Waldo Emerson)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 124
Celková čítanosť: 225366x
Priemerná čítanosť článkov: 1817x

Autor blogu