Založ si blog

Máme iba jednu spoločnú planétu…

Uvedomujem si, že moja dnešná úvaha nemusí osloviť každého. Áno, som veľký idealista. Patrím k tým ľuďom, ktorí vedia, že máme iba jednu planétu – ZEM, na ktorej žijeme  –  mladí, starí, pekní, menej pekní, múdri, menej múdri…, proste všetci.

A všetci by sme si mali našu ZEM i našu zem – živiteľku vážiť. Všetko živé treba rešpektovať! Nakoniec život máme iba jeden, nepremárnime ho neúctou a nenávisťou. Verím, že si každý môže život naplniť láskou a porozumením, čím obohatí seba, ale aj všetkých ľudí okolo seba.

Tu a teraz sa mi ponúka pripomenúť jedno čínske príslovie, na ktoré si rada spomeniem:

„Ak je v duši svetlo, v človeku je krása. Ak je v človeku krása, v jeho dome vládne harmónia. Ak v jeho dome vládne harmónia, v krajine je pokoj. Ak je v krajine pokoj, vo svete je mier.“

Aj napriek všetkému, nie vždy pozitívnemu, čo život prináša, vnímam a preciťujem, že žijem v úžasnom svete obklopená krásnou prírodou. Niekto má šťastie, že má lúky, les, potok priamo za domom. Iný musí prejsť pár kilometrov, ale určite všetci máme prirodzenú túžbu  vracať sa k prírode.

Tak, ako v prírode aj v našom živote existuje kolobeh. Prežívame pokojné, radostné detstvo, mladosť, ktoré vystrieda príprava na profesiu. Nasleduje produktívny vek, obdobie budovania kariéry a zabezpečenia rodiny. Ani  nezbadáme a vhupneme sa do veku pokoja – do veku seniorov.

Ako  využívať voľné dni?

SLOVENSKO ukrýva veľa krásnych miest, ktoré sa nám priam ponúkajú, „pozývajú nás na návštevu“. Nie vždy potrebujeme plnú peňaženku. Peniaze sú, tak dôležité, akú dôležitosť im vo svojom živote pripíšeme. Možno sa teraz niekto na tieto vety chytí „veď je všetko drahé“… Napriek tomu trvám na svojom. Často si vystačíme s pár eurami. Možno raz za čas môžeme nechať auto v garáži a cestovať vlakom, prípadne autobusom. Iste, treba počítať aj so vstupným na hrady, zámky, do galérie… a tiež s určitým občerstvením. Ibaže aj doma sa musíme prestravovať. Možno si môžeme počas roka niektoré  menej potrebné útraty odpustiť a ušetriť si pár euro na zaujímavé výlety.

Aj moja rodina mala tendenciu počas dovolenky utekať k moru. Nastal čas kedy viac poznám krásny Slovenska a okolitých krajín, najmä  Česka, Poľska, Maďarska…

Dôležité je pre každého, pre seniorov zvlášť, nielen užívať si voľný čas, ale tiež  s kým a ako si ho užívať. Je nesmierne veľa príležitosti, len si treba správne vybrať. Mám priateľku, ktorej deti „vyleteli z hniezda“, doslova a do písmena. Deti, vnúčatá a pravnúčatá sú za „veľkou mlákou“ a manžel ju opustil, skôr, ako si mohli  začať užívať dôchodok. Tešili sa na ten čas, ibaže život rozhodol inak. Často so smútkom a so  slzami v očiach hovorí: „Priateľky, ktoré ma oslovovali a oslovujú krstným menom sa mi pomaly vytrácajú.“ Taký je život, nikto tu neostane naveky!

A tak sa moja priateľka ocitla v situácii, že začala hľadať vhodnú komunitu a našla denný klub, ktorý bol najbližší jej bydlisku. Mohla tam patriť aj skôr, ibaže stále odsúvala čas… Jej potreba nájsť spriaznenú dušu – duše  na aktívne využívanie voľného času sa prejavila najmä po „odchode“ jej celoživotnej priateľky.

Žiaľ, nemala dostatok informácii, ako žijú seniori v zmienenom dennom klube a tak nastúpila do „nesprávneho vlaku“. Nechcem sa nikoho dotknúť, ale pri výbere komunity by sme mali pamätať na to, čo by nás mohlo spájať. Životné i profesionálne skúsenosti, vzdelanie, záľuby… To by mohol byť záchytný bod ako ďalej…

Ja osobne uprednostňujem U3V, našla som si odbory, v ktorých som si chcela prehĺbiť vedomosti. Našla som si tam veľa spriaznených duší. Dnes môžem povedať, že aj priateliek.

Tiež sú aktivity ku ktorým nie je nevyhnutne potrebný sparring partner. Dobrým spoločníkom sú nám knihy, krížovky, mandaly… Nepotrebujeme nevyhnutne niekoho, ak si chceme isť zaplávať alebo ísť na  malú prechádzku do parku. Prečítať si krásnu knihu, pozrieť si zaujímavý film.

Snažím sa počúvať svoju intuíciu, ktorá mi napovie ako ďalej. Ešte nikdy ma nesklamala. Aj v mojom veku, sa učím  nenaháňať sa za falošnými  cieľmi.

Roky nám pribúdajú. Nemali by sme strácať čas a zaoberať sa tým, čo sa dá a či vôbec sa dá  niečo v  seniorskom veku zvrátiť. Čas plynie každému rovnako. Šťastie a pokoj je najlepší liek na naše telo i dušu.  

Oscar Wilde povedal: „Žiť, to je najvzácnejší dar na svete, pretože väčšina ľudí iba existuje.“

Žime a tešme sa z prítomnosti!

Na záver pridávam pár záberov, ktoré dokážu potešiť moje oči i srdce. Možno oslovia aj  vás. A možno spoločne, už tento víkend, zameramie pozornosť na radosť z prírody.

Autorka blogu je i autorkou fotografií.

Víno pije, vodu káže alebo Reči sa hovoria, chlieb sa je…

20.04.2024

Začala som slovenskými prísloviami, pokračovať by som chcela generačnými problémami. Mám pocit, akoby sa pomyslené generačné nožnice roztvárali stále viac a viac. Nechápem autorov niektorých internetových, zvukových a printových príspevkov, ktorí neváhajú prilievať „olej do ohňa“. Iste, nič nie je biele, ani čierne, ale zovšeobecňovať problémy [...]

Život a smrť – krehká hranica

15.04.2024

Existuje vôbec hranica medzi životom a smrťou? Nechcem navodiť situáciu filozofických, či náboženských otázok. Skôr sa chcem zamýšľať nad zlomovými životnými situáciami v dôsledku, ktorých život končí a nastáva smrť. Život je to najdrahšie, čo máme a dostaneme ho iba raz. Často sa stretávam sa tým, že ľudia prirovnávajú svoj život [...]

Propaganda, propaguj, rozširuj…

11.04.2024

Komu, čo vyhovuje to propaguje, rozširuje… Myslím si, že sa to týka aj volebného práva a práva mať názor. Mám pocit, že si to vysvetľujeme každý po svojom. „Volebné právo je všeobecné, rovné a priame, a vykonáva sa tajným hlasovaním. Podmienky výkonu volebného práva ustanoví zákon“ (Ústava SR). Názor – mienka, pohľad, [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

anina

Svet robí cestu ľuďom, ktorí vedia kam idú. (Ralph Waldo Emerson)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 125
Celková čítanosť: 228256x
Priemerná čítanosť článkov: 1826x

Autor blogu