Založ si blog

OZ Šanca pre pečeň – edukačný, rekondično-rehabilitačný pobyt – Štrbské Pleso

Začiatkom mája tohto roku  som absolvovala edukačný, rekondično-rehabilitačný pobyt na Štrbskom Plese. OZ združuje pacientov, ich rodinných príslušníkov i sympatizantov.

Choroby pečene spôsobuje iba alkohol! Pravda alebo mýtus?  Často som počula, ako niekto hovorí: „Nepijem, tak sa mi s pečeňou nemôže nič stať.“ Ibaže to je veľký OMYL. Choroby pečene nie sú iba dôsledkom nadmerného užívania alkoholu, ale aj dôsledok nezdravého životného štýlu, nevyváženej stravy a samozrejme nedostatku pohybu.

Odborníci čoraz častejšie upozorňujú na výskyt tzv. nealkoholovej steatózy (stukovatenej) pečeni. Štatistiky hovoria, že  nealkoholické tukové ochorenie pečene v súčasnosti postihuje až ¼ populácie , objavuje sa dokonca u detí a dospievajúcich.

Táto choroba pečene je zákerná v tom, že na začiatku nemá pacient žiadne príznaky. Hromadenie tuky vie organizmus dlhodobo zvládať. Chorobu často objaví až náhodné SONO brucha.

Ako sa prejavuje problém s pečeňou? Zvýšenou únavou, spomaleným trávením, výsypom na koži alebo tlakom pod pravým rebrovým oblúkom. ZASIAHNIME skôr ako dôjde  k zhoršeniu zdravotného stavu.

EDUKAČNY PROCES si definujeme, ako proces získavania vedomostí s cieľom, aby každý, kto prejaví záujem bol informovaný o podstate a riziku ochorenia pečene. Uvedomujeme si, že sprostredkovanie informácii je iba jedným krokom, nasledovať by mala zmena v správaní, zmena životného štýlu.

ČO SME SA DOZVEDELI?

MUDr. Ľubomír Skladaný, PhD., SIRIUS 21, popredný slovenský hepatológ, informoval o výskumnom programe a požiada o spoluprácu na účasti programu, najmä jeho propagáciou.

MUDr. Svetlana Adamcová Selčanová, PhD., HEPATOCELULÁRNY KARCINÓM, skúsenosti s liečbou a výsledky.

Výživové doplnky podporujúce imunitný systém:

BERBERIN pre zdravú pečeň  + One Pharma – NA VAŠOM ZDRAVÍ NÁM ZÁLEŽÍ.

Na voľné chvíle sa nám ponúkali turistické trasy v okolí Štrbského Plesa, ktoré sú viac, či menej náročné. Využili sme  Wellness hotela Trigan – rehabilitačný bazén + sauny a samozrejme po večeroch individuálne rozhovory, ktoré sme si užívali, podporovali sa navzájom a  tešili sa z osobného stretnutia, ktoré sa konalo takmer s dvojročným odstupom.

Vždy sa nájde príležitosť, ako spojiť užitočné s príjemným. Nakoniec každý si je manažérom vlastného zdravia.

„Zdravie je stav úplnej telesnej, duševnej a sociálnej pohody a nielen neprítomnosť choroby alebo postihnutia.“

                                       Svetová zdravotnícka organizácia

Nemám šťastie… Nemám peniaze… Nemám zdravie…

20.07.2024

Určite ste sa stretli s človekom, ktorý túži po šťastí, nakoniec, kto by netúžil. Ibaže, tento „človiečik“ má v repertoári životných tém iba také vety, ktoré so železnou pravidelnosťou začínajú slovom N E M Á M. Tento raz sa podelím o zážitok z cestovania vlakom. Cesta zo Zvolenia do Bratislavy trvá niekoľko hodín, prisadla som si do kupé, kde [...]

Všetko s mierou a platí to aj o vode…

12.07.2024

Hoci je voda pre život nesmierne dôležitá slovné spojenie „všetko s mierou“ platí aj o vode. Tým však v žiadnom prípade nechcem podceňovať pitný režim, a už vôbec nie v týchto extrémne horúcich dňoch. Pekne po poriadku, začnem prepotrebnou hydratáciou organizmu s otázkou: „Dodržiavame pitný režim?“ Je všeobecne známe, že v extrémnych [...]

Čože sa to stalo, čo sa prihodilo?

06.07.2024

Príbeh, či historka? Už samotné slovo „príbeh, historka“ nás nabáda zbystriť pozornosť. Príbehy priťahujú našu pozornosť… Okrem samotného príbehu, historky je dôležitý aj rozprávač. On vdýchne dušu príbehu. Príbeh môže byť inšpiratívny, motivačný, ale rovnako môže byť odstrašujúci. V každom prípade môže byť poučný, či už [...]

Trump atentát

FBI potvrdila, že Trumpa zasiahla do ucha guľka atentátnika alebo jej fragment

27.07.2024 08:58

Federálny úrad pre vyšetrovanie ukončil dohady a konšpiračné teórie ohľadne príčiny Trumpovho zranenia.

Usain Bolt

KVÍZ: Najslávnejší olympijskí víťazi všetkých čias, poznáte ich?

27.07.2024 08:35

V Paríži sa práve začali hry XXXIII. olympiády a my sa pozrieme do histórie. Kto sú najúspešnejší športovci všetkých čias? Otestujte sa.

vojna na Ukrajine, Grad

ONLINE: Šéf estónskej rozviedky: Putin má zdroje na vojnu aj v roku 2025, ale tiež ťažké straty

27.07.2024 07:10, aktualizované: 07:56

Ukrajine sa podarilo odvrátiť veľký ruský útok v Doneckej oblasti - Rusko napreduje, ale s veľkými stratami, uviedol šéf estónskej rozviedky Ants Kiviselg.

krizovatka-d1-d4

Diaľnica D1 v smere z Trnavy do Bratislavy je do obeda uzavretá

27.07.2024 07:04

Diaľnica D1 v úseku od 27. do 12,5. kilometra v smere z Trnavy do Bratislavy je do 12.00 h úplne uzavretá.

anina

Svet robí cestu ľuďom, ktorí vedia kam idú. (Ralph Waldo Emerson)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 135
Celková čítanosť: 254962x
Priemerná čítanosť článkov: 1889x

Autor blogu