Založ si blog

OZ Šanca pre pečeň – edukačný, rekondično-rehabilitačný pobyt – Štrbské Pleso

Začiatkom mája tohto roku  som absolvovala edukačný, rekondično-rehabilitačný pobyt na Štrbskom Plese. OZ združuje pacientov, ich rodinných príslušníkov i sympatizantov.

Choroby pečene spôsobuje iba alkohol! Pravda alebo mýtus?  Často som počula, ako niekto hovorí: „Nepijem, tak sa mi s pečeňou nemôže nič stať.“ Ibaže to je veľký OMYL. Choroby pečene nie sú iba dôsledkom nadmerného užívania alkoholu, ale aj dôsledok nezdravého životného štýlu, nevyváženej stravy a samozrejme nedostatku pohybu.

Odborníci čoraz častejšie upozorňujú na výskyt tzv. nealkoholovej steatózy (stukovatenej) pečeni. Štatistiky hovoria, že  nealkoholické tukové ochorenie pečene v súčasnosti postihuje až ¼ populácie , objavuje sa dokonca u detí a dospievajúcich.

Táto choroba pečene je zákerná v tom, že na začiatku nemá pacient žiadne príznaky. Hromadenie tuky vie organizmus dlhodobo zvládať. Chorobu často objaví až náhodné SONO brucha.

Ako sa prejavuje problém s pečeňou? Zvýšenou únavou, spomaleným trávením, výsypom na koži alebo tlakom pod pravým rebrovým oblúkom. ZASIAHNIME skôr ako dôjde  k zhoršeniu zdravotného stavu.

EDUKAČNY PROCES si definujeme, ako proces získavania vedomostí s cieľom, aby každý, kto prejaví záujem bol informovaný o podstate a riziku ochorenia pečene. Uvedomujeme si, že sprostredkovanie informácii je iba jedným krokom, nasledovať by mala zmena v správaní, zmena životného štýlu.

ČO SME SA DOZVEDELI?

MUDr. Ľubomír Skladaný, PhD., SIRIUS 21, popredný slovenský hepatológ, informoval o výskumnom programe a požiada o spoluprácu na účasti programu, najmä jeho propagáciou.

MUDr. Svetlana Adamcová Selčanová, PhD., HEPATOCELULÁRNY KARCINÓM, skúsenosti s liečbou a výsledky.

Výživové doplnky podporujúce imunitný systém:

BERBERIN pre zdravú pečeň  + One Pharma – NA VAŠOM ZDRAVÍ NÁM ZÁLEŽÍ.

Na voľné chvíle sa nám ponúkali turistické trasy v okolí Štrbského Plesa, ktoré sú viac, či menej náročné. Využili sme  Wellness hotela Trigan – rehabilitačný bazén + sauny a samozrejme po večeroch individuálne rozhovory, ktoré sme si užívali, podporovali sa navzájom a  tešili sa z osobného stretnutia, ktoré sa konalo takmer s dvojročným odstupom.

Vždy sa nájde príležitosť, ako spojiť užitočné s príjemným. Nakoniec každý si je manažérom vlastného zdravia.

„Zdravie je stav úplnej telesnej, duševnej a sociálnej pohody a nielen neprítomnosť choroby alebo postihnutia.“

                                       Svetová zdravotnícka organizácia

Víno pije, vodu káže alebo Reči sa hovoria, chlieb sa je…

20.04.2024

Začala som slovenskými prísloviami, pokračovať by som chcela generačnými problémami. Mám pocit, akoby sa pomyslené generačné nožnice roztvárali stále viac a viac. Nechápem autorov niektorých internetových, zvukových a printových príspevkov, ktorí neváhajú prilievať „olej do ohňa“. Iste, nič nie je biele, ani čierne, ale zovšeobecňovať problémy [...]

Život a smrť – krehká hranica

15.04.2024

Existuje vôbec hranica medzi životom a smrťou? Nechcem navodiť situáciu filozofických, či náboženských otázok. Skôr sa chcem zamýšľať nad zlomovými životnými situáciami v dôsledku, ktorých život končí a nastáva smrť. Život je to najdrahšie, čo máme a dostaneme ho iba raz. Často sa stretávam sa tým, že ľudia prirovnávajú svoj život [...]

Propaganda, propaguj, rozširuj…

11.04.2024

Komu, čo vyhovuje to propaguje, rozširuje… Myslím si, že sa to týka aj volebného práva a práva mať názor. Mám pocit, že si to vysvetľujeme každý po svojom. „Volebné právo je všeobecné, rovné a priame, a vykonáva sa tajným hlasovaním. Podmienky výkonu volebného práva ustanoví zákon“ (Ústava SR). Názor – mienka, pohľad, [...]

remišová

Remišová: Konanie premiéra vykazuje známky zastrašovania súdnej moci

25.04.2024 13:50

Remišová to uviedla v reakcii na utorkovú kontrolu rezortu spravodlivosti na najvyššom súde.

SR súdy Kuffovci napadnutie farmár POX

Pojednávanie s Kuffovcami bude pokračovať v júli

25.04.2024 13:18

Súdny proces pokračoval výpoveďou ďalšej svedkyne.

Most v Poprade

V Poprade hrozí, že skolabuje doprava. Pomôcť má bezplatná jazda po diaľnici okolo mesta

25.04.2024 12:45

Je to problém, ktorý trápi vodičov v Poprade už roky. Štvorprúdovka vedúca z centra mesta do Kežmarku sa pod železničným mostom zužuje do dvoch pruhov.

polícia

Opitý vodič zdemoloval tri autá, nafúkal takmer 2,7 promile

25.04.2024 12:19

Škodu na vozidlách predbežne vyčíslili na približne 4 200 eur.

anina

Svet robí cestu ľuďom, ktorí vedia kam idú. (Ralph Waldo Emerson)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 125
Celková čítanosť: 228201x
Priemerná čítanosť článkov: 1826x

Autor blogu