Založ si blog

Thurzo-Fugger zážitková expozícia

V Banskej Bystrici oprášili vyše 500 ročnú históriu v novej zážitkovej expozícii, ktorú nájdete v Barbakáne, v historickej časti mesta.

Z dostupných materiálov sa dozvedáme o Turzovsko-Fuggerovskej spoločnosti s Medeným hámrom, ktorá sa do histórie mesta Banská Bystrica, širšieho okolia a baníctva zapísala  „medenými“ písmenami.

Thurzo-Fuggerovská spoločnosť bola na svoju dobu považovaná za svetový unikát so svojim Medeným hámrom, ktorý produkoval hotové medené výrobky určené priamo pre spotrebiteľa.

Milujem históriu, preto ma informácia oslovila hneď na prvý raz. Navštívila som zážitkovú expozíciu spolu s priateľkami Boženkou a Lydkou. Prostredníctvom  našich zážitkov ponúkam malú upútavku na jedinečnú zážitkovú expozíciu.

Čo môžete vidieť?

Pre mňa osobne to bol prvý zážitok s využitím moderných technológii, ako sú dotykové obrazovky, 3D vizualizácia, 360° vizualizácia. Prostredníctvom nich sme sa pomyslene poprechádzali vo výrobných priestoroch Medeného hámra v čase jeho najväčšej slávy.

Celou expozíciou vedie časová os,

kde pomocou  augmentovanej reality- pomocou mobilných telefónov majú účastníci možnosť oboznámiť sa  s jednotlivými etapami baníckej histórie regiónu.

Ďalším zaujímavým sprístupnením histórie sú „živé obrazy“ Ján Thurzo a Jakob Fugger rozprávakú o  najväčšom podniku svojej doby na prelome 15.a 16.storočia. O vzniku Banskej Bystrice  veľa zaujímavého prezradí prvý richtár Ondrej.

Ďalšie informácie sa týkali obcí v okolí Banskej Bystrice, kde môžeme dodnes pozorovať stopy baníckej histórie:  Špania Dolina, Staré Hory, Ľubietová či Malachov.

Zážitková expozícia v Barbakáne je otvorená každý deň od 10:00 hod. do 18:00 hod. Odporúčam nahlásiť sa vopred, najmä pokiaľ ide o skupinu. My sme mali šťastie, prišli sme pred desiatou hodinou, ešte pred prvou ohlásenou skupinou.

Kontakt: T: 048/4330629, prípadne e-mail: tfze@banskabystrica.sk

Lepšie raz vidieť, ako 100x počuť!

Fotografie: autorka blogu

Život a smrť – krehká hranica

15.04.2024

Existuje vôbec hranica medzi životom a smrťou? Nechcem navodiť situáciu filozofických, či náboženských otázok. Skôr sa chcem zamýšľať nad zlomovými životnými situáciami v dôsledku, ktorých život končí a nastáva smrť. Život je to najdrahšie, čo máme a dostaneme ho iba raz. Často sa stretávam sa tým, že ľudia prirovnávajú svoj život [...]

Propaganda, propaguj, rozširuj…

11.04.2024

Komu, čo vyhovuje to propaguje, rozširuje… Myslím si, že sa to týka aj volebného práva a práva mať názor. Mám pocit, že si to vysvetľujeme každý po svojom. „Volebné právo je všeobecné, rovné a priame, a vykonáva sa tajným hlasovaním. Podmienky výkonu volebného práva ustanoví zákon“ (Ústava SR). Názor – mienka, pohľad, [...]

ORCHIDEA – jemná krása

30.03.2024

Učarovala mi jemná krása orchidey. Nevynechám žiadnu príležitosť, a tak bolo úplne samozrejme, že som absolvovala cestu do Martina, do Slovenského národného múzea – Múzea Andreja Kmeťa, na výstavu pod názvom: Trópy v Turci – exotické orchidey. Potešenie pre oči i pre dušu. Orchidey sú stále žiadané interiérové rastliny v domácnosti, [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

anina

Svet robí cestu ľuďom, ktorí vedia kam idú. (Ralph Waldo Emerson)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 124
Celková čítanosť: 225330x
Priemerná čítanosť článkov: 1817x

Autor blogu