Založ si blog

Krása v dreve ukrytá

Drevené vyrezávané kríže na Podpoľaní – Naozajstná krása v dreve ukrytá. Upútavka, môj rodný kraj.

Úvodom niekoľko všeobecne dostupných informácií. Verím, že oslovím pár spriaznených duší nadchnutých pre ľudovú kultúru.

Vznik drevených vyrezávaných krížov, ako sa dozvedáme z dostupnej literatúry v minulosti podmienilo niekoľko faktorov:

  1. Bohatstvo lesov – dostatok dreva
  2. Spôsob života – odľahlosť lazníckych osád nútila obyvateľov k sebestačnosti
  3. Umelecké nadanie ľudí.

Na Podpoľaní nájdeme dva typy drevených vyrezávaných krížov:

1) Prícestné

2) Náhrobné

Prícestné kríže –  nájdeme pozdĺž ciest, pri rázcestiach, na krížnych cestách, mali odháňať zlé sily. Kríže mali tiež slúžiť na požehnanie dobra a na odvrátenie zla. Rozhodne boli silným symbolom katolíckej cirkvi.

Náhrobné kríže –  náhrobníky, používali sa označenie miesta hrobu. Kríž sa údajne začal vyrábať ešte za života človeka alebo tesne po jeho smrti s tým, že sa doplnilo jeho meno. Kríže vyhotovovali laickí výrobcovia, spravidla z rodiny alebo niekto z dediny. Ľudia, ktorí mali umelecké nadanie.

Menšie, náhrobné kríže označujú miesta posledného odpočinku zosnulých aj dnes. Možno ich nájsť na detvianskom cintoríne a v expozícii na Kalvárii v Detve. Tieto kríže sú súčasťou národného kultúrneho dedičstva.

Každý jeden kríž je jedinečný svojím zdobením a vzormi. Stojí za to zastaviť sa v Detve. Navrhujem, už teraz si naplánujte výlet do krásneho kraja pod Poľanou, do  Detvy a okolia.

Poznámka: autorka blogu je autorkou fotografií

Život a smrť – krehká hranica

15.04.2024

Existuje vôbec hranica medzi životom a smrťou? Nechcem navodiť situáciu filozofických, či náboženských otázok. Skôr sa chcem zamýšľať nad zlomovými životnými situáciami v dôsledku, ktorých život končí a nastáva smrť. Život je to najdrahšie, čo máme a dostaneme ho iba raz. Často sa stretávam sa tým, že ľudia prirovnávajú svoj život [...]

Propaganda, propaguj, rozširuj…

11.04.2024

Komu, čo vyhovuje to propaguje, rozširuje… Myslím si, že sa to týka aj volebného práva a práva mať názor. Mám pocit, že si to vysvetľujeme každý po svojom. „Volebné právo je všeobecné, rovné a priame, a vykonáva sa tajným hlasovaním. Podmienky výkonu volebného práva ustanoví zákon“ (Ústava SR). Názor – mienka, pohľad, [...]

ORCHIDEA – jemná krása

30.03.2024

Učarovala mi jemná krása orchidey. Nevynechám žiadnu príležitosť, a tak bolo úplne samozrejme, že som absolvovala cestu do Martina, do Slovenského národného múzea – Múzea Andreja Kmeťa, na výstavu pod názvom: Trópy v Turci – exotické orchidey. Potešenie pre oči i pre dušu. Orchidey sú stále žiadané interiérové rastliny v domácnosti, [...]

trump. súd

Muž, ktorý sa zapálil pri súdnej sieni počas procesu s Trumpom, zomrel

20.04.2024 10:37

Muž, údajne zo štátu Florida, rozdával podľa svedkov v parku letáky obsahujúce konšpiračné teórie.

North Korea tensions balistické strely test

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

20.04.2024 09:47

KĽDR tiež vykonala skúšobný štart protilietadlovej rakety nového typu "Pyoljji-1-2" v Západnom mori.

Grasalkovičová záhrada

Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni

20.04.2024 08:57

Pripravené sú prehliadky bežne neprístupných miest, výstavy, divadelné predstavenia, koncerty, workshopy či jazdy historickými vozidlami i Propelerom na druhú stranu Dunaja.

anina

Svet robí cestu ľuďom, ktorí vedia kam idú. (Ralph Waldo Emerson)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 124
Celková čítanosť: 225575x
Priemerná čítanosť článkov: 1819x

Autor blogu