Založ si blog

Pozitívne mysli, pozitívne ži. Veď, toto!

Zrejme prichádzam s témou, ktorú niektorí čitatelia príjmu s dešpektom. Už s tým mám určité skúsenosti… Pravda, sme jedineční, naša jedinečnosť vychádza z rozdielnosti. A v jedinečnosti je naša hodnota.

      Napriek tomu očakávam, že sa tu niekto zastaví, zamyslí sa nad témou, začíta sa a možno sa stotožní s mojimi myšlienkami. Niekto iný to možno odmietne hneď v úvodu, lebo je to téma mimo jeho záujmu. Ďalší môže pokojne povedať, že takéto a podobné témy považuje za parapsychológiu. To je právo každého, sloboda nášho rozhodovania.

      Pozitívny – kladný, úspešný postoj.  Čo môžeme chcieť viac. Ibaže, niekedy viac hovoríme, ako konáme a pritom sa čudujeme, že niečo „nefunguje“. Často netreba veľa teoretizovať. Stačí si stanoviť pár praktických rád, určiť si hranice, aby naša myseľ nebola atakovaná negatívnymi podnetmi a negatívnymi myšlienkami.

     Vychádzam z aktuálnej situácie. Skúsme si predstaviť koľko sťažnosti, „nárekov“,  koľko nadávok a vulgarizmov sme si vypočuli iba za niekoľko ostatných dní. Nadávame na všetko a na všetkých. Úmyselne nehovorím na, čo nadávame. Každý si situácie a dôvody dosadí podľa svojich osobných skúseností. „Inšpirácii“ je nesmierne veľa. Čo s tým?

       Nie vždy sa môžeme situácii a sťažovateľovi vyhnúť. V každom prípade by sme mali mať na pamäti, že nie je dôležité, čo sa stalo, ale ako sa k tomu postavíme.

        Čo urobiť, ak sme stretli alebo dokonca pravidelne pri nejakých príležitosti stretávame notorického sťažovateľa? V prvom rade by sme si mali položiť otázky:

  • Môžem to zmeniť?
  • Mám sa s tým zmieriť?
  • Mám od toho utekať?

      Odpovede budú záležať aj od toho, aký máme osobný vzťah s „dušou nespokojnou“. Rozhodne sa to nedá použiť v každom prípade. Rozhodovanie bude zložité najmä, ak ide o rodinné väzby. Neustále sťažovanie neprispieva k pohode sťažovateľovi, ešte viac škodí človeku, ktorého si sťažovateľ vybral pre svoje „náreky“. Vzájomne sa oberajú o pokojný život. Jeden i druhý strácajú dôležitú životnú energiu.

      Inak sme „náreky“ iných znášali, keď sme boli mladší. Tak, ako pribúdajú roky ubúdajú nám sily vyrovnať so stresovými situáciami a sily na riešenie nepríjemných situácii, či konfliktov. Oveľa viac  potrebujeme vo svojom okolí ľudí, ktorí nás majú radi takých, akí sme. Ľudia, ktorí prinášajú do nášho života svetielka nádeje. Vytvárajú podmienky – pozitívne myslieť a pozitívne žiť.

      Určite neexistuje univerzálna rada, každý musí na to prísť sám, ako sa oprostiť od negatívnych situácií, od negatívnych ľudí, aby nás neťahali so sebou smerom dolu. Možno my staneme ich „svetielkom“, ktoré ich vytiahne hore.

      Isteže, dôležitý je pocit pohody a pokojný život. Ibaže, výsledkom pozitívneho myslenia nemá byť iba pocit,  ale najmä jeho výsledok – čin, ktorý ho podporuje. Iba činy zmenia môj, tvoj, náš svet a zbavia nás zbytočných „nárekov“.

     Ak máme pozitívne očakávanie, skôr či neskôr príde… Skúsenosti mnohých ľudí potvrdzujú, že takmer vždy dostaneme to po čom túžime. Ak sa slová skúsenejších nenaplnia, nič nepokazíme. Pozývajme do svojho života dobro. 

„Dobre vidíme iba srdcom, to hlavné je očiam neviditeľné.“

Antoine de Saint-Exupéry francúzsky spisovateľ a pilot 1900 – 1944

Vieme hovoriť, vieme písať. Znamena to, že vieme aj komunikovať?

23.03.2024

Nič nové na svete: hádky, konflikty, názorové nezhody často vznikajú, ako dôsledok komunikácie. Presviedčajú ma o tom debaty na rôznych úrovniach. Podľa môjho názoru to platí v reálnom živote i v tomto virtuálnom. Paradoxom doby sa stáva, že zdrojom konfliktov je komunikácia, resp. spôsob komunikácie a pritom by efektívna verbálna, [...]

Čistota pol života…

19.03.2024

Vieme byť úžasne vynaliezaví, aj zo slovenského príslovia urobíme politickú tému, či pokus o paródiu. Stretla som sa s názorom, že vraj „čistota pol života“ znamená „umývanie rúk a pranie špinavých peňazí“. Každý to má inak. Niekto nemá, čo prať, zatiaľ iní by možno potrebovali „práčku“, ale ruky by sme si mali umývať všetci. Vrátim [...]

Keď dvaja posudzujú to isté, nemusí to byť to isté…

13.03.2024

Všetci sa usilujeme upevniť si svoje zdravie. Mladším ide o zlepšenie pracovnej schopnosti alebo chcú urýchliť návrat do pracovného procesu. Skôr narodeným, seniorom, dôchodcom ide o predlženie životnej aktivity. Ak má niekto z kúpeľnej liečby frustráciu zrejme to bude iba jeho problém. Jedného takého som našla – blogéra. Ak mal kúpeľnú liečbu pridelenú [...]

trieda, vyučovanie, učiteľ, stredná škola, užitočná,

Čaputová: Učitelia napĺňajú svoje poslanie napriek ich podmienkam

28.03.2024 15:11

Prezidentka sa pedagógom prihovorila pri príležitosti Dňa učiteľov.

machaj

SNS vyzýva riaditeľa RTVS Machaja, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

28.03.2024 15:05

Národniari zároveň oznámili, že sa v tejto súvislosti obrátia na príslušný výbor Národnej rady SR.

žena, nemocnica, lôžko, pacient, tehotná, tehotenstvo, gravidita, pankreas, cukrovka

Fatálne zlyhanie v pražskej nemocnici. Žene urobili potrat pri kontrole, splietli si pacientky

28.03.2024 14:52

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke došlo k obrovskému omylu.

Mahmúd Abbás

Palestínska samospráva má novú vládu

28.03.2024 14:51

Jej predsedom bude dlhoročný poradca prezidenta Muhammad Mustafá.

anina

Svet robí cestu ľuďom, ktorí vedia kam idú. (Ralph Waldo Emerson)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 121
Celková čítanosť: 218796x
Priemerná čítanosť článkov: 1808x

Autor blogu