Založ si blog

Ach, tá zakázaná láska!

      Edita bola v tridsiatich piatich rokoch života plná energie a s radosťou si užívala každú chvíľu. Neplatilo to o Ernestovi,  jej manželovi, akoby strácal dych. Jednoducho Edite nestačil.

„Nie je,  predsa taký starý!“ Sťažovala sa  matke.

„Pätnásťročný vekový rozdiel nič neznamená. Muži v jeho veku chytajú druhý dych,“ povedala matka a rýchlo dodala: „Neželám ti to!“ 

     Nebolo to vekom, jednoducho sa  začal opúšťať. Zhodli sa na tom obidve a pritom si určite spomenuli, ako vznikol tento manželský zväzok. To matka trvala na tom, že sa má  dcéra vydať za Ernesta. Spojila dvoch mladých ľudí, preto, že Ernest bol synom ich rodinných priateľov. Navyše jeho otec mal významné spoločenské postavenie, takú príležitosť si nemohla nechať ujsť. A možno v tom bolo aj čosi viac. To, že medzi Ernestovým otcom a jej matkou bol milenecký vzťah Edita pochopila oveľa, oveľa neskôr.

     Edita bola na začiatku vzťahu zmätená, ale postupne si na Ernesta zvykala. Rodiny sa navštevovali, spoločné víkendy, sviatky i dovolenky. Keď Edita ostala tehotná bolo rozhodnuté – svadba bola na spadnutie. Obidve rodiny začali s intenzívnou prípravou. Všetko muselo byť naj…naj… naj… Svadobné šaty a doplnky z Viedne.

      Organizáciu svadobnej hostiny zverili najprestížnejšej agentúre. Ibaže mladí sa netešili tak, ako sa to od nich očakávalo. Netešili sa vôbec. Ernest sa začal uzatvárať do seba a upadal do akéhosi podozrivého smútku. Edita krátko po svadbe porodila Alžbetku a o tri roky Julka. Ani radosť z deti neprebrala Ernesta z letargie. Žil si svoj život a Edita sa venovala výchove detí. Bola to daň za „zlatú klietku“.

       Nič im nechýbalo, všetko hradil Ernestov otec a synáčik si maľoval, len tak  pre potešenie. Edita sa utešovala, že sa to raz zmení, veľa významných umelcov sa prebíjalo životom podobne ako Ernest. Možno sa raz dočká slávy aj on.

     Edita brala  života tak, ako plynul. Nezamýšľala sa na tým ani nehľadala príležitosť na zmenu. Ako to už býva, príležitosť si našla ju v podobe Milana, ktorý mal sotva dvadsať rokov. Neubránila sa, zamilovala sa a zamilovanému človeku sa nedá radiť. A Ernest? Nevidel, či nechcel vidieť? Možno tak trochu jedno i druhé. Keď návštevy Milana prenikli na verejnosť a začalo sa čosi pošuškávať o nerovnom vzťahu, jediná možnosť, ako si zachovať výhody „zlatej klietky“  bolo, vyhlásiť Milana za milenca Alžbetky – Editinej dcéry.

     História sa zopakovala. Aj Alžbetka sa vydala, lebo to chcela matka. Vlastne v tom čase už vedela, že s Milanom nespáva len ona, ale aj jej matka. Ibaže  to ona čakala jeho dieťa… Krátko po svadbe spoločnú domácnosť opustila. Nový domov našla v Londýne, časom aj nového partnera. Keďže manželstvo bolo viac než formálne rozvod bol bez problémov.  A Milan? Striedal partnerky jednu za druhou a na Alžbetku a jej matku už dávno zabudol. Nikto z nich neprežil naozajstné šťastie, iba preto, že si ho budovali na klamstve.

Zamyslenie na záver:

Úprimnosť prináša pocit bezpečia, klamstvo ho potláča.

Poznámka: podobnosť je čisto náhodná

Život a smrť – krehká hranica

15.04.2024

Existuje vôbec hranica medzi životom a smrťou? Nechcem navodiť situáciu filozofických, či náboženských otázok. Skôr sa chcem zamýšľať nad zlomovými životnými situáciami v dôsledku, ktorých život končí a nastáva smrť. Život je to najdrahšie, čo máme a dostaneme ho iba raz. Často sa stretávam sa tým, že ľudia prirovnávajú svoj život [...]

Propaganda, propaguj, rozširuj…

11.04.2024

Komu, čo vyhovuje to propaguje, rozširuje… Myslím si, že sa to týka aj volebného práva a práva mať názor. Mám pocit, že si to vysvetľujeme každý po svojom. „Volebné právo je všeobecné, rovné a priame, a vykonáva sa tajným hlasovaním. Podmienky výkonu volebného práva ustanoví zákon“ (Ústava SR). Názor – mienka, pohľad, [...]

ORCHIDEA – jemná krása

30.03.2024

Učarovala mi jemná krása orchidey. Nevynechám žiadnu príležitosť, a tak bolo úplne samozrejme, že som absolvovala cestu do Martina, do Slovenského národného múzea – Múzea Andreja Kmeťa, na výstavu pod názvom: Trópy v Turci – exotické orchidey. Potešenie pre oči i pre dušu. Orchidey sú stále žiadané interiérové rastliny v domácnosti, [...]

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 21:24

K incidentu došlo krátko po tom, ako sa skončil výber 12 porotcov a ich šiestich náhradníkov v procese, v ktorom je Trump obvinený z podplácania pornoherečky.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

anina

Svet robí cestu ľuďom, ktorí vedia kam idú. (Ralph Waldo Emerson)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 124
Celková čítanosť: 225506x
Priemerná čítanosť článkov: 1819x

Autor blogu