Založ si blog

Veď je to len tráva, ibaže bol to omyl…

Keď prišla Zuzka na vysokú školu všetkým bolo jasné, že ide o šikovnú babu. Prvý semester zvládla vynikajúco a pritom stíhala brigády. Myslela na rodičov a na dvoch mladších súrodencov. Zarobila celkom slušne, ibaže prostredie nebolo najvhodnejšie. Práca za barovým pultom do neskorých nočných hodín prináša veľa pokušenia.

    Jednu letnú noc, keď práve skončila náročnú službu, čakal na ňu Peter. Nevedela o ňom veľa. Iba, že je študent z vyššieho ročníka sociológie. Stretávali sa v menze. Zuzka sa mu páčila. Cítila to. Aj on ju zaujal. Teplá letná noc, ako stvorená posedieť si parku  na lavičke a prehodiť pár slov. 

     Ten večer jej Peter ponúkol marihuanovú cigaretu. „Daj si, budeš mať lepšiu náladu,“ posmeľoval ju.

     „Ja a drogy! To nemyslíš vážne!“ Rezolútne odmietla jeho návrh a ešte dodala: „Nikdy!“

      „To nie je droga,“ povedal. „To je len tráva.“ Ten večer Zuzka odolala, ale neodolala tomu, aby sa s Petrom stretávala. Nakoniec neodolala ani tej cigaretke.

      Pri ďalšom pokuse, keď jej Peter ponúkal cigaretu povedala s určitou dávkou sebaistoty: „Iba jeden ťah.“ Peter sa ujal iniciatívy a hneď jej poskytoval inštrukcie.

      „Potiahneš dym do pľúc, zadržíš dych a potom vydýchneš.“ Keď Zuzka vydýchla dym pripadala si ako opitá. V eufórii asi nevedela, čo robí, inak by nežiadala: „Daj mi ešte!“ 

     Po niekoľkých ďalších šlukoch pociťovala stále väčšiu eufóriu. Zapáčilo sa jej to. Ani netušila, ako a kedy prišla na privát. Ešte, že nasledujúci deň bola nedeľa.

     Ďalšieho stretnutia s Petrom sa nemohla dočkať. S odstupom času nefajčila len v prítomnosti Petra a jeho priateľov, ale s marihuanovou cigaretou vítala každé ráno.

     „To je fantastické,“ pochvaľovala si situáciu. Ibaže k opojeniu potrebovala stále viac. Vtedy jej to nepripadalo nebezpečné, práve naopak. „Pozrite sa koľko dokážem vyfajčiť,“ chválila sa bez výčitiek svedomia.

      „A, čo závislosť, na to nemyslíš?“ Varovala ju kolegyňa z baru. Máličko sa zamyslela, ale vzápätí si spomenula na Petrove slova, ktoré sebaisto zopakovala: „Tráva nie je o nič viac návyková ako káva.“  Zuzka si ešte stále verila a dodala: „Keď budem chcieť prestanem!“

      Matka cíti, keď sa niečo deje, nebolo tomu inak ani v prípade Zuzkinej mamy. Pri každej návšteve  sa s obavou pýtala:  „A čo skúšky?“

„Všetko je v poriadku,“ uisťovala Zuzana a predstierala pokoj. Vždy bola bezproblémové dieťa, prečo jej neveriť. Matka  rýchlo zavrhla vtieravé myšlienky. V poriadku to, žiaľ, nebolo. V partii, do ktorej Zuzka zapadla sa nielen fajčila marihuana, ale sa aj pilo, a nie málo. V tej dobe jej už nezáležalo na nikom a na ničom. Prestala chodiť na prednášky, stratila energiu, motiváciu a upadla do apatie. Tešila sa len na ďalšiu dávku. Možno si to aj uvedomovala, lebo si v tom čase do denníčka zapísala:

 „Tráva je ako víchor, kmáše ma z boka na bok. Strácam sa…“

      Domov chodila čím ďalej, tým menej. Naučila sa všetky triky, ako zamaskovať svoj stav. Na červené oči používala očné kvapky, kloktala ústnou vodou a do vody si pridávala škoricu. Aj, keď dávky marihuany zvyšovala, nepostačovali. Začala experimentovať s LSD, kokaínom a amfetamínom. V tom čase bolo rodičom  jasné, že sa  ich dcéra pohybuje na šikmej ploche. Prerušila štúdium, len formálne, veď na prednášky už dávno nechodila a na naliehanie rodičov sa vrátila do rodného mesta. Napriek opatreniam, ktoré rodičia urobili, opäť si našla partiu s rovnakou „krvnou skupinou“ a topila sa v bahne. Domáce väzenie? Dospelej žene? Urobili to, ale  opäť nepomohlo. Zlom nastal, keď sa raz po prehýrenej noci vracala s partiou domov. Išli autom. Napriek stavu, v akom sa Zuzka nachádzala, zo zadného sedadla zaregistrovala, že  tachometer ukazoval stošesťdesiat. „Peter, brzdi!“ Kričala ako duchom zbavená. A on nie, že zabrzdil, ale ešte pridal, a z rýchlej jazdy sa tešil, ako malý chlapec, keď si púšťa autíčka po autodráhe. Zastavil ich až náraz do stromu. To bolo posledné na, čo si Zuzka pamätala.

     Otupená alkoholom a drogami ani si nevšimla, že je poranená. Chcela pomáhať priateľom, ibaže tí už žiadnu pomoc nepotrebovali. Hroznú haváriu prežila iba ona.

      „Nevedela som, že Peter pil,“ vedome klamala rodičom, keď ju navštívili na traumatologickom oddelení. Chceli jej veriť, ale nemohli. Matka ju chytila za ruku a povedala: „Nič nie je dôležitejšie iba to, že žiješ!“ Rodičia ju začali prísnejšie sledovať. Aj Zuzka urobila dôležité rozhodnutie, podrobila sa protidrogovej liečbe.

     Ako tak sa dostala z havárie i zo závislosti, ale trvalo to len krátko. Pevná vôľa jej nevydržala. Najmä, keď ju vyhľadal Martin, spolužiak zo strednej. Najskôr to bolo celkom nevinne a potom s určitým cieľom. Experimentoval s drogami. Jedného dňa, keď bola Zuzka sama doma šnupali s Martinom kokaín. Strácala zábrany. Dohodli sa, že budú prežívať niečo ako „závod bielou divočinou.“

     „Paráda…,“ tešila sa Zuzka novej príležitosti. Ibaže po chvíli sa rozklepala. Chcela to mať pod kontrolou, upokojiť sa.  Ibaže, srdce jej išlo vyskočiť z hrudi. Hystericky začala kričať: „Zavolaj  záchranku, potrebujem lekára!“ Martin vytočil číslo 112, dvere nechal pootvorené a zbabelo  ušiel.

     Keď matka zistila, že jej dcéra opäť zlyhala, že je na JIS-ke potom, čo sa predávkovala kokaínom zúfalo plakala, nevedela ako ďalej.

     „Dostala si sa opäť na dno, ale máme ťa radi, už ťa nespustíme z očí,“  rázne povedal otec. A bolo rozhodnuté. Opäť pobyt v liečebni a v lete celý mesiac pri mori, dostali ju z dosahu Martina a jemu podobným. Keď sa Zuzka vrátila domov bola pevne rozhodnutá, že zmení svoj život. Nie vždy sa to podarí. Jej sa to našťastie podarilo.

     Začala tam, kde pred tromi rokmi skončila. Vrátila sa  na vysokú školu a doštudovala. Spomenula si na svoje začiatky, na veľkú snahu nielen študovať, ale aj zarábať a pomáhať rodine. Nakoniec  paradoxne z rodinného rozpočtu išla veľká časť finančných prostriedkov práve na jej záchranu. Preto je teraz  rad na nej.

      Zahrávala sa s osudom. Autonehoda a užívanie drog sa podpísali pod jej zdravie napriek tomu hovorí:

„Mala som úžasné šťastie!“ a s pokorou a dodáva: „Skoro som prehrala život kvôli obláčiku sladkej vône dymu, tak málo chýbalo…“

„Teraz som úplne iný človek.“ Túto vetu použije Zuzka vždy, keď s niekým hovorí o kríze, ktorú prežila. Svoj životný príbeh rozpráva, tým ktorí nastúpili na rovnakú cestu ako kedysi ona. Pracuje v centre liečby drogovej závislosti. Svojim klientom sa snaží ukotviť myšlienku: Ján Vodňanského: „Neberte drogy, lebo si drogy zoberú vás.“

Zamyslenie na záver:

Drogy sa týkajú svojim spôsobom všetkých! Včasná  pomoc je na mieste, pomôže predísť dlhodobým  fyzickým i psychickým ťažkostiam.

Nezatvárajme oči!

Víno pije, vodu káže alebo Reči sa hovoria, chlieb sa je…

20.04.2024

Začala som slovenskými prísloviami, pokračovať by som chcela generačnými problémami. Mám pocit, akoby sa pomyslené generačné nožnice roztvárali stále viac a viac. Nechápem autorov niektorých internetových, zvukových a printových príspevkov, ktorí neváhajú prilievať „olej do ohňa“. Iste, nič nie je biele, ani čierne, ale zovšeobecňovať problémy [...]

Život a smrť – krehká hranica

15.04.2024

Existuje vôbec hranica medzi životom a smrťou? Nechcem navodiť situáciu filozofických, či náboženských otázok. Skôr sa chcem zamýšľať nad zlomovými životnými situáciami v dôsledku, ktorých život končí a nastáva smrť. Život je to najdrahšie, čo máme a dostaneme ho iba raz. Často sa stretávam sa tým, že ľudia prirovnávajú svoj život [...]

Propaganda, propaguj, rozširuj…

11.04.2024

Komu, čo vyhovuje to propaguje, rozširuje… Myslím si, že sa to týka aj volebného práva a práva mať názor. Mám pocit, že si to vysvetľujeme každý po svojom. „Volebné právo je všeobecné, rovné a priame, a vykonáva sa tajným hlasovaním. Podmienky výkonu volebného práva ustanoví zákon“ (Ústava SR). Názor – mienka, pohľad, [...]

Rusko, Ukrajina, vojna, konflikt, Donbas

Omilostení zločinci páchajú v Rusku zverstvá. Brutálne vraždy a znásilnenia veteránov z frontu otriasli krajinou

24.04.2024 16:17

Bývalý vojak svoju obeť najskôr uškrtil a potom rozrezal jej telo na menšie časti, ktoré natlačil do dvojice kufrov. Ďalší brutálne zavraždil a znásilnil penzistku.

súdna rada výbor

Výbor odobril odvolanie členov súdnej rady, Mazák a Majerník to odmietajú

24.04.2024 15:20

Koaliční poslanci odvolávanie odôvodňujú stratou dôvery a pochybnosťami o svedomitom výkone právomocí členov.

medveď

V okolí obce Košická Belá sa vodičovi pred autom zjavil medveď

24.04.2024 14:52

Polícia vyzýva na ostražitosť a opatrnosť.

sneh, bratislava, sneženie

SHMÚ upozorňuje na sneženie na severnom Slovensku

24.04.2024 14:21

Meteorológovia vydali výstrahu prvého stupňa.

anina

Svet robí cestu ľuďom, ktorí vedia kam idú. (Ralph Waldo Emerson)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 125
Celková čítanosť: 228080x
Priemerná čítanosť článkov: 1825x

Autor blogu