Založ si blog

„Búrlivák“ ako Janko Kráľ…

Nechcem znevážiť Janka Kráľa, národného buditeľa a predstaviteľa romantizmu. Jedného z najvýznamnejších a najradikálnejších básnikov štúrovskej generácie, ktorý bol často  označovaný ako „básnik-burlivák“.

Hoci som dávno prestala drať školské lavice, ako dnes si pamätám text z literatúry, kde  pri jeho mene bolo uvedené: „…Janko Kráľ chodil po dedinách a burcoval ľud“.

Ako  Janko Kráľ…

Koľkým ľuďom by dnes  patril prívlastok „búrlivák“. Dnes nechodia burcovať ľud po dedinách. Úplne im stačí, že sú na sociálnych sieťach, kde je ideálna pôda. Ja som našťastie iba na jednej sociálnej sieti. Nemám úmysel celkom sa izolovať, ale tiež mi to bohato stačí.

Advent, Vianoce, vraj by sme sa mali zastaviť, upokojiť, ale my NIE! Ani za ten šíry svet nám to nedá.

Určite nie som sama, komu chýba zmysel konania dnešných „búrlivákov“. Tým nechcem povedať, že som spokojná, že akceptujem všetko a všetkých. Dožila som dobu, ktorej veru nerozumiem.

Nechcem byť nespravodlivá, lebo aj na internete je veľa autorov, ktorí svojimi názormi pozitívne ovplyvňujú verejnú mienku. Rada si prečítam názory iných ľudí, často ich akceptujem, s mnohými sa stotožním. Ibaže, obávam sa, že na základe internetovej diskusie sa ešte nič podstatné nezmenilo. Neočakávam, že sa niečo zmení aj, keď internet má silný potenciál, veľkú silu, ak je správne využívaný.

Žiaľ, v ostatnom čase sa najčastejšie darí ľudí rozhádať sa. Už ani neviem koľko rôznych a protichodných  „prúdov tečie“ sociálnymi sieťami. Kto je proti komu. Koľko zlosti, arogancie dokážu ľudia vyprodukovať. Niekedy mi diskusia dokonca pripadá ako provokácia. Niekto prehodí pár slov, možno chcel niekomu urobiť dobre, ibaže, neurobil. Naopak poskytol mu „medvediu službu“. Bol to zámer autora, diskutujúceho alebo sa to podarilo náhodou?

A tak ide deň za dňom, týždeň za týždňom, mesiac za mesiacom Zanedlho budem môcť  povedať, že aj rok za rokom. Osobne registrujem, žijem v tejto „novej dobe“ celých 21 mesiacov.

Nechce sa mi veriť, že  sa na  Slovensku  nenájde osobnosť, ktorá by mala čestné úmysly s ľuďmi tejto krajiny. Osobnosť, ktorá by dokázala spojiť čestných a spravodlivých ľudí. Byť vodcom, bossom… Naozaj dokáže politika zmeniť ľudí na nepoznanie? Osobne si myslím, že Slovensko má veľa odborníkov z každej oblasti života, iba netuším, kedy sa prejavia tak, že ich bude počúvať a akceptovať väčšina.

Statusu, ktorý popisujem sa zvykne hovoriť: „Psy brešú a karavána ide ďalej.“ Mnohí sa snažia ísť proti prúdu, nedarí sa. Mali by sme počúvať ľudí, ktorým dôverujeme. Rozhodovať by sme sa mali na základe svojho vnútorného kompasu, ktorým je naše svedomie, srdce a um. Aspoň ja to tak cítim.

Veľmi by chcela vidieť komu sa podarí našu krajinu vyviesť z tohto začarovaného kruhu. Neverím, že to dožijem, ale som vďačná za život, ktorý som žila a prežila v storočí, do ktorého som sa narodila.

Dnes máme poslednú 4.adventnú nedeľu, skúsme ju prežiť ešte v pokoji. Nenechajme sa vyprovokovať k nerozumnej a zbytočnej diskusii. Zoberme si z dnešného dňa to, čo je pekné, vždy sa niečo nájde. Šírme dobro a lásku  doma v rodinnom kruhu a všade tam, kde vkročí naša noha či to bude veľký obchod alebo malý obchodík, MHD, zdravotnícke zariadenie…

Možno si teraz poviete, veď aj ona iba píše, opisuje, kritizuje… Máte  pravdu, píšem a verím, že nikoho nenahnevám, naopak, že sa pridáte ku mne a urobíte niekomu pekný deň, hoci iba milým a láskavým slovom. Veď stále platí:

„Spravodlivosť je vlastnosť mužov, láskavosť vlastnosť žien.“ 

Arthur Schopenhauer

Víno pije, vodu káže alebo Reči sa hovoria, chlieb sa je…

20.04.2024

Začala som slovenskými prísloviami, pokračovať by som chcela generačnými problémami. Mám pocit, akoby sa pomyslené generačné nožnice roztvárali stále viac a viac. Nechápem autorov niektorých internetových, zvukových a printových príspevkov, ktorí neváhajú prilievať „olej do ohňa“. Iste, nič nie je biele, ani čierne, ale zovšeobecňovať problémy [...]

Život a smrť – krehká hranica

15.04.2024

Existuje vôbec hranica medzi životom a smrťou? Nechcem navodiť situáciu filozofických, či náboženských otázok. Skôr sa chcem zamýšľať nad zlomovými životnými situáciami v dôsledku, ktorých život končí a nastáva smrť. Život je to najdrahšie, čo máme a dostaneme ho iba raz. Často sa stretávam sa tým, že ľudia prirovnávajú svoj život [...]

Propaganda, propaguj, rozširuj…

11.04.2024

Komu, čo vyhovuje to propaguje, rozširuje… Myslím si, že sa to týka aj volebného práva a práva mať názor. Mám pocit, že si to vysvetľujeme každý po svojom. „Volebné právo je všeobecné, rovné a priame, a vykonáva sa tajným hlasovaním. Podmienky výkonu volebného práva ustanoví zákon“ (Ústava SR). Názor – mienka, pohľad, [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

anina

Svet robí cestu ľuďom, ktorí vedia kam idú. (Ralph Waldo Emerson)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 125
Celková čítanosť: 228412x
Priemerná čítanosť článkov: 1827x

Autor blogu