Založ si blog

Vianočný punč – hrejivý lahodný mok…

Vianočné trhy sú v podstate pouličné trhy. Trhy na pešej zóne, na námestiach našich miest, ktoré sa konali počas adventu – pred Vianocami. Drevené domčeky-stánky s rôznymi dobrotami. Medovina, zabíjačkové dobroty, syry, vianočné oblátky, rôzne občerstvenie, tradičné i menej tradičné a samozrejme výrobky z dreva, prútia, kovovu…, ktorými sa prezentovali šikovné ruky remeselníkov, umelcov. Nemohli chýbať stánky s punčom s alkoholom i bez alkoholu, a k tomu vianočné melódie. Jednoducho úžasná predvianočná atmosféra.

Žiaľ, dnes musíme viac-menej iba spomínať a hovoriť v minulom čase. V časoch bez pandémie sme ich brali ako samozrejmosť. Priznám sa, ja som si ich začala užívať až odchodom z aktívneho pracovného života. Vždy bolo niečo dôležitejšie, než trhy. Dnes mi ich atmosféra chýba. Určite nie som sama.

Navštívila som Vianočné trhy v Bratislave, v Prahe a Krakove, viac som nestihla, lebo koronavírus…Samozrejme, že rok od roka sa mi s vianočnými trhmi spája  VIANOČNÁ DEDINA v našom meste. Stala sa našou každoročnou a pravidelnou zastávkou po prednáškach U3V. Aspoň, že  nám ostali pekné spomienky a pár fotografii.

Život sa nám rapídne zmenil. V niektorých mestách absentujú vianočné trhy už druhý rok, v iných sa tohto roku objavila aká – taká snaha. Organizujú ich síce s obmedzením, ale v súlade s protiepidemickými opatreniami. Ibaže, stáva sa to už pravidlom, že časť ľudí je spokojná, iná nespokojná.

Ja osobne sa snažím o najmenší osobný kontakt, akceptujem to. Veď, čo iné mi ostáva. Už druhý mesiac sa nestretávame ani na pôde U3V.

Sú veci, ktoré môžeme zmeniť, ale sú také, ktoré nie je v našich silách zmeniť. V tomto prípade, predsa môžeme niečo urobiť. Pripraviť si punčovú  predvianočnú atmosféru doma.  

Alkohol môže a nemusí byť, aspoň ja to tak mám. Na druhej strane,  na 100% viem , aké ingrediencie a najmä aké kvalitné som použila.

Hovorí sa, že receptov na punč je ako húb po daždi. Každá krajina, každá rodina má svoj vlastný, viac či menej alkoholový, prípadne bezalkoholový. Tiež nemusíme ostať iba pri punči, môžeme sa pripraviť: varené víno alebo grog.

Začala som punčom, tak poďme na to!  Vykúzlime si vianočnú atmosféru, pripravme si vianočný punč doma.

Začíname: čas prípravy 20 minút, cca 2 l domáceho punču

Budeme potrebovať: 2 vrecúška Vianočný čaj alebo čierny čaj (podľa chuti), 1 liter vody, ½ litra červeného suchého vína, ½  litra sladšieho  bieleho vína, 200 ml rum, ovocie (1 mandarínka, 1 jablko, 2 pomaranče, za hrsť drobného ovocia, napr. maliny, černice, čučoriedky), 1 KL  škorica, 6 ks klinčeky, 1-2 ks badián, 50 g sušené hrozienka, 1 vrecúško vanilínový cukor a med podľa chuti.

Poznámka: aby deti neprišli o krásnu rodinnú atmosféru pripravíme im punč bez alkoholu. Alkohol nahradíme 100% džúsom pomarančovým, jablkovým, čučoriedkovým, podľa chuti.

Ako na to:

Najskôr si pripravíme liter čaju. Čierny čaj nevylúhujeme dlho, cca 2 min. Do hrnca dáme čaj, pridáme koreniny a cukor. Necháme krátko prevrieť. Pridáme víno a ovocie nakrájané na malé kúsky. Opäť krátko povaríme (pri nízkej teplote, viac-menej punč zahrievame). Punč nesmie dlho vrie, aby alkohol nevyprchal. Na záver pridáme rum s hrozienkami, ktoré sme namočili min. 5 hodín pre použitím a dosladíme medom.

Hrejivý mok sme si môžeme pripraviť v pohodlí domova, ešte v čase adventu. Pravdaže, zopakovať si ho môžeme na Vianoce, prípadne aj na Silvestra. Príjemne zahreje a rozvonia celý dom.

Dobrú  chuť !

Verím, že budúci rok to bude  už aj v spoločnosti priateľov a poslucháčov – spolužiakov  U3V, samozrejme na  VIANOČNÝCH TRHOCH a vo VIANOČNEJ DEDINE VO ZVOLENE.

Nezabudnime pri lahodnom punči na motivačné slová:

 „Vianoce nie sú časom, ani obdobím, ale stavom mysle. Šírenie pokoja, dobra a množstvo vďaky, sú tým skutočným duchom Vianoc.“ Calvin Coolidge

Poznámka: Autorka blogu je autorkou ilustračných amaterských fotografií. Recept overený v moje kuchyni. Punč bol výborný.

Vieme hovoriť, vieme písať. Znamena to, že vieme aj komunikovať?

23.03.2024

Nič nové na svete: hádky, konflikty, názorové nezhody často vznikajú, ako dôsledok komunikácie. Presviedčajú ma o tom debaty na rôznych úrovniach. Podľa môjho názoru to platí v reálnom živote i v tomto virtuálnom. Paradoxom doby sa stáva, že zdrojom konfliktov je komunikácia, resp. spôsob komunikácie a pritom by efektívna verbálna, [...]

Čistota pol života…

19.03.2024

Vieme byť úžasne vynaliezaví, aj zo slovenského príslovia urobíme politickú tému, či pokus o paródiu. Stretla som sa s názorom, že vraj „čistota pol života“ znamená „umývanie rúk a pranie špinavých peňazí“. Každý to má inak. Niekto nemá, čo prať, zatiaľ iní by možno potrebovali „práčku“, ale ruky by sme si mali umývať všetci. Vrátim [...]

Keď dvaja posudzujú to isté, nemusí to byť to isté…

13.03.2024

Všetci sa usilujeme upevniť si svoje zdravie. Mladším ide o zlepšenie pracovnej schopnosti alebo chcú urýchliť návrat do pracovného procesu. Skôr narodeným, seniorom, dôchodcom ide o predlženie životnej aktivity. Ak má niekto z kúpeľnej liečby frustráciu zrejme to bude iba jeho problém. Jedného takého som našla – blogéra. Ak mal kúpeľnú liečbu pridelenú [...]

Rusko Navaľnyj úmrtie

Biskup na Veľký piatok prirovnal zaobchádzanie s Navaľným k osudu Ježiša

29.03.2024 15:17

„Skončil až v neľudskom gulagu v polárnom ľade," povedal. Zvyšok sveta uvidí "jeho posolstvo slobody" vo večnosti, povedal biskup.

Rural Emergency Hospitals

Slováci si skryli kódy pod klobúky a nadchli špičkových amerických technológov

29.03.2024 15:00

Organizácia Slovak PRO pomáha Slovákom uchytiť sa na americkom trhu. Kto má skvelé nápady, má šancu uspieť aj v silnej konkurencii v USA.

zalužnyj, syrskyj

Syrskyj: Rusi vypália šesťkrát viac munície. V Charkove sme mohli dosiahnuť viac

29.03.2024 14:16, aktualizované: 15:55

Ukrajinské obranné sily pozdĺž celej rozsiahlej frontovej línie podľa neho majú len minimum zbraní a munície.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10, aktualizované: 15:42

Evakuovať museli 50 ľudí.

anina

Svet robí cestu ľuďom, ktorí vedia kam idú. (Ralph Waldo Emerson)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 121
Celková čítanosť: 218920x
Priemerná čítanosť článkov: 1809x

Autor blogu