Založ si blog

30. november – Deň počítačovej bezpečnosti

Z času na čas si otvorím kalendár Medzinárodných dní. Niektoré sú zmysluplné dni, iné nemej zmysluplné a podľa môjho názoru niektoré až absurdné. Nebudem konkrétna, absurdity si nájde každý sám, možno ani nenájde. Nedajte sa pomýliť mojim názorom.

Významný deň, ktorý pripadá na 30.novembra považujem za zmysluplný, citujem:

„Deň počítačovej bezpečnosti sa oslavuje od roku 1988. Je určený na zvýšenie informovanosti o význame a potrebe ochrany počítačov a dát. Pripomína ľuďom nevyhnutnosť počítačovej bezpečnosti pred rôznymi hrozbami. Počítačoví odborníci poskytujú viac ako 50 spôsobov na zabezpečenie ochrany počítačov a v nich uložených dát.“

     Nie som odborník, preto môj názor je názorom užívateľa PC a internetu. Áno, hnevá nás veľa veci, máme výhrady k počítačovej  bezpečnosti. Vnímame nerovnosť síl medzi počítačovými odborníkmi a počítačovými pirátmi, ktorí prenikajú do počítačov bez toho, aby mali prístupové práva.

     Neostáva nám nič iné, myslím najmä nás, ktorí používame PC a internet výsostne na súkromné účely iba sa chrániť :

  • silným heslom a jeho pravidelnými obmenami
  • komunikáciou v zásade so známymi, priateľmi, s ľuďmi, od ktorých nepredpokladáme hrozbu
  • nenavštevovať neoverené, resp. podozrivé internetové stránky
  • neotvárať  e-mailové správy od neznámych odosielateľov, najmä SPAM
  • neodpovedať na podozrivé telefonáty, SMS
  • neposkytovať osobné a citlivé údaje

       Na FB som opakovane zaznamenala oznámenie od priateľov typu: „neotvárajte správu, správu som neodoslal/a ja“. Kto neskoro oznam prečítal, resp. nebol dostatočne obozretný  PC, mobilom mu  prenikol vírus. Ten dokáže narobiť veľa problémov, keďže má tendenciu šíriť sa bez vedomia užívateľa. Domnievam sa, že je „skoro“ rovnako nebezpečný ako koronavírus alebo jeho nový variant omikron. Útočí predsa na naše nervy, často na naše peňaženky, oberaná nás o citlivé osobne údaje. Vyvoláva stres. Poškodzuje psychické i fyzické zdravie.

     Život je neustála zmena a so zmenami prichádzajú aj rôzne hrozby. Nepoviem nič nové, ale život rozhodne nie je už tak bezpečný, ako býval. Z môjho pohľadu určite nie. Myslím, tým nie len v reálnom svete, ale najmä vo virtuálnom svete. Nečestným ľuďom sme vystavení takmer na každom kroku. Rovnako sme nepoučiteľní, napriek opakovaným prípadom, ktoré sa stali, a ktoré boli medializované. Nie sme dostatočne obozretní. Podľahneme zaujímavej a nadpriemerne ohodnotenej práci v zahraničí, výhodnému a lacnému tovaru, „zázračnému lieku“, mimoriadne výhodnému zisku. Šarmantní muži  oberú o peniaze dôverčivé a nešťastné ženy. Rozhodne môžu byť zmanipulovaní aj muži. Investujú do nesprávneho vzťahu, preberú sa až, keď prídu o majetok. Niekedy ani vtedy.

Zvykne sa konštatovať, že dôverčivejší sú ľudia mojej generácie, ale nie je to celkom tak, stáva sa to i mladším. Preto som sa o svoje myšlienky podelila aj tu na blogu.

Takto v živote býva, že dobrá a správna myšlienka býva často anulovaná nami, užívateľmi, spotrebiteľmi. Týka sa to aj počítačovej bezpečnosti. Opatrnosti nikdy nie je dosť.

Nezabudnime:

„Podvod poznáme najlepšie podľa toho, že vyzerá prehnane pravdivo.“

Karl Kraus český dramatik a publicista 1874 – 1936


Vieme hovoriť, vieme písať. Znamena to, že vieme aj komunikovať?

23.03.2024

Nič nové na svete: hádky, konflikty, názorové nezhody často vznikajú, ako dôsledok komunikácie. Presviedčajú ma o tom debaty na rôznych úrovniach. Podľa môjho názoru to platí v reálnom živote i v tomto virtuálnom. Paradoxom doby sa stáva, že zdrojom konfliktov je komunikácia, resp. spôsob komunikácie a pritom by efektívna verbálna, [...]

Čistota pol života…

19.03.2024

Vieme byť úžasne vynaliezaví, aj zo slovenského príslovia urobíme politickú tému, či pokus o paródiu. Stretla som sa s názorom, že vraj „čistota pol života“ znamená „umývanie rúk a pranie špinavých peňazí“. Každý to má inak. Niekto nemá, čo prať, zatiaľ iní by možno potrebovali „práčku“, ale ruky by sme si mali umývať všetci. Vrátim [...]

Keď dvaja posudzujú to isté, nemusí to byť to isté…

13.03.2024

Všetci sa usilujeme upevniť si svoje zdravie. Mladším ide o zlepšenie pracovnej schopnosti alebo chcú urýchliť návrat do pracovného procesu. Skôr narodeným, seniorom, dôchodcom ide o predlženie životnej aktivity. Ak má niekto z kúpeľnej liečby frustráciu zrejme to bude iba jeho problém. Jedného takého som našla – blogéra. Ak mal kúpeľnú liečbu pridelenú [...]

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Masívny útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45, aktualizované: 09:06

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.

anina

Svet robí cestu ľuďom, ktorí vedia kam idú. (Ralph Waldo Emerson)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 121
Celková čítanosť: 218889x
Priemerná čítanosť článkov: 1809x

Autor blogu