Založ si blog

Podpolianske múzeum v Detve – Z Detvy na more – Július Juraj Thurzo – prvý slovenský námorný kapitán – Tretia časť

Námorný kapitán z Detvy, prekvapilo vás to? Aj mňa! Július Juraj Thurzo sa naozaj, 21.februára 1882 narodil v Detve. Pochádzal z rozvetveného roku Thurzovcov, z Radvane, ktorí sa venovali z pokolenia na pokolenie prachárskemu remeslu. Počuli ste o takom remesle? Ja nie,  preto som si to vyhľadala – vyrábali pušný prach! V každej generácii sa nájde niekto, kto poruší tradíciu. Podarilo sa to dedovi Júliusa Juraja Thurzu, Jánovi, ktorý  sa narodil v roku 1803 a bol stolárskym majstrom. Jeho syn, Júliusov otec  Ján Daniel Thurzo bol už župným cechmajstrom.

Ján Daniel Thurzo po smrti svojej ženy Rosiny, rodenej Rochovej, ktorá zomrela v roku 1880, sa oženil druhý raz s Katarínou Gondovou z  Detvy. Thurzovcom sa v Detve narodili tri deti: dcéra Mária, syn Július a dcéra Anna. Po smrti otca, ktorý 2.februára 1893 zomrel na zápal pľúc, rodina odišla do Banskej Bystrice. Matka – Detvianka vyšívala a varila pre študentov. Júliusa dala zapísať do nižšej triedy gymnázia, kde sa prejavilo jeho nadanie. Snažil sa pomáhať matke, ktorá chcela pre deti zabezpečiť primeraný život a vzdelanie. A tak, keď sa mu do rúk dostal projekt Uhorskej námornej akadémie vo Fiume, (dnešná Rijeka) ponúkajúci štúdium zadarmo s možnosťou stať sa neskôr kapitánom lode, nadchla ho takáto perspektíva. Štúdium vo Fiume úspešne absolvoval  s výborným prospechom v r. 1900. Aj takto vzdal vďaku svojej matke, ktorá ho počas štúdia finančne podporovala.

Július Thurzo po absolvovaných dôstojníckych skúškach stal sa poručíkom námornej obchodnej plavby. Po službe na plachetnici Ausilio zložil kapitánske skúšky a 31. marca 1906 dostáva vo Fiume diplom kapitána pre dlhé plavby.

Po prvej svetovej vojne, ktorú si odslúžil vo vojnovom námorníctve, si dlho nemohol nájsť primerané zamestnanie, nakoľko novovzniknutá Československá republika bola suchozemským štátom bez prístupu k moru. Koncom októbra 1919 prijal miesto plavebného poradcu na československom veľvyslanectve v Belehrade. V roku 1923 sa však vracia do Bratislavy a začne pracovať na Poriečnom a plavebnom úrade pre oblasť Dunaja, stáva sa prístavným kapitánom a neskôr riaditeľom tohto úradu.

Mal ťažký život sprevádzaný smrťou a tragédiou jeho blízkych. Bolestivá bola smrť syna Julka. Veľké železničné nešťastie mu vzalo dve vnučky a neskôr na následky úrazu aj ich matku.

Námorný kapitán, velikán slovenských plavebných dejín, detviansky rodák – to bol Július Juraj Thurzo. Jeho šľachetné srdce dotĺklo 16. februára 1950 v Banskej Bystrici vo veku  68 rokov, bol to veľký človek.

Nebyť toho, že som si zašla do Podpolianskeho múzea v Detve  zrejme by som sa nebola zoznámila so životom zaujímavého rodáka z Detvy. Zároveň je to pre mňa inšpirácia  prečítať si  spomienky z ciest kapitána, ktoré vyšli až po jeho smrti v roku 1973 pod názvom „Po svetových moriach.“

Môj posledný vstup na blogu z Podpolianskeho múzea v Detve. Moje posledné virtuálne sprevádzanie  skočilo, dúfam, že sa vám páčilo. Na záver chcem poďakovať za ústretový prístup, kvalifikovaný výklad a prevádzanie po všetkých expozíciách  múzea pani Elene Műhlbergerovej, pracovníčke Podpolianskeho múzea v Detve.

Moje poďakovanie patrí pani PaedDr. Renate Babicovej, vedúcej múzea za cenné rady a odborné usmernenie.

Poznámka: autorka blogu je autorkou fotografií

Život a smrť – krehká hranica

15.04.2024

Existuje vôbec hranica medzi životom a smrťou? Nechcem navodiť situáciu filozofických, či náboženských otázok. Skôr sa chcem zamýšľať nad zlomovými životnými situáciami v dôsledku, ktorých život končí a nastáva smrť. Život je to najdrahšie, čo máme a dostaneme ho iba raz. Často sa stretávam sa tým, že ľudia prirovnávajú svoj život [...]

Propaganda, propaguj, rozširuj…

11.04.2024

Komu, čo vyhovuje to propaguje, rozširuje… Myslím si, že sa to týka aj volebného práva a práva mať názor. Mám pocit, že si to vysvetľujeme každý po svojom. „Volebné právo je všeobecné, rovné a priame, a vykonáva sa tajným hlasovaním. Podmienky výkonu volebného práva ustanoví zákon“ (Ústava SR). Názor – mienka, pohľad, [...]

ORCHIDEA – jemná krása

30.03.2024

Učarovala mi jemná krása orchidey. Nevynechám žiadnu príležitosť, a tak bolo úplne samozrejme, že som absolvovala cestu do Martina, do Slovenského národného múzea – Múzea Andreja Kmeťa, na výstavu pod názvom: Trópy v Turci – exotické orchidey. Potešenie pre oči i pre dušu. Orchidey sú stále žiadané interiérové rastliny v domácnosti, [...]

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

trump. súd

Muž, ktorý sa zapálil pri súdnej sieni počas procesu s Trumpom, zomrel

20.04.2024 10:37

Muž, údajne zo štátu Florida, rozdával podľa svedkov v parku letáky obsahujúce konšpiračné teórie.

North Korea tensions balistické strely test

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

20.04.2024 09:47

KĽDR tiež vykonala skúšobný štart protilietadlovej rakety nového typu "Pyoljji-1-2" v Západnom mori.

anina

Svet robí cestu ľuďom, ktorí vedia kam idú. (Ralph Waldo Emerson)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 124
Celková čítanosť: 225579x
Priemerná čítanosť článkov: 1819x

Autor blogu