Podpolianske múzeum v Detve – Valašská kultúra – Časť druhá

Inšpiruj sa a zaži! Iste, iné je vypočuť a iné vidieť, zažiť. Zážitky nám nikto nevezme. Silné zážitky a spomienky nám zostávajú na celý život.

Ak patríte k milovníkom histórie a ľudovej kultúry, určite navštívite Podpolianske múzeum v Detve. Dnes k vám prichádzam s druhým vstupom zo stálej expozície múzea:

„Ovce moje, ovce – Valaská kultúra v Podpoľaní.“

Expozícia bola sprístupnená v roku 2009. Venovaná je, ako vyplýva z jej názvu, salašníctvu a bryndziarstvu pod Poľanou. Detva je spájaná so vznikom  prvej bryndziarne a syrárne na Slovenku, ktorá patrila rodine Vagačovcov. Druhou známou rodinou bola rodina Galbavých. Ako dieťa si pamätám na pani Sidóniu Galbavú. Keď ma dedko poslal pre bryndzu  povedal: „Moje dieťa, pôjdeš za nénikou Sidóniou!“ Nikomu tak, nehovorili, iba jej, aspoň si nepamätám. Určite to bolo milšie označenie ako keby povedal, že mám ísť za tetkou. Pani Sidónia bola veru dáma. Bola celkom iná ako ženy jej veku, vzhľadom, úpravou i odevom. Múzeum má k dispozícii zaujímavú knižnú publikáciu, ktorá mapuje salašníctvo, bryndziareň a syráreň v Detve a obidve rodiny – Vagačovcov i Galbavých.

História salašníctva

Ovce a pastieri neodmysliteľne patria k Podpoľaniu. Z histórie sa dozvedáme, že  ovce sa na území dnešného Slovenka začali chovať už v stredoveku. Ich chov sa pripisuje, najmä, kočovným pastierom, ktorí vyhľadávali vhodné podhorské lúky a pasienky. Koncom 14. storočia sa z juhovýchodných oblastí Karpát dostali do Zemplína a Šariša. V 15. až 17. storočí do všetkých horských oblastí stredného a severného Slovenska a na severovýchodnú Moravu. Naši predkovia začali  chovať ovce na pasienkoch a začali vyrábať syr. Pastieri žili celé leto s ovcami hlboko v horách uprostred voňavých lúk. Ich domovom boli koliby (drevené domčeky) a okolo nich košiare (ohrady) plných oviec.

V Podpolianskom múzeu v Detve  nájdeme ich zmenšenú repliku.

 Hole boli plné salašov s tisíckami oviec so zvoncami. Koliba s košiarom tvorili súčasť salaša, pod vedením baču. Pastieri počas dlhých dní vyrezávali z dreva úžitkové predmety spojené so životom na salaši. Formy na spracovanie syra a oštiepkov, geletky, múteľnice, súdky, črpáky či črpačky… K bačovi neodmysliteľne patrila palica, valaška a fujara. Palica mu bola nápomocná pri pochôdzke, valaška proti divej zveri v horách a fujara pre potešenie duše na samote. Mnohé z typických salašníckych výrobkov sa vyrábajú dodnes a niektoré z nich  sa stávajú aj suvenírmi, najmä pre turistov.

V roku 1787 vznikla v Detve prvá slovenská bryndziareň a syráreň. Jej zakladateľom bol Ján Vagač (1759 – 1835). Pôvodne obchodoval s mäsom, chodieval do Detvy nakupovať dobytok a občas prespal na salašoch. Bačovia a valasi mu ponúkli syr, ktorý bol veľmi chutný. Z týchto ciest sa čosi naučil a potom vyskúšal. Nakúpil bochníky syra a začal ich upravovať. Najskôr ich rozdrvil na valcoch, neskôr pomlel na mlynčekoch. Namiesto soli pridal soľný roztok a miesil až, kým nevznikla mäkká, roztierateľná bryndza.

Ovčiarska a valaská kultúra je neodmysliteľnou súčasťou nášho kultúrneho dedičstva. Ak pôjdete okolo, nezabudnite sa zastaviť i v Podpolianskom múzeu. Silné zážitky a spomienky nám zostávajú na celý život!

Poznámka: autorka blogu je autorkou fotografií

NABUDÚCE

Z  Detvy na more – Július Juraj Thurzo – prvý slovenský námorný kapitán, rodák z Detvy

Alzheimer – vieme o ňom všetko?

09.02.2025

Hovorí sa, že prekonanie strachu je začiatkom múdrosti. Ak máme niekedy strach vôbec to nevadí, dôležité je strach prekonať a pozitívne sa posúvať životom. Poznala som jednu pani (lekárka na dôchodku), naša susedka, ktorá mi vždy hovorila: „Chôdza je nesmierne dôležitá. Chodiť treba, kým chodím a viem, od ktorého bytu mám kľúče som [...]

Jóbova správa, jobovka…

08.01.2025

Nebudem vás zaťažovať Jóbovým životným príbehom. Toto označenie pravdepodobne pochádza zo Starého zákona, z knihy Jób,iba chcem poukázať na „jóbove správy“ dnešnej doby. Toto označenie sa mi celkom hodí. „Toľko múdrych ľudí“ na jeden meter štvorcový nenájdeme snáď nikde, či…Každý deň sa objaví nejaká „Jóbova zvesť“, nestačím sa [...]

Vypustiť „paru“alebo radšej dusiť hnev v sebe?

06.01.2025

„Ou, čo s ňou, s nervóznou vašou famíliou…“ S úsmevom spomínam na túto pesničku. Zrejme v tom čase bol pôvodným interpretom spevák a herec Jozef Krištof. Pravda, bolo to dávno, veľmi dávno, keď ma nedokázalo ešte nič „vytočiť.“ Dokonca, vtedy som mala tendenciu napodobňovať „zlostníkov“. Časy sa menia a my sa meníme s nimi. [...]

vojna na Ukrajine

Odporúčanie bolo jasné: Nejazdiť. Čech šiel do Ruska a vstúpil aj do armády, teraz prosí o pomoc

20.05.2025 12:18

Českí občania majú službu v cudzej armáde zakázanú.

Trump, Putin, Zelenskyj

Trump si 'umyl ruky,' odkláňa sa od mierových rozhovorov. Putin zvíťazil, píše Bloomberg

20.05.2025 12:05

Hoci sa Trump po rozhovore obrátil na európskych lídrov, mnohí sú už sklamaní z jeho nejednoznačnosti.

fínsko, škola, streľba

Na základnej škole vo Fínsku útočil študent nožom, zranil tri osoby

20.05.2025 11:44

Chlapec pred činom údajne zverejnil na internete manifest. V ňom sa vraj zameriava na ženy.

šaško

Šaško varuje pred klamstvami: Lockdowny a očkovania nikto prikazovať nebude. Minister avizuje ďalšie kroky, opozícia volá po jeho demisii

20.05.2025 11:27, aktualizované: 11:46

Nikto nám teda nič nebude vnucovať, upozornil Šaško.

anina

Svet robí cestu ľuďom, ktorí vedia kam idú. (Ralph Waldo Emerson)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 154
Celková čítanosť: 312367x
Priemerná čítanosť článkov: 2028x

Autor blogu