Založ si blog

Ľudové umenie a tradície preslávili Detvu po celom svete

Cestu do Detvy sme si plánovali dlhšiu dobu ibaže, ako to už býva človek mieni a počasie mení. Nakoniec sa podarilo. Cieľom návštevy bol môj rodný kraj, známy nielen na Slovensku, ale aj vo svete. Vybrali sme si tri objekty. Navštívili sme:

  1. Predajňu Detvianskeho ľudového umenia
  2.  Podpolianske múzeum a nakoniec sme si nechali výstup na kalváriu
  3. Detvianske drevené vyrezávané kríže.

Milujete históriu, osobitne folklór? Ste tu správne. Rada sa podelím o krásne zážitky  spod POĽANY.

Je viac než isté, že sa DETVA do povedomia slovenského národa zapísala vďaka svojráznej kultúre, svojráznemu folklóru. Inšpirovali sa ňou aj mnohí umelci. Nedá mi nespomenúť Andreja Sládkoviča a jeho DETVANA. Akosi automaticky mi pri návšteve Detvy naskočí úryvok z tejto krásnej lyricko-epickej básne:

„Stojí vysoká, divá Poľana, mať stará ohromných stínov, pod ňou dedina Detvou volaná, mať bujná vysokých synov: či tých šarvancov Detvy ozrutných Poľana na tých prsiach mohutných nenosí a nenadája? Alebo aspoň na tie výšiny nehľadí dcéra tejto rodiny, keď má porodiť šuhaja?…“

Spomenula som, že sme si naplánovali návštevu troch zaujímavých miest. Pokúsim sa ich priblížiť rovnako v troch častiach. Každé miesto je natoľko zaujímavé, že si zaslúži samostatný opis, nie všetko sa zmestí do jedného príspevku. Mojim cieľom je čitateľom blogu sprostredkovať zážitky, atmosféru dňa, sprístupniť pár fotografii a inšpirovať k osobnej návšteve DETVY. Hovorí sa a rozhodne to platí: „Radšej raz vidieť, ako stokrát počuť.“ Navštívte Detvu!

Našim prvým cieľom bol obchod Detvianske ľudové umenie. Prijala nás pani Iveta Smileková, majiteľka. Milá pani, ktorá nám ochotne poskytla všetky dostupné informácie a zodpovedala na naše všetečné otázky. Verili by ste, že už reprezentuje tretiu generáciu rodiny? Obchodík sa dedí „po praslici“ z matky na dcéru.

Bola to práve VERONIKA GOLIANOVÁ, ktorá sa zaslúžila o zachovanie detvianskej výšivky. V roku 1968 založila na tú dobu jedinečnú predajňu. Sama vyšívala „krivou ihlou“ takmer 60 rokov. Život a dielo Veroniky Golianovej s láskou sprístupnila  jej pravnučka Soňa Smilekova.

Obchod ponúka drobné upomienkové prezenty pripomínajúce šikovné ruky žien a mužov z Detvy a tiež milú spomienku na návštevu Detvy. Vyšívajú kroje a obliekajú členov folklórnych súborov. Obdivovali sme Detviansku izbu, v ktorej sú  vystavené najmä kroje, ale i rôzne vyšívané uteráky, ktoré v dobe dávnej minulej mali svoj význam ozdobný i funkčný. Hojdacia kolíska – trojnožka, ktorú si matky brávali do poľa. A tiež drevené, vyrezávané kolísky – belčovy, ktoré boli súčasťou zariadenia izby. Aktuálne vystavená kolíska je dielom  starého otca majiteľky. Naozaj pastva pre oči a pre potešenie srdca. Prikladám pár fotografií.

Čo nás ešte  zaujalo? Dovolím si povedať, že je to jedinečná škola  – Škola vyšívania krivou ihlou a na ráme.

Pani Iveta Smileková, obohatila naše stretnutie aj o osobné skúsenosti. Samozrejme sama je výborná vyšívačka „krivou ihlou“. Pridanou hodnotou boli  spomienky na jej mesačný pobyt v Japonsku, kde šírila detviansky folklór, najmä detviansku výšivku.

Poznámka: autorka fotografii je autorka blogu so súhlasom pani Ivety Smilekovej

NABUDÚCE:

Návšteva Podpolianskeho múzea: 

 Slovenské ľudové hudobné nástrojeValašská kultúra na Podpoľaní, Z  Detvy na more – Július Juraj Thurzo – prvý slovenský námorný kapitán

Víno pije, vodu káže alebo Reči sa hovoria, chlieb sa je…

20.04.2024

Začala som slovenskými prísloviami, pokračovať by som chcela generačnými problémami. Mám pocit, akoby sa pomyslené generačné nožnice roztvárali stále viac a viac. Nechápem autorov niektorých internetových, zvukových a printových príspevkov, ktorí neváhajú prilievať „olej do ohňa“. Iste, nič nie je biele, ani čierne, ale zovšeobecňovať problémy [...]

Život a smrť – krehká hranica

15.04.2024

Existuje vôbec hranica medzi životom a smrťou? Nechcem navodiť situáciu filozofických, či náboženských otázok. Skôr sa chcem zamýšľať nad zlomovými životnými situáciami v dôsledku, ktorých život končí a nastáva smrť. Život je to najdrahšie, čo máme a dostaneme ho iba raz. Často sa stretávam sa tým, že ľudia prirovnávajú svoj život [...]

Propaganda, propaguj, rozširuj…

11.04.2024

Komu, čo vyhovuje to propaguje, rozširuje… Myslím si, že sa to týka aj volebného práva a práva mať názor. Mám pocit, že si to vysvetľujeme každý po svojom. „Volebné právo je všeobecné, rovné a priame, a vykonáva sa tajným hlasovaním. Podmienky výkonu volebného práva ustanoví zákon“ (Ústava SR). Názor – mienka, pohľad, [...]

Abrams, Ukrajina

Americké tanky Abrams nestačia na ruské drony, Ukrajina ich stiahla z boja

26.04.2024 07:37

Ukrajina už prišla o päť tankov Abrams M1A1.

France Macron

ONLINE: Európa poslala Kyjevu miliardy, dieru po USA to nezacelilo. Grécko nedá Ukrajine svoje Patrioty

26.04.2024 06:25, aktualizované: 08:42

Od leta 2023 európske príspevky na pomoc Ukrajine trvalo prevyšovali tie od Spojených štátov.

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine

Ficove reči o mieri vyvracia samotné Rusko. Trump môže byť v boji proti Putinovi tvrdší ako Biden, tvrdí generál Macko

26.04.2024 06:05

Peniaze na muníciu nepodporujú vojnu, ale prežitie Ukrajiny, hovorí generál Pavel Macko.

Kongres, USA

Pre CIA hodnotil politické riziká. Expert z Harvardu pre Pravdu vysvetlil, či USA hrozí občianska vojna

26.04.2024 06:00

Občianska vojna – Civil War (na Slovensku je v kinách pod názvom Kolaps) je už dva týždne na čele rebríčka najúspešnejších filmov v USA.

anina

Svet robí cestu ľuďom, ktorí vedia kam idú. (Ralph Waldo Emerson)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 125
Celková čítanosť: 228286x
Priemerná čítanosť článkov: 1826x

Autor blogu