Založ si blog

Nordic Walking-severská chôdza-osobné skúsenosti-U3V

Šport pre všetkých, pre ženy i pre mužov, pre mladých i pre  skôr narodených. Šport za každého počasia. Nie je to úžasné?

      Koketovala som s myšlienkou, ako sa zapojiť do Nordic Walkingu. Ako získať zdravotné benefity, ktoré poskytuje tento šport. V našom meste sa nič nedialo, prihlásila som sa v Slovenskej asociácii Nordic Walking a kurz som absolvovala s Ivetkou v Banskej Bystrici. Získala som i certifikát.  

     Jedno je kurz a druhé získať rutinu správnej chôdze a prijať za svoje pravidelné chodenie do prírody. 7 hodinový kurz sa mi úžasne hodil, absolvovala som ho na jeseň v roku 2019. Na jar v roku 2020 i v tom roku, najmä v období, keď sme mali OBMEDZENÝ POHYB okrem prírody – LEBO PANDÉMIA… Našla som cenný impulz využitia voľného času a podpory zdravia.

     Skúsila som nájsť spriaznené duše cez FB, nepodarilo sa. O to väčšia bola moja radosť, keď som zistila, že  Nordic Walking bude od akademického roka 2021/2022 organizovať Univerzita tretieho veku pri  TU Zvolen. Inštruktorkou nie je nik iný ako Zuzka, ku ktorej chodíme aj na ZLATÚ ZUMBU – Zumba pre seniorov. Teším sa i na sľúbené víkendové sústredenie – „walkovanie“.

     Uvažovala som či sa pochváliť certifikátom, lebo veru mám, čo na sebe ešte robiť, zlepšovať sa. Moja častá chyba, krčím ruky v lakťoch. Študijný odbor som uvítala, prihlásila sa a urobila som veľmi dobre.

      Zuzka, je vynikajúca inštruktorka. Má úžasné pedagogické schopnosti. Dokáže  motivovať a drilovať s nami správnosť držania tela a správnu techniku chôdze.

       Ak sa rozhodnete pre Nordic Walking odporúčam cez inštruktora, cez certifikovaný kurz. Možno si poviete, že na webe je veľa informácii, to je pravda. Chýba však to podstatné! Upozorniť na chyby, resp. na zlé návyky nemá kto! Nordic Walking potom neprinesie očakávaný zdravotný benefit.

Aký je benefity Nordic Walking?

Pri severskej schôdzi zapájame do pohybu takmer celé telo. Odborníci na základe dlhodobého sledovania a výskumov hovoria, že  pri NW vieme zapojiť až  90% svalov a preniesť záťaž aj na hornú časť tela s použitím špeciálnych palíc určených pre tento šport.

Bolesti chrbtice

Asi najčastejší problém dnešnej doby sú bolesti chrbta. Vo všeobecnosti platí, že zdravotné problémy prináša svalová nestabilita chrbtice. Pomôcť si môžeme práve spevnením svalov chrbta i brušných svalov. Zlepšíme si držanie tela.

Kardiovaskulárny systém

Zdravotným problémom býva vysoký krvný tlak, zvýšené riziko infarktu, neprekrvené končatiny. Severská chôdza zlepšuje kardiovaskulárnu záťaž. V literatúre sa uvádza, že chôdza s palicami v porovnaní s chôdzou bez palíc zvýši príjem kyslíka  23% a kalorický výdaj o 22%. Srdcová frekvencia sa zvyšuje o 16,8 %.

Nadváha

Značný problém súčasnej doby je nadváha a obezita. Tento stav môžeme chôdzou s paličkami veľmi efektívne ovplyvniť. Chodiť môžeme kdekoľvek a kedykoľvek. Začať môžeme ihneď.

Stres náš každodenný!

Pohybom odbúrame každodenný stres. Pravidelná severská chôdza  nám prinesie aj pocit sebavedomia a uspokojenie. Produkované endorfíny budú vyvolávať pocit šťastia a dobrej nálady.

Neveríte? Skúste! Paličkovaním sa dá prepracovať k zdravšiemu spôsobu života a tým aj k podpore zdravia.

       Zároveň chcem využiť príležitosť a poďakovať sa manažérom U3V pri TU vo Zvolene Erikovi, Tomášovi, Danke za organizovanie  zaujímavých odborov. Potvrdzuje to aj záujem o vzdelávanie seniorov nielen zo Zvolena, ale aj z blízkeho i vzdialenejšieho okolia.

Mnohí študenti – seniori cestujú za vzdelávaním, za U3V Zvolen aj viac ako 100 km.Ďalšie podrobnejšie informácie sú k dispozícii na stránke:  https://utv.tuzvo.sk/

Nezabudnime!

Zdravie nie je všetkým, ale bez zdravia je všetko ničím.“ Arthur Schopenhauer
                                           




Život a smrť – krehká hranica

15.04.2024

Existuje vôbec hranica medzi životom a smrťou? Nechcem navodiť situáciu filozofických, či náboženských otázok. Skôr sa chcem zamýšľať nad zlomovými životnými situáciami v dôsledku, ktorých život končí a nastáva smrť. Život je to najdrahšie, čo máme a dostaneme ho iba raz. Často sa stretávam sa tým, že ľudia prirovnávajú svoj život [...]

Propaganda, propaguj, rozširuj…

11.04.2024

Komu, čo vyhovuje to propaguje, rozširuje… Myslím si, že sa to týka aj volebného práva a práva mať názor. Mám pocit, že si to vysvetľujeme každý po svojom. „Volebné právo je všeobecné, rovné a priame, a vykonáva sa tajným hlasovaním. Podmienky výkonu volebného práva ustanoví zákon“ (Ústava SR). Názor – mienka, pohľad, [...]

ORCHIDEA – jemná krása

30.03.2024

Učarovala mi jemná krása orchidey. Nevynechám žiadnu príležitosť, a tak bolo úplne samozrejme, že som absolvovala cestu do Martina, do Slovenského národného múzea – Múzea Andreja Kmeťa, na výstavu pod názvom: Trópy v Turci – exotické orchidey. Potešenie pre oči i pre dušu. Orchidey sú stále žiadané interiérové rastliny v domácnosti, [...]

Gruzínsko, protest, ruský zákon

Gruzínsko schválilo návrh sporného zákona o zahraničných agentoch

16.04.2024 18:05

Krajina je zo zákona pobúrená a Západ sa ho obáva, pretože podkopáva šancu Gruzínska na pripojenie sa k EÚ.

Predseda KDH Milan Majerský

KDH listom žiada eurokomisiu, aby nám nepozastavila čerpanie financií z plánu obnovy

16.04.2024 17:34

"Nechceme, aby za 'prešľapy' vlády bol potrestaný občan," vyhlásil líder hnutia Milan Majerský.

Belgicko, Európsky parlament, polícia

Krajná pravica tu nie je vítaná. Bruselské úrady zablokovali konferenciu konzervatívcov, kde mal vystúpiť Orbán

16.04.2024 17:26, aktualizované: 17:54

Medzi pozvanými boli tiež niekdajší kandidát na prezidenta Francúzska Éric Zemmour alebo jeden zo strojcov brexitu Nigel Farage.

nehoda, auto

Tínedžer s dvomi promile alkoholu si sadol za volant, po nehode chcel ujsť

16.04.2024 17:20

Mladíka zadržal policajt, ktorý náhodou prechádzal okolo.

anina

Svet robí cestu ľuďom, ktorí vedia kam idú. (Ralph Waldo Emerson)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 124
Celková čítanosť: 224899x
Priemerná čítanosť článkov: 1814x

Autor blogu