Založ si blog

Buďme chvíľu sebeckí, urobme niečo pre seba

Jeseň či skôr „babie leto“ je ideálne na športové aktivity v prírode – na čerstvom vzduchu. Chôdza je vhodná pre každého, pre seniorov zvlášť. Pešia turistika alebo Nordic Walking? Je na rozhodnutí každého. V jednom i v druhom prípade to skúsme s palicami! Trekingové palice sú dobrými pomocníkmi pomáhajú kĺbom pri turistickej chôdzi. Nordic Walking vyžaduje špeciálne palice.

      Je to rozdiel? Isteže je! Viac mojich známych, ak išlo o rozhovor na tému Nordic Walking  si povedalo „palice mám“.  Ibaže nemá! Faktom je, že na prvý pohľad sa palice nelíšia. No, nie sú palice ako palice!  Rozdiely sú a dosť zrejme. Presné informácie poskytne každý inštruktor NW.

     Možno si poviete, že na webe je všetko. Nespoliehala by som iba na tieto informácie. Inštruktor nielen naučí správny postoj, správnu chôdzu, ale tiež kontroluje, poukáže na chyby, ktoré robíme a ktoré my samozrejme nevidíme. Neuvedomujeme si ich. Určite je to dôležité pracovať s inštruktorom aspoň po dobu, kým získame rutinu.

Rozhodli sme sa pre turistickú chôdzu?

Výborne! Chôdza, najprirodzenejší pohyb. Skôr, ako začneme mali by sa vybaviť vhodným oblečením, obuvou a palicami. Nie to je toho veľa, čo potrebujeme a hlavne nie je to finančne náročné.

Aké zdravotné benefity môžeme očakávať?

Vyčistíme si hlavu, odbúrame stres. Aktivovaním svalového a kostrového aparátu posilňujú rovnováhu. Na prvý, druhú raz… Možno trochu náročné. Časom získame kondíciu a urýchľujeme regeneráciu svojich síl. Naučíme sa správne dýchať! Ruku na srdce, vieme všetci správne dýchať, najmä pri zvýšenej námahe? Tiež pomáhame svojmu srdcu, pozitívne si ovplyvňujeme krvný tlak.

    Turistická chôdza má veľa benefitov nielen pre fyzické zdravie, ale tiež pre mentálne zdravie. Uvoľňujú sa endorfíny-hormóny šťastia a súčasne klesá produkcia stresových hormónov.

Kým sa vydáme na cestu.

Nemali by sme preceniť svoje sily! Aj mňa veľa razy oslovia ponuky rôznych turistických klubov, často neodolateľné. Žiaľ, nie všetky sú vhodné pre mňa (vek, zdravotný stav). Obozretní by mali byť ľudia, ktorí majú problém so srdcom, vysokým krvným tlakom, vtedy je vhodnejšia nenáročná prechádzka.

   Ako som už spomenula základom je dobrá obuv, v žiadnom prípade nie tenisky. Ponožky, by mali dobre sať pot. Samozrejme, že by sme nemali zabudnú na náhradné ponožky. Čo sa týka odevu, rovnako je dôležité, aby odev sal pot a zároveň dobre izoloval od pokožky. Nezabudnime na to, že bude potrebovať niečo na prezlečenie!

Batoh – do batohu okrem jedla a dostatku tekutín si  pridávam ďalšie potrebné veci. Iste nebudem niesť so sebou celú lekárničku, ale netreba zabudnúť na malý dezinfekčný prostriedok, leukoplast, obväz. Pravda, vybavenie lekárničky záleží od predpokladanej doby pobytu v prírode. Ak plánujeme celodenný, resp, niekoľkodňový pobyt, vtedy je vhodné vziať si so sebou malú turistickú lekárničku. Poslúžiť nám môže vreckový nožík, prípadne baterka. Nezaberie veľa miesta, úžitok môže byť neoceniteľný. Využívanie modernej technológie sa v prírode neodporúča, výnimkou  je nabitý mobil.

Ja si zvyknem ešte pribaliť ovocie, najradšej banán alebo sušené ovocie. Tiež kúsok horkej čokolády. No, kúsok ako kúsok, radšej kus, aby som sa v prípade potreby doplnenia energie mohla podeliť s priateľmi. Často dostanem otázku: „Čo v tom batohu máš?“  A ja to, čo potrebujem pre seba aj pre „strýčka príhodu“. Čo, keby sa to hodilo?

I to je jedna z možnosti ako byť MANAŽÉROM vlastného zdravia. Ak som vás zaujala, zastavte sa aj nabudúce. Podelím o svoju  ďalšiu aktivitu –  NORDIC WALKING – severská chôdza – osobná skúsenosť.

Nezabudnime!

„Život je pohyb.“ – Aristoteles

Život a smrť – krehká hranica

15.04.2024

Existuje vôbec hranica medzi životom a smrťou? Nechcem navodiť situáciu filozofických, či náboženských otázok. Skôr sa chcem zamýšľať nad zlomovými životnými situáciami v dôsledku, ktorých život končí a nastáva smrť. Život je to najdrahšie, čo máme a dostaneme ho iba raz. Často sa stretávam sa tým, že ľudia prirovnávajú svoj život [...]

Propaganda, propaguj, rozširuj…

11.04.2024

Komu, čo vyhovuje to propaguje, rozširuje… Myslím si, že sa to týka aj volebného práva a práva mať názor. Mám pocit, že si to vysvetľujeme každý po svojom. „Volebné právo je všeobecné, rovné a priame, a vykonáva sa tajným hlasovaním. Podmienky výkonu volebného práva ustanoví zákon“ (Ústava SR). Názor – mienka, pohľad, [...]

ORCHIDEA – jemná krása

30.03.2024

Učarovala mi jemná krása orchidey. Nevynechám žiadnu príležitosť, a tak bolo úplne samozrejme, že som absolvovala cestu do Martina, do Slovenského národného múzea – Múzea Andreja Kmeťa, na výstavu pod názvom: Trópy v Turci – exotické orchidey. Potešenie pre oči i pre dušu. Orchidey sú stále žiadané interiérové rastliny v domácnosti, [...]

France Macron

Pred letnou olympiádou minister atentátov spustil jarnú ofenzívu proti teroristom

19.04.2024 07:00

Obava z možnej masakry v Paríži. Keby hrozil teroristický útok, organizátori by presunuli slávnostný ceremoniál na jedno z dvoch náhradných miest.

Milei

Ďalšia posila pre NATO: Argentína chce byť globálnym partnerom

19.04.2024 06:50

Argentína má od roku 1998 strategické vzťahy s ozbrojenými silami USA, hoci nie je plnoprávnym členom NATO.

Russia Ukraine War

ONLINE: Trump: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre USA. Hýb sa Európa, daj viac peňazí

19.04.2024 06:15

Prežitie Ukrajiny v súčasnej vojne proti Rusku je dôležité tak pre Európu, ako aj pre Spojené štáty, uviedol americký exprezident Donald Trump.

Ukrajina

Ukrajina aj Izrael. Zvládla by EÚ dve vojny?

19.04.2024 06:00

Pre Ukrajinu hľadajú protivzdušnú obranu, na Blízkom východe chcú zabrániť stupňovaniu napätia. Na tom sa zhodli lídri krajín EÚ.

anina

Svet robí cestu ľuďom, ktorí vedia kam idú. (Ralph Waldo Emerson)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 124
Celková čítanosť: 225373x
Priemerná čítanosť článkov: 1818x

Autor blogu