Založ si blog

Darovať či nedarovať a čo darovať?

      „Darovanému koňovi na zuby nepozeraj!“ Ani tentoraz dedko neopomenul a začal príbeh slovenským príslovím. Darovať či nedarovať? A, čo darovať? Častá otázka najmä pred  meninami, narodeninami a pred Vianocami. Paulínka, dedkova pravnučka vybrala pre mamičku  netradičný darček, ktorý priniesla uprostred leta, z ozdravovni. Darček, na ktorý sa v rodine spomína aj po rokoch.

        Paulínku mali všetci radi. Skvelé dievča. V škole sa jej darilo. Rada recitovala, spievala. Ľudí si získala svojou milou tváričkou, na ktorej vždy vyčarila úsmev. Ibaže, niečo sa v prvej triede prihodilo, lebo Paulínka začala nápadne priberať. Nepomohla ani diéta, na svoj vek a výšku mala značnú nadváhu. Navyše  začal sa  u nej objavovať pocit menejcennosti. Utiahla sa, vyhýbala sa telocviku, keď nemusela medzi deti nechodila. Stránila sa všetkým spoločným akciám, ktoré pred tým milovala. Detská lekárka rozhodla, že Paulínka pôjde cez prázdniny do ozdravovne s program na zníženie hmotnosti.

„No, pochopte, to svet nevidel!“ Za mojich čias veru také panské huncútstva neboli.“ Pohoršoval sa dedko.  Napriek tomu  Paulínkin príbeh ženám vyrozprával.

     Paulínku odviezli rodičia do Ľubietovej. Sotva prešlo pár dní, už dostali list. Rodičom oznamovala, že sa má dobre, že je z nej veľká turistka. Tiež žobronila, aby ju prišli pozrieť. Chýbali jej rodičia aj čerešne, práve dozreli v našom sade. Celkom na záver listu iste zabudla prečo je v ozdravovni, lebo list končil slovami: „Nezjete všetky klobásy!“ Neboli to hocijaké klobásy, ale výborné domáce od babky. Doma dochované prasiatko a pripravené ako každý rok rodinným mäsiarom.

     Rodičia Paulínku  navštevovali raz týždenne. Klobásy nepojedli. Paulínka naozaj schudla. Vrátilo sa jej sebavedomie. Očka sa jej opäť rozžiarili a úsmevom potvrdzovala  nadobudnutú rovnováhu. Ozdravný pobyt splnil svoj účel. Vrátila sa spokojná, našla si nových kamarátov, s ktorými si ešte, tak rok – dva písala.  A priniesla mamičke darček, na ktorý sa dodnes v rodine s úsmevom spomína.

     Deti sa učia príkladom. Paulínka chodila pravidelne s rodičmi na návštevu pradedka, dedka a babky. Nikdy neprišli iba tak, ako sa u nás hovorilo „s prázdnou pazuchou“. Vždy niečo dobré priniesli. Pradedkovi tabak, dedkovi niečo na majstrovanie, včelárenie a babke zase čosi do kuchyne.

    Paulínka, vedela, že sa z ozdravovne  patrí niečo priniesť. Ostali jej iba akési drobné, a tak kúpila olej na šijací stroj. Aspoň niečo pre mamičku. Zaujala ju zrejme fľaštička s nálepkou a tiež skutočnosť, že jej z vreckového ostalo  naozaj veľmi málo, práve iba  na ten olej.

     Darček z lásky, ako sa hovorí dar za dar, zadarmo nič! Dedko ešte dodal: „Zaujímavý to  darček. Bol som zvedavý, ako ho Paulínkina mama využila. Keď som sa s ňou po čase  stretol, vyzvedal som. Ona sa srdečne rozosmiala a povedala: „Využila, využila, ibaže som si musela kúpiť šijací stroj! Olej sa zišiel, hoci neskôr. Paulínkina mama si naozaj kúpila šijací stroj, veď už o tom dlhšiu dobu uvažovala. Prihlásila sa do kurzu šitia, čo-to ušila pre seba a samozrejme pre Paulínku. Časom ušila aj pre susedu a pre kolegyne z práce. Potvrdilo sa staré známe „dar za dar.“ „No povedzte toľký osoh! A ja som si myslel, k čomu bude také panské huncútstvo? Nakoniec sa to všetko zišlo.“ Ukončil dedko rozprávanie. Všetky ženy vedeli, že  Paulínka nie je nik iný ako učiteľka telocviku zo základnej školy.

POKRAČOVANIE NABUDÚCE

Vieme hovoriť, vieme písať. Znamena to, že vieme aj komunikovať?

23.03.2024

Nič nové na svete: hádky, konflikty, názorové nezhody často vznikajú, ako dôsledok komunikácie. Presviedčajú ma o tom debaty na rôznych úrovniach. Podľa môjho názoru to platí v reálnom živote i v tomto virtuálnom. Paradoxom doby sa stáva, že zdrojom konfliktov je komunikácia, resp. spôsob komunikácie a pritom by efektívna verbálna, [...]

Čistota pol života…

19.03.2024

Vieme byť úžasne vynaliezaví, aj zo slovenského príslovia urobíme politickú tému, či pokus o paródiu. Stretla som sa s názorom, že vraj „čistota pol života“ znamená „umývanie rúk a pranie špinavých peňazí“. Každý to má inak. Niekto nemá, čo prať, zatiaľ iní by možno potrebovali „práčku“, ale ruky by sme si mali umývať všetci. Vrátim [...]

Keď dvaja posudzujú to isté, nemusí to byť to isté…

13.03.2024

Všetci sa usilujeme upevniť si svoje zdravie. Mladším ide o zlepšenie pracovnej schopnosti alebo chcú urýchliť návrat do pracovného procesu. Skôr narodeným, seniorom, dôchodcom ide o predlženie životnej aktivity. Ak má niekto z kúpeľnej liečby frustráciu zrejme to bude iba jeho problém. Jedného takého som našla – blogéra. Ak mal kúpeľnú liečbu pridelenú [...]

Nehoda, ilustračná, sklo

Autobus s desiatkami cestujúcich sa prevrátil na nemeckej diaľnici

29.03.2024 06:38

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí, informovala DPA.

libanon, hizballáh

Pri izraelských úderoch pri Halabe zomrelo 36 sýrskych vojakov

29.03.2024 06:27

Pri izraelských úderoch namierených na oblasť neďaleko Halabu (Aleppa) na severe Sýrie zahynulo podľa agentúry AFP najmenej 36 sýrskych vojakov.

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu

29.03.2024 06:00

K ľuďom sa samica, ktorá útočila v metropole Liptova, približovala pravidelne. Tvrdia to členovia zásahového tímu. Pri jej monitorovaní použili špičkové drony.

Babiš, Pavel

Politológ: Pavel asi Korčoka nepodporí, Babiš chváli Pellegriniho, ale cieli na vlastných voličov

29.03.2024 06:00

Ako vyzerajú vzťahy Česka a Slovenska pred prezidentskými voľbami? Pre Pravdu to vysvetlil český politológ Josef Mlejnek.

anina

Svet robí cestu ľuďom, ktorí vedia kam idú. (Ralph Waldo Emerson)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 121
Celková čítanosť: 218878x
Priemerná čítanosť článkov: 1809x

Autor blogu